Karmøygeddon 2018 – første dag

Kristi Himmelfartsdag dro vi en gjeng fra Mandal, om ikke til himmels, så til Kopervik på Karmøy. Foran oss lå 3 dager med metalfest – vi var klar for 15-årsjubileum med Karmøygeddon Metal Festival.

Månegarm @ Karmøygeddon 2018 - Photo: Svein Frydnes

Svenske Månegarm imponerte og ble et personlig høydepunkt på åpningsdagen av Karmøygeddon 2018.Foto: Svein Frydnes

Årets program var spennende, med blant annet en Norges-debutant, velkjente Axel Rudi Pell. En fjær i hatten er det naturligvis for festivalgeneral Johnny Angelund å få booket et slikt navn.
Men det stod mange store navn på plakaten, og opplevelsene stod i kø. Imidlertid er det ikke nødvendigvis bare musikken en drar på en slik festival for å oppleve. Folkelivet, stemningen og kameratskapet blant metalheads er nesten like viktig.

Lett blanding

Vel installert på hotellet, etter å ha varmet opp med Karmøygeddon-spillelister hele veien fra Mandal til Haugesund, var det tid for et par rolige øl før turen gikk til Café MM og Scandic stage i Kopervik.
Her ble nødvendig akkreditering ordnet, og årets jubileums-shirt innkjøpt.
Torsdagen er viet «de spesielt interesserte», med begrenset plass og litt mindre band. Men allerede fra første band, Kristiansands-bandet Mental Disaster, entret scenen var det god gang blant publikum. Mental Disaster gjorde et bra sett, men ble noe statiske. Savnet også godlyden, men det ER vanskelige lydforhold på den trange café-scenen.
Neste band ut var Stam1na. Finsk trash med et voldsomt trøkk og imponerende synkron hårslenging. Skikkelig «Headbangers Ball». Dessverre kom de litt sent i gang, dermed ble konserten noe amputert. Men jeg likte det jeg så og hørte, og hører dem gjerne igjen på en større scene.
Som fan av gamle Black Sabbath gledet jeg meg til neste band, Purple Hill Witch fra Oslo. Og de imponerte. Herlig doom, med en mye bedre vokal enn det jeg hadde hørt på plate. Instrumental veldig bra.

Metal og fioliner

Skálmöld har jeg hørt tidligere, på festival i Tyskland. Og de vet å lage liv. Stor publikumsappell. Teknisk bra band med fengende metal og flotte vokalharmonier, med blanding av clean og scream. Enkelte av låtene inneholdt også lange, seige instrumentalpartier. En skikkelig bra representant for islandsk vikingfolkmetal. Stor stemning!
Harakiri For The Sky er ikke helt min greie, og de klarte dessverre heller ikke å overbevise meg denne kvelden. For meg blir det for ensformig. Men det gikk greit hjem hos en stor del av publikummet.
Svenske Månegarm, derimot overbeviste stort. For meg ble dette kveldens høydepunkt. Fengende musikk, med innslag av folketoner. I slike sammenhenger funker det også med fiolin! Dette var en deilig dose progressiv, melodiøs vikingfolkmetal.

Perfekt avslutning

In Vain gav nylig ut et kritikerrost album, «Currents», og det knyttet seg store forventninger til dem. Dessverre innfridde de bare til en viss grad. En del kan nok tilskrives at konserten ble skjemmet av litt tekniske problemer, og til dels noe dårlig lyd. Men i jøssenavn, In Vain er solide til tusen. Harmonien mellom vokalistene Andreas Frigstad og Sindre Nedland er formidabel og Johnar Håland er solid på gitar. Resten av bandet følger på og gjør en bra konsert. Men det mangler den siste finishen. Mixen av gamle og nye låter fungerer. Herlig avslutning! Men neste gang vil jeg se dem på en større scene.
Omnium Gatherum avsluttet torsdagen. Og det ble en knallavslutning. Tungt, melodisk. Imponerende instrumentalarbeid og en fantastisk energisk vokalist som også hadde god lyd. Bra gjennomføring og en perfekt avslutning av første dag av årets Karmøygeddon 2018!