Southern Discomfort Metal Festival 2019

Southern DisComfort Metal Festiavl 2019, av noen kalt Naglen i Bibelbeltet, ble nylig arrangert i Kristiansand. Med en variert plakat samlet festivalen rimelig bra med folk. Og metal-huene fikk servert både forrett, hovedrett og dessert.

Guardians of Time @ Southern Discomfort Metal Festival 2019 - Foto: Svein Frydnes

Guardians Of Time leverte en suveren konsert lørdag, og bidro sterkt til at årets Southern DisComfort ble en musikalsk suksess. Foto: Svein Frydnes

Rå vokal

Festivalen arrangeres over to dager, fredag og lørdag, og det synes vanskelig å trekke de mørkkledte ut på en fredag. I hvert fall var det veldig tynt med folk da første band, AltarEgo fra Holland,, gikk på scenen. AltarEgo har sitt utspring fra Altar, men endret navn da de gjenværende Altar-medlemmene krevde retten til navnet. Musikken er deathmetal, med energiske Janneke de Rooy i spissen. Det blir flere og flere kvinnelige growlere, og de Rooy er absolutt av et bra kaliber.
Som AltarEgo har de gitt ut kun en EP, som de spilte i sin helhet. Mest kjent herfra er «The Exorcism of Jesus Christ». I tillegg fikk vi tre låter fra Altar-perioden. Som åpningsband var dette absolutt godkjent. Tøft, energisk og massivt. Et band det er verdt å låne øre til videre. Litt spesielt at det allerede nå er tid for mannskapsutskifting; ut går trommis og gitarist og blir erstattet av nye. Litt symbolikk at de da spiller låta «The Fallen One»… Skifte av trommis ble faktisk foretatt før siste låt.
Bra konsert, jeg likte det jeg hørte, og gleder meg til å høre mer fra AltarEgo.

Tekniske problemer

Svenske Diabolical hadde jeg store forventninger til. Kanskje for store, for de innfridde ikke helt. Det begynte bra, med låta «We are Diabolical». Det er tungt, det er mørkt, det går raskt. Medlemmene stiller i munkekappe, og det hele bærer preg av noe mørkt og dystert. Dessverre er det fremdeles lite folk som har funnet veien inn på Kick. Det, og det at de fikk tekniske problemer litt ut i settet og måtte avbryte konserten en stund, gjorde kanskje at de mistet litt av inspirasjonen. Det virket nemlig litt tamt. Når det er sagt, Diabolical er dyktige. Utrolig flinke musikere. Switchen mellom growling og clean fungerer bra, og lyden er god. «The Fire Within» fra det nye albumet Eclipse ble mitt høydepunkt fra konserten. Her er det mye Rotting Christ-inspirasjon.
Jeg ser gjerne Diabolical igjen, men kanskje under andre omstendigheter – et større og mer engasjert publikum og uten tekniske problemer.

Samael skuffet ikke

Kveldens høydepunkt for de fleste, var nok sveitsike Samael. Jeg har sett dem før, for noen år siden, og jeg gledet meg til denne konserten. Og la det være sagt – Samael skuffet ikke!

Samael @ Southern Discomfort 2019 - Photo: Svein Frydnes

Samael.Foto: Svein Frydnes

Hele settingen er monumental, og Vorph (gitarist, vokalist og sjef) er den perfekte frontfigur i et slikt band. Han synger bra og han har en gjeng dyktige musikere med seg. Hvor mye som er playback vet jeg ikke, men trommene er i hvert fall programmerte. Det er Vorphs bror, Xy, som har ansvaret for keyboard og trommeprogrammering. Riktignok har han med seg et trommesett som han slår løs på til tider, men i hovedsak konsentrerer han seg om tangentene. Og akkurat det med programmerte trommer skuffer meg veldig. Jeg ønsker ekte musikk på scenen, ikke masse playback. Så må en bare innse at de fleste større band har mer og mer playback med seg på konsertene. Dessverre. Men den diskusjonen får vi ta en annen gang. Jeg konstaterer at Samael gjør en utrolig bra jobb under Southern DisComfort.
Setlista er satt sammen av låter fra nær sagt hele karrieren deres (de har holdt på siden 1987), og flere sanger fra siste-albumet deres, Hegemony (2017). En veldig bra konsert, nesten uten dødpunkter, og så å si uten prat mellom låtene.

- Are you ready? This is your last chanse to go absolutely crazy, avslutter Vorph og Samael med før de drar i gang «Black Supremacy». Tid til et ekstranummer tar de seg også – «My Savior» fra albumet Passage.

Dessertbord på Teateret

Etter en slik konsert er det nesten tungt å forlate Kick for å dra over til Teateret, for å få med seg kveldens avslutning. Der er Flukt allerede i gang når jeg kommer meg bort. Samael holdt visst på litt lenger enn de skulle…
Flukt klarer ikke å gi meg noe særlig, dessverre. Instrumentalt er det ok. Men dessverre er det nesten ikke vokallyd. Og det ødelegger hele opplevelsen. Det hele blir for tamt og monotont. Jeg er overbevist om at de kan bedre, og skriver kveldens opptreden på kvoten for «dårlige dager».

Kveldens avslutter skuffer imidlertid ikke. Hex A.D. gjør en glimrende konsert. Suveren kontroll gjennom hele settet. Henrik Haugsnes Kaupang er sjef med stor pondus. Synger bra, og trøkker skikkelig til på gitaren. Magnus Johansen er trollmann på keyboard. Bak seg har de en glimrende rytmeseksjon i Are Gogstad (bass) og Mats Haugsnes Kaupang på trommer. De spiller et set bestående av låter fra hele karrieren deres. Ei ny låt også, som jeg dessverre ikke fikk med meg tittelen på. Men den lovet bra for kommende produksjon. Noe annerledes i stilen, noe nytt. Blir spennede å høre fortsettelsen.
Gutta på scenen var tighte, lyden var god, og det virket som publikum likte det de hørte. For min del ble dette en konsert helt på høyde med konserten med Samael. Helst litt over, jeg er jo svak for fullverdige band uten for mye playback… (jfr. Samaels programmerte trommer). Flott konsert. Hex A.D. yter sine forbilder fra 70- og 80-tallet absolutt rettferdighet.
Det ble en to-retters dessert, hvor den ene smakte perfekt!

Leif Munkelien fra Metalheads Against Bullying (MAB) @ Southern Discomfort 2019 - Photo: Svein Frydnesn

Leif Munkelien fra Metalheads Against Bullying (MAB) @ Southern Discomfort 2019Foto: Svein Frydnes

Metalheads Against Bullying

Festival er en sosial happening. En treffer hyggelige folk, folk som har samme musikalske interesser. En finner alltid noen å prate med. Metalfestivaler opplever jeg som et rolig sted. Om ikke i forhold til lydstyrke og musikkstil, så i forhold til relasjon mellom mennesker. Sjelden opplever jeg bråk. Vi er blant venner. Utenfor miljøet skjer det nok at metalfolk blir sett «litt rart» på. Men innad i miljøet er det en sterk rettferdighetssans. Blant dem som i høyeste grad har tatt det på alvor, er Leif Munkelien. For fire år siden startet han Metalheads Against Bullying (MAB), Norges eneste antimobbeorganisasjon med tilknytning til rock- og metalmiljøet. På kort tid har organisasjonen vokst til uante høyder, og fått med seg viktige personer innen Rock og Metal som ambassadører, som for eksempel Rob Halford i Judas Priest. Organisasjonen jobber for å hjelpe barn og unge som har kjent mobbing på kroppen. Før det braket løs på Southern DisComforts andre dag, tok jeg en prat med Leif.

Jeg ser dere ofte på forskjellige festivaler, dere er godt synlige på områdene. Er det dere som søker om plass på festivalene, eller har arrangørene fått øynene opp for dere og inviterer dere til festivalene?

- Det er både og. Stort sett søker vi om å få plass på festivalområdene, men det er også festivaler som inviterer oss. Det setter vi stor pris på, sier Leif Munkelien.

MAB har et prosjekt de har kalt Prettier Scars, som handler om å donere bort tatoveringer for å dekke over arr etter selvskading (noe du kan lese mer om her). Vi lurer på hvordan det prosjektet går?

- Til nå har 68 personer fått muligheten til å dekke over arrene sine. Dette er noe som arrangeres i samarbeid med Symbolic Ink på Årnes, og neste opplegg blir i desember. Det blir annonsert i løpet av oktober.

Jeg registrerer som sagt at dere er på mange festivaler. Hvor mange er det med i MAB-teamet?

- Vi er 15-20 personer som drar rundt på festivaler og arrangementer. Og vi er synlige, ja. Ikke bare på arrangementene, men også på veien. Vi har en svær, svart buss som er preget med Metalheads Against Bullying-merker. En buss som er et yndet motiv, og bilder av den deles ofte på Facebook og andre sosiale medier. Så når jeg er på tur med den, vet kona alltid hvor jeg befinner meg, sier Leif og ler.

Jeg takker for praten, og ønsker lykke til videre med det viktige arbeidet. Neste gang du ser Metalheads Against Bullying-standen, stopp opp og slå av en prat. Og støtt dem gjerne med å kjøpe noe merch av dem. Du støtter i tilfelle en god sak!

Intenst fra Vesen

Første band ut lørdag er norske Vesen. De spiller en blanding av trash og black. Masse energi. Spesielt bassist Stein Roger Sund holder høyt tempo og ildner publikum til dåd. Det er en god del flere foran scenen denne dagen enn fredagen, men det er ikke mye liv i dem. Men Vesen gjør sine saker bra. Vekslingen på vokal imponerer; det er vel første gang jeg hører så like vokalister i et band. Og de synger bra, alle sammen. Bandet er kompakt, musikken er til tider melodiøs med elementer av progressive takter. «Billions» fra 2012-utgivelsen This Time It's Personal blir mitt høydepunkt.

Mesterlig

Guardians of Time, Sørlandets ledende powemetal-bringere var neste band ut. De bærer nok mye av æren for at det var relativt godt med folk inne på Kick klokka åtte denne lørdagskvelden. Og Guardians of Time skuffet ikke. Her er de hjemme og her blir de godt mottatt. Og det med god grunn. Bandet er tight til tusen og Bernt Fjellestad synger utrolig bra. Låtene de fremførte var spredd ut over det meste av karrieren deres. De åpnet med «Iron Heart» fra Rage And Fire (2015), og stemninga var allerede satt. Dette ble en maktdemonstrasjon av en konsert. Moro at de ikke bare spiller det nyeste materialet, men også tar med låter som Faceless Society» og «TriOpticon» fra Machines of Mental Design med sin råe powermetal. Konserten avsluttes med «Tearing up the World», hvor Fjellestad tar seg av både egen og Abbaths vokal. Tøft! Veldig bra konsert med masse spilleglede og publikumsfrieri.

Borknagar @ Southern Discomfort 2019 - Photo: Svein Frydnes

Borknagar.Foto: Svein Frydnes

Borknagar

Siste band ut på Kick-scenen var Borknagar. Masse progressive takter inn i metallen, en spesiell vokal på bassist Simen Hestnæs blandet med Lars Are Nedlands kraftige vokal. En bra sammensetning, og jeg likte det jeg hørte. Personlig synes jeg basstrommene ble produsert litt for langt fram i lydbildet, men det er smak og behag. Borknagar har et nytt album på gang, True North, og fra det albumet fikk vi to låter. To låter som lover godt for det som kommer. Vel gjennomført konsert av et erfarent mannskap, og Borknagar fikk bra respons fra publikum.

I meste laget

Det var varslet uvær på Sørlandet lørdag kveld, og da snakker vi værmessig. Heldigvis hadde ikke regnværet satt ordentlig inn når vi måtte forlate Kick for å dra over til dessertbordet på Teateret. Egentlig noe herk å måtte skifte arena på denne måten, men det er vel sine grunner for det. Scene- og lysmessig liker jeg bedre Kick. Snodig, for øvrig, at de ikke har kostet på seg skikkelig lysanlegg. Vi er tross alt i et teater.
Første band ut var danske Xenoblight. Hensynsløs death med en ung, kvinnelig vokalist. Et band jeg ikke kjenner fra før, og neppe kommer til å stifte så veldig mye nærmere bekjentskap med. Musikalsk var det absolutt mye bra. Men vokalen til Marika Hyldmar ble for meg alt for anmasende. Den gir meg lite eller ingen mening. Og det er synd, for instrumentalt hadde de en god del for seg. Og så vet jeg at mange ikke er enig med meg. Men det er det som er så herlig med musikk; noe liker vi og noe liker vi ikke, og ingen liker alt. Likevel, jeg holdt ut hele konserten. Og gledet meg over låta «Virus», som hadde mye bra i seg. Og jeg moret meg litt over «Kill Yourself»; kjapt og brutalt, låta var unnagjort på 52 sekunder(!).

Ren nytelse

Neste band appellerte langt mer til meg. Med vokalist Georg Ekbladh kledd i munkekappe entret svenske Wormwood scenen for å avslutte årets Southern DisComfort Metal Festival. En del lidenskapelige fans hadde samlet seg tett til scenen for å få med seg Wormwood og deres melodiske svartmetal. Lyden er massiv, men bra. Åpningslåta, «Av Lie och Börda» fra deres siste album som kom i sommer (Nattarvet) bar bud om at her ville det bli luftig og atmosfærisk. Ekbladhs vokal er kraftfull enten han synger clean eller growler. «Oceans» er ei progressiv låt med masse god driv. Og til tross for massiv bruk av basstrommene, høres de andre instrumentene bra. Avslutningsvis får vi høre «The Isolationist», et mesterstykke av ei låt. I overkant av elleve minutter med ren nytelse, og med en herlig gitarsolo med tette bånd til Pink Floyd av Tobias Rydsheim.
For min del ble dette den perfekte avslutning på en flott festival. All ære til gjengen som arrangerer Southern DisComfort, dere gjør en kjempejobb. Jeg skulle virkelig ønske at publikum var bedre til å stille opp, men håper det kom tilstrekkelig med folk til at hjulene går rundt. Musikalsk ble det en flott blanding av kjent og ukjent. Det er alltid spennende å oppleve nye band, samtidig som det føles trygt med ankerfestene i dem vi kjenner fra før.