Førjulskonsert med Raffineriet, 15.12.2018

Lørdag var det klart for konsert med det som nærmest kan kalles ei mandalsk supergruppe på Sjøboden Live Scene. Raffineriet skulle holde sin første offisielle konsert.

Raffineriet @ Sjøboden Live Scene, 15.12.2018 - Photo: Svein Frydnes

Heftig adventsstemning på Sjøboden Live Scene i Mandal! Foto: Svein Frydnes

Startet med boklansering

Dette spilte Raffineriet:

 1. Cowboy Karlsen
 2. Heilt for me sjøl
 3. Sikorsky
 4. Mandal
 5. Jack n’ Coke
 6. Skogens Konge
 7. Gubben å Kråka
 8. Helsikes Plass
 9. Seng av roser
 10. Alene på kloden
 11. Sjefens Favoritt
 12. På trammen

Ekstra:

 1. Gubben å Kråka

Gruppa Raffineriet kom i gang i 2009. Yngvar «Ylla» Nilsen skulle gi ut bok med historier fra livet i Nordsjøen, og ville toppe boklanseringen med en konsert. Han trommet sammen vennene Erik Mortensen og Oddleif Stensland fra gruppa Communic, samt Bjørn Hunt, og Raffineriet var et faktum. Boka det handlet om, hadde tittelen «Cowboy Karlsen», og det ble også navnet på første låt. Flere sanger ble skrevet med utgangspunkt i livet på plattform i Nordsjøen, hvor «Ylla» Nilsen i den tiden jobbet. Etter hvert ble det stille fra bandet, men låtene var ikke glemt.
Nå var det tid for å relansere sangene, samt presentere nytt stoff. Blant det nye finner vi blant annet et par coverlåter; «Angie» (Rolling Stones) og «Bed of Roses» (Bon Jovie). Begge selvfølgelig fritt oversatt til mandalsdialekt.

Livet på plattform

Konserten starter naturlig nok med oppstarten – låta «Cowboy Karlsen», om oljearbeideren som var full av historier og skrøner. Videre får vi en helt ny låt, «Heilt for me sjøl».

- Er det noen oljearbeidere her? spør vokalist Oddleif Stensland.

Merkelig nok er det ingen blant publikum som jobber i olja. I tilfelle ville de nikket gjenkjennende til neste låt, «Sikorsky», en sang om Nordsjøens arbeidshest - Sikorsky-helikopteret.
Tekstene er morsomme, men det musikalske er seriøst nok. Dette er erfarne og dyktige musikere, som har holdt på i en årrekke. Grunnlegger og trommeslager Yngvar «Ylla» Nilsen spilte i band allerede på 1970-tallet. Keyboardist Bjørn Hunt har også lang fartstid i det musikalske miljøet i Mandal. Oddleif Stensland (Vokal/gitar) og Erik Mortensen (bass) har spilt i en rekke band av det tyngre slaget. Det er virkelig imponerende musikk som blir presentert denne lørdagskvelden på Sjøboden Live Scene. Bandet har nok ikke det store fotfestet i miljøet ennå, for det var temmelig glissent med publikum. Men de som var der, og bandet, hadde en flott kveld.

På trammen

- Snart er vi en stor-kommune, så neste sang burde kanskje hete «Lindesnes». Men vi er patrioter, og har kalt sangen «Mandal», introduserer Stensland neste sang.

Det er kjente toner som nå toner ut over publikum, for låta bygger på velkjente «Angie» av Rolling Stones. Men for et driv! Dette er tøft, dette er skikkelig bra!
På sangen «Skogens Konge», som handler om elgjakta og vel er bandets mest kjente låt, blir publikum med på allsang.
Under låta «Ei seng av roser», også kjent som «Bed of Roses» med Bon Jovi, får Oddleif Stensland briljert på gitaren. Nydelige gitarsoloer.
Men det er ikke bare sanger med egne tekster som blir fremført. Raffineriet har også tatt for seg et par kjente viser. Sørlandsvisa «På trammen» av Jens Gundersen blir fremført med herlig innlevelse fra Stensland på vokal. I tillegg har de med folkevisa «Kråkevisa», også kjent som «Gubben og Kråka», fra Hardanger. Ei vise som går rett hjem hos publikum! Så populær at den også blir ekstranummeret til Raffineriet.
Dette var en flott «offentlig» debut av Raffineriet. Noen feilskjær her og der, men det tåles. Det er lenge siden bandet har spilt sammen. Til gjengjeld leverte de mange fine sanger, med artige tekster og drivende gode melodier.