Taake @ Folken, 23.02.2018

Taake @ Folken, 23.02.2018 - Photo: Egil Jostein Ueland

Hoest er en karismatisk sceneskikkelse som leverer varene akkurat slik vi vil ha det, rått og brutalt.Foto: Egil Jostein Ueland

Dessverre så er det alt for lenge mellom hver gang jeg får meg en Blackmetal konsert. Taake har lenge vært på «bucket» listen min over band om jeg må oppleve live. Jeg ble regelrett giret når jeg så at bandet var booket til å spille på Folken i Stavanger.

Taake ble etablert i 1993 av Ørjan Stedjeberg (Hoest) og han har 7 studio album på samvittigheten.
Hoest er en ”multi-instrumentalist” som både skriver materialet og spiller instrumentene i studio.
I live sammenheng så har han med seg følgende musikere:

  • V'gandr, bass
  • Aindiachaí, gitar
  • Gjermund, gitar og banjo
  • Brodd, trommer

I 2018 har Taake spredd mørke i 25 år, og har siden dag én, aldri vendt seg fra opphavhavet. Nemlig tradisjonell Norsk blackmetal.

For meg er det spesielt Hordalands doedskvad fra 2005, Taake fra 2008 og Noregs Vaapen fra 2011 som har gått flest runder i cd spilleren.

Taakes siste album, Kong Vinter ble sluppet i 2017, og har høstet glimrende anmeldelser i både inn og utland. Dette uten tvil et sterkt album!

Stemningen settes når lysene dempes og røyken fyller scene i storhallen på Folken. Bandet trer frem fra skyggene med liksminke, skinn og patronbelter.

Vi får oppleve tradisjonell Norsk blackmetall av ypperste klasse. Hoest er en karismatisk sceneskikkelse som leverer varene akkurat slik vi vil ha det, rått og brutalt. 

Taake spilt blant annet disse: Hordalands Doedskvad part 1Sverdets veiMyr og Umenneske

Et av konsertens absolutte høydepunkter for meg var da låten Myr ble spilt. For det første er dette en sterk låt, men også bruken av banjo. Det er første gangen jeg ser et blackmetal band bruke banjo på scenen. Og det er utrolig rått!

Lyden denne kvelden er bra, lydteknikeren klarer å få det til å lyde grimt og rått. Samtidig så klarer vi å skille instrumentene fra hverandre.

Taake er regelrett en opplevelse, og noe en bør få med seg live.