Vellykket 15-årsfeiring av Eikerapen Roots Festival

Stemning @ Eikerapen Roots Festival 2018 - Photo: Jan Harald Helmersen

Topp stemning på Eikerapen Roots #15  Foto: Jan Harald Helmersen

Årets Eikerapen Roots Festival er historie. Og etter alle solemerker en god historie. Flott vær, rekordsalg av billetter og en solid lineup er noen av ingrediensene i årets festivalhistorie.

Det startet torsdag med Ungdomsroots og konserter med 4 Weel Drive, samt Eagles-tributen «Hell Freezes Over».

Fredag entret Hans Erik Dyvik Husby, bedre kjent som Hank von Helvete, scenen på Låven og gav publikum en dose av blant annet Cornelis Vreeswijk. Deretter var det klart for nykommeren Sugarbrand, før Hawk Christensen avsluttet Låven-konsertene med sin umiskjennelige country.

På storscenen var det Adam Douglas, Stavangerkameratene og Åsmund Åmli som sørget for at publikum fikk rykninger i dansefoten.
Dessverre var jeg ikke til stede noen av disse to dagene, men tilbakemeldingene fra publikum var jevnt over positive:

- Flotte konserter, med mye tjo og hei. Helt i Roots’ens ånd, var konklusjonen fra én av publikum.

Strålende vær og stormende jubel

Lørdag åpnet med strålende vær. Og tradisjonen tro åpnet også Ellings Hage.
Første artist ut i «Hagen», var gullstrupen fra Byremo, Inger Lise Stulien. Hennes vakre vokal får folk til å lytte. Når en i tillegg tilfører nydelig akkompagnement, i form av Knut Kjetil Møens gitar, blir det hele fort til en magisk forestilling. Det er godt med folk i Ellings Hage, som henført får med seg Inger Lise Stuliens tolkninger av Vamp, Erik Bye, Kris Kristofferson og Theodorakis, for å nevne noen. For ikke å forglemme hennes egne vakre låter. Stulien binder konserten sammen på en flott måte med prat mellom sangene, og publikum er lyttende til hennes lavmælte låter.

Etter Inger Lise Stulien var det klart for Mats Nerli fra bandet Nerli There. Nerli There tok publikum på låven med storm da de opptrådte der i fjor. Dermed var de ønsket tilbake i år, denne gang på Hovedscenen. Men vokalist/gitarist Mats Nerli har altså i tillegg et soloprosjekt gående, sammen med pianist André Gussiås, også han fra Nerli There.
Mats Nerli fremfører nedstrippede låter på norsk, på Istaddialekt. Og det er fint å høre på. Nerli har en utrolig bra formidlingsevne, og får publikum med seg på allsang og latter. Siste låt handler om hvordan alle dyrene på en gård dør én etter én; «Peder, Peder, Katta di er dau». En tragisk sang, fremført humoristisk, så publikum brøler av latter.

Strengeplukk @ Eikerapen Roots 2018 - Photo: Svein Frydnes

Strengeplukk. Foto: Svein Frydnes

Siste band ut i Ellings Hage, var bandet Strengeplukk, med medlemmer fra blant annet Sogn og Rogaland. De skaper spretten bluegrass ved hjelp av strengeinstrumenter – gitar, kontrabass, ukulele, banjo og fele. Blant annet fremfører de singelen sin «Over dammen», hvor de blant annet forteller om en «president som er en dust med hentesveis». Musikken og spillegleden deres smitter over på folk og skaper liv i hagen.

Atmosfæren på Eikerapen Roots Festival er unik. Folk koser seg i sola. Mange holder seg på campen eller i hyttene rundt i området, før de trekker nedover til festivalområdet i kveldingen. Men det er også bra med folk på de mindre scenene, Ellings Hage og Låven. Ingen hektisk festivalstress, her hersker ro og fred. Kortreist mat sørger for at folk får stilt sulten, mens ølkranene går for fullt så tørsten kan slukkes.
Men på en slik festival handler mye om musikk. Og ennå gjenstår flere konserter.

Rock og country

Bandet Sordal gjør en solid konsert på en fullsatt Låven Scene. Spiller stort sett eget materiale, og presenterer til og med et par nye låter. Deriblant «High Flyer». Det svinger av Sordal. Stein Roger Sordal har en stemme som holder. Det er tight. Bandet koser seg. Det er mye folk på Låven Scene, og publikum liker det de hører. I tillegg til egne låter, presenterer bandet også låter av andre artister, blant annet Jim Welch og Waylon Jennings. Mot slutten får vi høre en utrolig bra versjon av «Ghostriders in the Sky». Kjempekonsert!

På storscenen gjør Arthur Olessønn Stulien seg klar med bandet Arthur Stulien. Unge Stulien er barnebarn til legendariske Arthur Stulien, som døde for tre år siden, og nevø til Inger Lise Stulien.
Det var ikke så mye folk som hadde samlet seg da bandet dro i gang første låta, men det ség på en del etter hvert. Musikken er country, og fremføres på en bra måte. Bandet har sin lokale fanskare som backer opp bandet, og presenterer låter fra sitt debutalbum, i tillegg til coverlåter.

Tilbake på Låven Scene er det Lene Tønnessen som inntar scenen. Hun og bandet spiller fengende poprock for et tallrikt publikum. God stemning, og Lene Tønnessen har en utrolig bra stemme.

Femten år til?

Festivalsjef Sonja Brynjulfsen @ Eikerapen Roots 2018 - Photo: Svein Frydnes

Festivalsjef, Sonja Brynjulfsen: Nå har vi holdt på i 15 år. Jeg håper vi fortsetter i minst femten år til. Foto: Svein Frydnes

Som avslutning på festivalen, er det store trekkplasteret Postgirobygget. Litt forsinket på scenen, men publikum venter tålmodig. Og det er mange som nå har samlet seg foran scenen. Postgirobygget er populært, med sine lett gjenkjennbare låter. De får da også opp stemningen med sanger som «Idyll», «En solskinnsdag» og «Bohemen leve».
Helt til slutt er det Nerli There som avrunder det hele. Mange har dessverre gått til campingplass eller hytter. Og det er synd. Nerli There gjorde en fantastisk konsert på Låven i 2017, og fortjener et større publikum enn det som stod igjen foran scenen. Men det var sent, og en kald vind dro over sletta, og da frister det nok å krype under ei varm dyne. Bandet gjorde i hvert fall en god konsert, med sin rocka americana.

Vi avslutter med festivalsjef Sonja Brynjulfsens filosofiske tanke:

- Nå har vi holdt på i 15 år. Jeg håper vi fortsetter i minst femten år til.