Communic @ Sjøboden Live Scene, 28.12.2018

Mesterlig av Communic

Det er ikke ofte Mandals mest kjente band innen metalgenren spiller offentlig, men omtrent en gang i året trer de ut av øvingslokalet og lar publikum få ta del i deres herlige musikk. Fredag i romjula møtte Communic publikum i 2.etasje på Sjøboden live Scene. Det ble et vakkert møte.

Communic @ Sjøboden Live Scene, 28.12.2018 - Photo: Svein Frydnes

Communic avslutter det musikalske året på Sjøboden Live Scene. Foto: Svein Frydnes

Communic er godt etablert innen sin genre, progressiv metal. Ikke like mye i Norge, som i utlandet. De appellerer til publikum med teknisk utfordrende og stilsikker musikk. I hjembyen burde de ikke ha noe problem med å fylle de arenaene de opptrer på. Men dessverre er det langt fra fullt på Sjøboden Live Scene denne fredagen. Heldigvis lar ikke bandet seg affisere av det. De «gir jernet» og serverer en utrolig bra konsert.

15 år med musikk

Dette spilte Communic

 1. Frozen Asleep in The Park
 2. The Pulse of The Earth
 3. Moondance
 4. Ocean Bed
 5. Through The Labyrinth of Years
 6. They Feed on Our Fear
 7. Denial
 8. Flood River Blood
 9. Waves of Visual Decay
 10. Where Echoes Gather
 11. Johnny’s Song (Heldorado cover)


Ekstra:

 1. Communication Sublime

Åpningslåten er velkjente «Frozen Asleep in the Park» fra albumet «Waves of Visual Decay» (2006). Og musikken sitter fra første riff. Det er tight. Det er intenst. Og ikke minst er det høyt.
Setlista er satt sammen av låter fra hele karrieren til Communic; fra den spede begynnelsen i 2005, med albumet «Conspiracy in Mind» og fram til deres siste album, kritikerroste «Where Echoes Gather», som kom ut i fjor.
Det er ikke bare tungt og hardt, det Communic serverer. Det er også plass til litt roligere låter. Som for eksempel «Moondance» fra sistealbumet.

- Nå skal vi ta dere med tilbake til barndommen. Min barndom, introduserer vokalist/gitarist Oddleif Stensland, før han spiller opp «Moondance».

Nydelig låt. Her får også Stensland briljere med innlagte gitarsoloer. Vakkert.

Eminente musikere

En konsert med Communic fordrer at publikum lytter. Her er det raske taktskifter, det er melodiøst, det er progressivt. Og publikum lytter, de koser seg og de synger med. Bandet er godt samspilte. Ikke så rart, de har holdt sammen i mange år, helt siden de etablerte seg i 2003. Men i de senere årene er det blitt langt mellom hver opptreden. Det kan en ikke høre på denne konserten. Oddleif Stensland, Erik Mortensen (bass) og trommis Tor Atle Andersen er utrolig samspilte. Hver og en av dem imponerer individuelt med tekniske ferdigheter. Tor Atle Andersens ferdigheter og intensitet på trommene kan ta pusten fra enhver. Enorm energi! Han er da også sentral i bandet, og på den lille scenen på Sjøboden Live Scene tar trommesettet hans mesteparten av plassen. Også Erik Mortensens bass er klar og fremtredende i lydbildet. Oddleif Stenslands vokal er bra denne kvelden, og gitarspillet er mesterlig.

Communic har god kontakt med publikum. Et publikum som lar seg imponere av det de hører. Noen feilskjær inntreffer, men det legger knapt publikum merke til.
For en gang skyld har Communic tatt med seg låta «They Feed on Our Fear» fra debutalbumet. Ei låt som er mye etterspurt, men sjelden spilles. Årsaken til at de sjelden spiller denne låta, er at den varer nærmere ti minutter. Men publikum har god tid. De er kommet for å høre god musikk, uansett låtlengde.
Tekstmessig holder låtene til Communic, som skrives av Stensland, høy standard. Låtene vi får fra albumet «The Bottom Deep» har en mørk og dyster undertone:

- Denne handler om døden, introduserer Erik Mortensen låta «Denial» fra ovennevnte album.

Populær coverlåt

De aller fleste sangene Communic fremfører live, er skrevet av dem selv. Bortsett fra én: «Johnny’s Song», som opprinnelig er spilt inn av Helldorado. Men Communic har adoptert den, og gjort til sin egen. Herlig låt! Ei låt som inneholder det meste og veksler vakkert mellom det tunge og det sarte.
Communic avslutter kvelden med «Communication Sublime», og kan svette og slitne motta publikums hyllest. Tilbakemeldingene fra publikum er utelukkende positive. Selv om det skurret litt på et par sanger, fungerte bandet så til de grader. Kanskje på tide at Communic kommer seg ut på veien igjen?