Tone Bringsdal - Prologue

Tone Bringsdal med debut-EP: Musikalsk valium

Prologue EP by Tone Bringsdal

Etter mange år på veien, og på scenen, er endelig Tone Bringsdal klar for å komme med musikken sin i fysisk format. Det har tatt lang tid å få frem debut-EP’en, men den har absolutt vært verdt å vente på.

Prologue har Tone Bringsdal kalt sin debut. En tittel som bærer bud om at noe stort er i emning, en introduksjon til et større verk. Det er fire sanger på platen, sanger som alle har fått sin test hos en stadig økende tilhengerskare, gjennom at Bringsdal har spilt dem på konserter. Både med og uten band. Det er da også noe av styrken til Bringsdal. Hun klarer seg godt alene. Og enda bedre med dyktige folk i ryggen. Slik hun har på Prologue. På tre av sangene har hun med seg Torgeir Waldemar Engen (diverse instrumenter, vokal) og Anders Møller (trommer, perkusjon). I tillegg er Kjetil Sjølingstad fra The Violent Years med på piano på «Gold Digger». Siste sangen. «Man», håndterer Tone Bringsdal alene, med sin gitar og vakre vokal.

EP’en er produsert av Bringsdal, Waldemar Engen og Møller, og er utgitt på Mother Likes It Records. Og her er det mye vellyd. En beveger seg inn i en musikalsk skog, hvor instrumentene er trær og tonene greinene som stryker over en mens man trør innover på mosekledde, ukjente stier. Vart. Altomslukende. Vidunderlig beroligende. Det er balsam for sjela å lytte til Tone Bringsdal og hennes musikk.

Sangene på Prologue har som sagt levd sine liv en stund. Siste sangen på platen, «Man», ble skrevet i 2013. Da under et annet navn. «Jane» våknet en regnfull novembersøndag i 2015, mens «Gold Digger» så dagens lys i 2016. Og de er spilt jevnt og trutt på konserter. Sånn sett har de som har fulgt Tone Bringsdal blitt godt kjent med sangene hennes. Men likevel er det en ny verden som åpner seg når man setter på Prologue. Det er et annet lydbilde som presenteres. Masse romfølelse over den musikalske skogen.

Tone Bringsdal @ Ravnedalen 19.07.2019 - Photo: Svein Frydnes

Tone Bringsdal med band varmet opp for Madrugada i Ravnedalen tidligere i sommer Foto: Svein Frydnes

På «Jane I» hører vi en tung bass som sammen med fremtredende perkusjon danner en massiv ramme rundt Tones intense vokal om mystiske Jane, som har sett det meste. Følt det meste.
«Gold Digger» fortsetter i samme sporet. Men nå åpner lydbildet seg, mens trykket øker. Intenst. Mørkt. Herlig samarbeid med Torgeir Waldemar Engen på vokal. Kjetil Sjølingstad bidrar her på piano, et piano som jeg synes forsvinner litt i det store lydbildet. Da Tone Bringsdal spilte oppvarming for Madrugada i Ravnedalen i sommer, var «Gold Digger» den sangen som imponerte meg mest, med sin herlige oppbygging og kraftfulle senter. Jeg savner litt av den kraften, det trykket, på plata.

 

«Jane II» er bare vakker. Malerisk, flytende åpning. Tones forsiktige stemme.

- Jeg er forvirret.. Hvem er jeg?

Melodien forsterkes av Waldemar Engens munnspill, og dommedagspaukene til Anders Møller. Magisk.
Platen avsluttes med Prologue’s eldste sang; «Man». En sang, en historie om at fortelleren ikke kan redde lytteren, men kan kanskje hjelpe å finne noen som kan:

I can not save you
But I can take you to someone who can

Tone Bringsdal alene med sin kassegitar. Nakent. Intenst. Vakkert. Flott avslutning på debut-EP’en til Tone Bringsdal.

Instrumentalt er dette veldig bra. Bringsdal kan sitt gitarspill, og akkompagnerer seg selv suverent. Dette kan hun. Dette har hun gjort massevis av ganger foran publikum. I tillegg males det et lydbilde med perkusjon, trommer, piano, bass og lapsteel som omsluker det hele til å bli et univers lytteren trekkes inn i. Jeg kunne nok ønske meg noe mer kraft enkelte ganger, det kan bli litt søvndyssende til tider. Men for all del, dette er bra! Tekstmessig forteller Tone Bringsdal historier. Historier om søkende, konfronterende karakterer i et stadig skiftende landskap. Tekstene er dype, med rom for tolkninger. Tolkninger jeg lar være å gå dypere inn på. Det blir opp til lytteren å gjøre seg opp sin mening.
Lukk øynene. Senk skuldrene. La Tone Bringsdal svøpe deg med sin innsmigrende gitar og vokal. Akkompagnert av Torgeir Waldemar Engen og Anders Møller blir det et stykke musikalsk poesi som vil gjøre deg godt langt inn i sjelen. Dette er musikalsk valium.

Torsdag 24.oktober holder Tone Bringsdal releasekonsert på Last Train i Oslo. Dagen etter står hun på scenen på Sjøboden Live Scene i Mandal.

Terningkast 5