Blood Red Throne + Deception + Sublime Eyes @ Flytten Haugesund, 25.01.2019

Winter Gore Tour 2019 med Blood Red Throne, Deception, Sublime Eyes, Flytten Haugesund 25.01.2019

Hva gjør et band som feirer tjue års jubileum og har gitt ut åtte fullengdere. I Blood Red Throne sitt tilfelle er svaret nokså enkelt. De headliner sin egen turne under det klingende navnet «Winter Gore Tour 2019». Ved denne anledningen har gjengen fra Kristiansand så langt besøkt Bergen, Haugesund og Stavanger. Etter en kort omvei innom… Karibia i forbindelse med en opptreden på den superpopulære 70 000 Tons Of Metal fortsetter kvintetten felttoget på norsk jord med konserter i Skien og til slutt på hjembane i Kristiansand. I motsetning til mange mer prominente metal band er disse death metallerne sannsynligvis ikke redde for litt konkurranse. Blood Red Throne skaffet seg nemlig to førsteklasses oppvarmingsband, rogalendingene fra Sublime Eyes og Deception.

Sublime Eyes @ Flytten, Haugesund,  25.01.2019 -  Photo: Irmina Lunnøy

Sublime Eyes innledet seansen på Flytten 25. januar 2019. Foto: Irmina Lunnøy

Sublime Eyes har vært i virksomhet helt siden 2007 og kan skryte på seg blant annet to sterke album, det siste allerede tre år gammel. Det melodisk death/thrash-teamet fra Stavanger skal snart slippe en splitters-ny plate, så det er mye å glede seg til. I tillegg kan Sublime Eyes skryte på seg vellykkede konserter med spillejobber på Norway Rock Festival, Karmøygeddon og Bloodstock Open Air som høydepunkter.

Deception @ Flytten, Haugesund,  25.01.2019 -  Photo: Irmina Lunnøy

Deception (tidligere Art of Deception) Foto: Irmina Lunnøy

Deception trenger ikke noen omfattende presentasjon. Her må man kanskje forklare at denne melodiøs-death-metal-kvartetten tidligere opptrådte under navnet Art Of Deception fram til den tidligere vokalisten og lead gitaristen Marius Ofstad forlot bandet sommeren 2018. Siden ble vokal og lead gitar overtatt av Sindre Wathne Johnsen mens Hans Jacob Bjørheim ble invitert til bandet som ny gitarist. Til tross for endinger i line-upen har Sandnes-kvartetten all rett til å være stolte av sine to fullengdere og en EP samt live-opptredener med Bloodstock Open Air Festival "What Should Not Be Unearthed Part III" tour som en milepæl. Siden ikke så mange har hatt anledning til å se Wathne Johnsen i frontmannrollen vekket konsertene i «Winter Gore Tour 2019» desto større interesse.

Jeg fikk gleden av å se Haugesunds-delen av turneen, selvfølgelig i den meget vennlige rockepuben Flytten. Denne dagen viste naturen seg å være like brutal som konsertene i vente. Tidlig på ettermiddagen begynte nemlig en vanvittig snøstorm å herje over Haugesund, og fortsatte til sent på natten med så å si uforminsket styrke. Å komme seg til byen denne kvelden var utvilsomt en prøvelse, med andre ord. Heldigvis, da jeg endelig ankom Flytten rundt en halv time før Sublime Eyes skulle komme på scenen, kunne jeg konstatere at det var allerede folksomt der.

Det var ikke vanskelig å forutsi at kvelden begynte med stort smell. Ansvarlig for dette var det fenomenale Sublime Eyes som fylte hele klubben med sin groovy, melodiøse death/thrash. Selv om lydsystemet på Flytten strevde med å gjengi den fine dybden i kvintettens musikk var det uansett mer enn nok driv og aggresjon. Mesteparten av settet kom fra deres siste plate «Sermons & Blindfolds» med «Greedy Hands», «Your Time Is Done» og «Shellshocked». «Gutta» presenterte også en låt, eller to fra det kommende albumet, noe som ble positivt mottatt av publikum. I tillegg til at materialet ble spilt med overbevisning og stor dyktighet sørget Stavanger bandet for trøkk på scenen der den karismatiske vokalisten Arvid Tjelta og lead-gitaristen Jan Terje Vinningland spilte en sentral rolle. Publikum satte selvfølgelig pris på det siden de samlet seg foran barrikadene på rekord tid og var der helt til slutten. Her er det ingen tvil, Sublime Eyes stelte i stand en vanvittig kjekk opptreden.

Selv om Stavanger-kvintett satte listen usedvanlig høyt allerede i begynnelsen av kvelden, var det ingen grunn å bekymre seg for det neste bandet. Deception har bevist sine plettfrie live-ferdigheter mange ganger før. For å være helt ærlig tror jeg ikke at publikum engang gadd å lure på om Sindre Wathne Johnsen skulle klare å fylle «frontmann-skoene». Som vanlig ble matal-fansen ikke skuffet. Det var som vanlig mye tyngde, masse kule riff og usedvanlig driv. Johnsens sin vokal var noe høyere og kanskje ikke så dyp som hans forgjengers, allikevel passet hans rustne brøl fint til musikken. I begynnelsen av konserten forsvant dessverre stemmen hans med jevne mellomrom. Etter hvert fikk kvartetten heldigvis bedre lyd og alle kunne nyte musikken uten større problemer. Denne kvelden kunne bandet by på blant annet «Path of Trees», «Ocean Turns», «Cosmic Fire» og «Dark Psychosis». Selvfølgelig var det masse trøkk på scenen med helhjertet hårslenging der hele bandet bidro på lik linje med frontmannen stående på barrikadene. Disse karene hadde det tilsynelatende veldig gøy. Dette bekreftet Johnsen gang på gang i løpet av konserten, da han blant annet hevdet at det alltid var veldig kjekt å komme tilbake til Haugesund. Ut ifra bandets hyppige besøk på Flytten den siste tiden var det nok ikke bare tomme ord. Publikum syntes nok også at det var veldig gøy med Deception fordi det var mye liv foran scenen. Her tenker jeg som alle andre den kvelden: Veldig godt levert!

Blood Red Throne @ Flytten, Haugesund,  25.01.2019 -  Photo: Irmina Lunnøy

Blood Red Throne! Foto: Irmina Lunnøy

Etter en drøy halvtime kunne scenen endelig overtas av kveldens headliner Blood Red Throne. Bandet ble dessverre rammet av tekniske problemer som førte til en forsinkelse. Heldigvis ble det ordnet før publikum ble for rastløse og bandet kunne sette i gang konserten med den aller nyeste låten «Instructed Insanity». Ellers omfattet materiale en periode fra det andre albumet «Affiliated with the Suffering» til singelen «Gore Encore». Det mest representerte albumet var selvfølgelig «Altered Genesis» med blant annet «Incarnadine Mangler», «Arterial Lust», «Smite» og «Mephitication». Kristiansandingene glemte heller ikke låter fra «Union of Flesh and Machine» eller den tidligere fullengderen «Blood Red Throne». Til tross for en uheldig begynnelse viste kvintetten hva det var gode før veldig kjapt. Den brutale, grove, blytunge death metalen bandet spiller traff lydforholdene perfekt. En elektrisk spenning og adrenalin svevet i luften. Publikum ble revet med av den kompromissløse musikken og begynte å klatre opp på barrikadene. Noen gang forsøkte folk å danne mindre moshpiter. Bandet helte enda mer «bensin på bålet» med sitt publikumorienterte sceneshow. Meathook klatret opp på barrikadene med sin gitar og djevelske smil. Resten av bandet sto for meget entusiastisk headbanging, ekle grimaser og selvfølgelig masse trøkk. Det oste en vill spilleglede fra scenen, som ble ytterligere forsterket av en gjesteopptreden av Sindre Wathne Johnsen som kom seg inn på scenen for å brøle noen vers. Den usedvanlige intensiteten og spenstig spilte, kompromissløse musikken klarte å holde publikum i aktivitet fram til klokka ett, noe som ikke skjer så ofte på Flytten. Meget godt jobbet!