Vamp @ Store Torungen, Arendal kulturhus, 26.11.2017

En kveld i Vamps varme og trivelige verden

Vamp, Arendal kulturhus, 26.11.2017 - Photo: Bjørg Fossli

Vamp tar oss med på en musikalsk reise gjenneom hele følelsesspekteret.Foto: Bjørg Fossli

I kveld var VAMP i Arendal igjen. De har vært her flere ganger og denne gangen var det kulturhuset som fikk besøk. De har akkurat gitt ut sin ellevte plate «La, la, la» og spilte flere av sangene fra den, men publikum fikk også noen av de gamle gode som de er så glade i. Store Torungen var full av forventningsfulle fans og de aller fleste var godt voksne.

Besetning

Vamp har eksistert siden 1991 og blitt allemannseie på den tida de har holdt på med flere kjente sanger som de fleste kan. Bandet har skifta besetning noen ganger i løpet av årene, men Jan Toft på vokal og gitar og Øyvind Staveland på vokal, fløyter, fele, bratsj og trekkspill har vært med hele tida og har skrevet de fleste tekstene. Det nåværende mannskapet er, i tillegg til de nevnte, Odin Staveland på trommer, vokal, piano, perkusjon, trekkspill, Bjørn Berge på gitarer, banjo, vokal, Kjetil Dalland på bass og kor. Lars Eirik Støle på orgel, trekkspill og kor. 

Variert uttrykk

Musikken de spiller er enormt variert, men det meste kan plasseres innenfor folkemusikk, viser og rock med innslag av blues. De samarbeider med mange ulike tekstforfattere som for eksempel Kolbein Falkeid og Lars Saabye Christensen. De bruker også mye humor i tillegg til lyrikken som gir musikken mange ulike stemninger.

Konserten

I kveld starta de med låta «Amalia». Stemningene varierte mellom bluesrockgitaren til den fantastiske gitaristen Bjørn Berge, den vare og særegne vokalen til Jan Toft og Øyvind Stavelands følsomme fløytespill. Etter den første kom det flere nye varierte perler fra det nye albumet, bl. a «Det roliga regnet» med tekst av Lars Saabye Christensen og «Sjølportrett» som handla om selfies, helt til Øyvind sa at det endelig skulle komme en som publikum kjente. Det ble godt mottatt ettersom flere nok satt og venta på noe de kunne gjenkjenne og synge med på. Da kom sangen «13 humler» og det var tydelig at flere i publikum var glad i den. Det er en rolig og koselig melodi som handler om en sommerdag og jeg tror nok det var flere enn meg som helt tydelig følte den sommerdagen på kroppen. Flere av de nye sangene kom utover i konserten ispedd gamle, kjente og gode låter som «Tir na noir» med høy allsangfaktor og tendenser til gåsehud og tårer i øyekroken hos publikum. 

Vamp har mange alvorlige og følsomme tekster, men humoren ligger aldri langt unna. Jan Toft er en fantastisk gjøgler og latteren satt løst hos publikum da han kjørte i gang små slapstickshow der han brukte en herlig lealøs kropp og et utrolig uttrykksfullt ansikt. Han har også et rikt repertoar av lyder og flere gode historier, som den gangen han nesten drukna i et berg av hønsedrit når han var liten etterfulgt av sangen «Hønsahus». De avslutta med «Månemannen», en sang som alle kunne og gikk ut til trampeklapp fra publikum. Det tok ikke mange sekundene før de var på scenen igjen og publikum jubla da de fikk et par låter til. «Liten fuggel» er også en kjent og kjær sang og helt til slutt stod hele bandet helt framme på scenen og sang en acapella låt som heter «Onkel A Capella». Det var en perfekt avslutning på en perfekt kveld i Store Torungen. Lyden og lyset var helt perfekt og medlemmene i bandet koste seg tydelig på scenen der de beveget seg rundt, bytta på de mange instrumentene de hadde med seg og kommuniserte med hverandre og publikum underveis i konserten. De er en utrolig sjarmerende og dyktig gjeng og jeg håper de snart kommer tilbake.