In The Woods @ Håndverkeren, 23.03.2019

Det var knyttet store forventninger til In The Woods… sin konsert i Kristiansand lørdag 23.mars, den første siden de slapp «Cease The Day» i fjor høst. Og In The Woods… innfridde. I hvert fall langt på vei…

In THe Woods @ Håndverkeren, Kristiansand, 23.03.2019 - Photo: Jan Ove Løgevik

In The Woods på Håndverkeren i Kristiansand, 23.03.2019. Foto: Jan Ove Løgevik

Releasekonsert

Konserten på Håndverkeren i Kristiansand var for en releasekonsert å regne, siden dette var første liveshow siden plateslippet i november i fjor. Underlig at det tok så lang tid før de var klare for å spille det nye materialet live, men nå stod de endelig på scenen.
Setlista som In The Woods… hadde satt sammen, inneholdt de fleste sangene fra «Cease The Day», men i tillegg tre sanger fra «Heart of the Ages», albumet som ligger nærmest «Cease…» i uttrykk, samt tre andre låter.

Dette spilte In The Woods… på Håndverkeren:

 1. Yearning The Seeds of a New Dimension
 2. Empty Streets
 3. Substance Vortex
 4. HEart of The Ages
 5. Strike up with the Dawn
 6. Cult of Shining Stars
 7. 299 796 km/s (for anledningen omdøpt til «300»)
 8. Still Yearning
 9. Cloud Seeder
 10. Respect My Solitude
 11. In The Woods…
 12. The Divinity of Wisdom

Nye koster

Konserten åpnet med råtøffe «Yearning the Seeds of a New Dimension» fra nettopp «HEart of The Ages». Introen var på bånd, men det funket, bandet kom greit inn i låta. Siden forrige plate («Pure» fra 2016), har andelen originalmedlemmer i In The Woods… blitt betydelig redusert. Borte er Botteri-tvillingene, og deres fundament er erstattet av Bernt Sørensen på gitar og Nils Olav Drivdal på bass. Begge to erfarne musikere, og live fyller de så absolutt plassene etter Botteri-brødrene. I tillegg er de hakket mer utadvendte, noe som ikke taler til deres disfavør. Samspillet mellom Bernt Sørensen og bandets andre gitarist, Kåre André Sletteberg, er ypperlig. Anders Kobro på trommer er stødigheten selv. Dette er hans musikk, dette er hans band. Kobro har vært med på en lang reise med In The Woods…, helt fra de startet opp i 1991. Det må være en god følelse å se, høre, at basisen fra starten fremdeles er intakt.

God publikumskontakt

Lokalet til Håndverkeren er ikke det beste til denne type musikk. Det er en massiv lydvegg som skal passere publikum i et smalt lokale med lav takhøyde. Men lydteknikeren klarer å få det maksimale ut av lyden. Det eneste som ikke er topp, er vokalen. Men det er nok like mye James Fogarty som er litt rusten. Hans blanding av clean, scream og growling fungerer veldig bra på plate, men denne kvelden faller han igjennom på de mest intense partiene. Så er dette også første liveopptreden på lang tid, forhåpentligvis bedrer det seg når bandet etter hvert kommer seg ut på veien.
Som nevnt er lokalene på Håndverkeren ikke av de største. Likevel er det ikke fullsatt. Det burde det være. Det er tross alt et viktig stykke norsk progressiv black metal-historie som holder konsert. Men det er som kjent ikke så lett «å bli profet i eget land». De som hadde møtt fram fikk i hvert fall en god opplevelse. Og bandet trives tydeligvis på scenen. Kontakten med publikum er det ingenting å si på. Scenen på Håndverkeren er lav, og uten sperringer foran blir det til tider vel intens publikumskontakt. Men musikerne håndterer det bra.

Flere høydepunkt

Jevnt over fremføres låtene bra. Samspillet mellom Sørensen og Sletteberg er nevnt. Spesielt på «299 796 km/s» (for anledningen forhøyet til «300») er dette fremtredende. I tillegg briljerer Nils Olav Drivdal på bass her. Denne låta fra albumet «Omnio» lager som regel god stemning blant publikum, denne lørdagen var ingen unntak.
Blandingen av gammelt og nytt fungerer veldig bra. Jeg er overrasket over at det bare er funnet plass til ei låt fra den forrige skiva, «Pure». Men fokuset har tydeligvis vært på «Heart of The Ages» og «Cease The Day». Repertoaret kommer sikkert til å endres fremover. Gledelig var det å få et gjenhør med «In The Woods» fra «A Return To The Isle of Man».
Konserten hadde flere musikalske høydepunkt. I tillegg til tidligere nevnte låter, setter jeg «Cloud Seeder» og avslutningslåta «The Divinity of Wisdom» høyt. Jeg savner litt keyboards på enkelte av låtene. Sist jeg hørte dem, i 2016 på Graspop Metal Meeting, var Job Bos med på keyboard. Noe som gav et fyldigere lydbilde.

Med plata «Cease The Day» har In The Woods… kommet tilbake til sporet de var på på de første albumene, de som satte dem på kartet, og som vekket min interesse for bandet. Jeg håper de fortsetter i samme spor. Men først er det tid for å dra ut på veien og erobre verden. I juli og oktober spiller In The Woods… festival- og klubbkonserter rundt om i Europa. Konserten i Kristiansand var en god premiere.