Livestock 2018

LIVESTOCK – treffsikker festival med lyden av Sk(ch)au!

«Fy faen, det er lenge siden jeg så noen så kåte på hverandre som dere to! Det er rent så jeg kjenner det oser brunst helt opp til scena! Det er nydelig!!» Sånn ca. noe sånt roper Kristoffer Schau fra hovedscena til to svært amorøse publikummere, før han finner vegen ned blant musikk-sugne ungdommer i alle aldre. Vi er på Livestock!

Livestock 2018 -  Photo:  Klara Skovro Thoresen

Atmosfæren kunne ingen klage på. Foto: Klara Skovro Thoresen

I sitt 12.år beviser ildsjelene bak Livestock at de ikke på noen måte hviler på sine laurbær! Festivalen foregår fortsatt på skytterbana i Alvdal, langt inni furuskauen. Standplassene tjener som boder for salg av diverse kortreist mat og drikke, skyteskivene troner i bakkant av festivalcampen, og publikum i alle aldre strømmer til fra nær og fjern. Ny publikumsrekord er beviset- Livestock vokser.

Hjernene bak teller ca. 20 personer, og disse hadde i år hjelp av ca. 300 frivillige. For oss som er publikum blir også mange av disse kjente og kjære «lokale institusjoner»!

En nasjonal institusjon er Kristoffer Schau, som sammen med Thor Gotaas sparket det hele i gang med podcasten Rekommandert. Denne ble kringkastet fra en dyp sofa på årets mest idylliske nyhet, Skogscena. Omkranset av høye furutrær, skjermet fra hovedscena og det åpne festivalområdet – intim, varm og som skapt for koseprat. Og hva denne Gotaas kan! Ikke visste jeg at Kronprins Olav har gjort sitt fornødne på en stusselig utedo i Alvdal, men Gotaas fortalte at Kronprinsen bokstavelig talt dreit i Alvdal i 1946 under NM på ski. Hva man kan lære på festival i Alvdal!

Arrangørene har i år endret festivalområdet fra bra til kjempebra! To scener i stedet for én, lettere tilgang til mat, drikke og toaletter. Mer luftig område ved hovedscena og nytt og tryggere inngangsparti. En flott ramme rundt konsertene.

Musikken skal treffe publikum i alle aldre og representerer et konglomerat av genre. Her møtte vi bl.a. Stein Torleif Bjella og Vazelina Bilopphøggers - i kontrast til Valentourettes, Raga Rockers og The Dogs. Det direkte og skal vi si, ærlige utropet til hr. Schau avløses etter konserten av en rolig og stillfaren stemme fra Skogscena. «Veldig koselig å sjå så mange her! Ei trudde itte det kom fler enn a tante, ei!» (Olav Kjernmoen i Berja Folk Rock) Jeg digger både Olav og Kristoffer!

Ja, Livestock leverer noe for enhver smak av både nytt og gammelt, nært og fjernt. Ballader, irsk energi, betagende jazztoner, folkemusikkbasert rock, tung rock som suger tak i mellomgulvet ditt, ny og høyenergisk pop med urbant uttrykk, rhythm ‘n blues, dype tekster, melankoli – og av og til en mix av alt dette i en hittil ukjent genre.

Helt fra begynnelsen av har Livestock vært opptatt av å tilby mer enn bare musikk. På dagtid før musikken starter er det flust av aktiviteter å ta seg til. Her kan du «buldre» og du kan klatre i klipper eller sykle i skog og på fjellet. Oppslutningen var det ikke noe å si på.

Mat og drikke er viktig! Røros Bryggeri, Nordihauan og Vingelen Bakst var på plass som før. Kortreist drikke og mat av høy kvalitet og svært populært! Nykommer på matfronten var Søberg Gård som serverte kortreist middag og Gaia som bl.a. solgte vegetarburgere som gikk som varm … burger! Gaia-folket tuslet også rundt på festivalcampen på morgenen med en frokost-tralle, vekket de sovende med blide stemmer og sørget for at spesielt væskebehovet ble ivaretatt på en uvanlig varm sommer. Flott tiltak!

Men hva med de yngste? Joda, Livestock har sin egen lille festival for barna, 2-åringen Kalvstock som finner sted på Aukrustsenteret! Her var det selvsagt også konserter av høy kvalitet med bl.a. Tullekattesnuttene. Man er jo tross alt på festival!! I tillegg fikk vi i år en herlig teaterforestilling om de to kjenningene Karius og Baktus. Ansiktsmaling, utprøving av rytmeinstrumenter, maling av kuer (ikke ekte!), gjenbruk og søppelsortering var også med i sortimentet under en innholdsrik og vellykket festival for fremtidige Livestock-gjengere.

Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen- det er ingen god grunn til å ikke besøke Livestock. Tvert imot, det er all grunn til å besøke denne vesle Alvdalsperlen av en festival i 2019! Vi sees!

Heidi Hagesveen Hagen
Livestock, Alvdal

Takk for lån av kule bilder går til: Oddbjørn Haugen, Øystein Jensen og Ketil Plassgård!