Odd Nordstoga @ Bluebox, 11.10.2017

Med små artige anekdoter fra hjemmeliv og musikkliv før og nå blanda med alvorlige og finurlige tanker, ideer og drømmer fører han oss gjennom en kveld med gamle og nye sanger i en lun og god atmosfære. Et lite kurs i folkemusikk kunne han også by på. Jeg visste akkurat hva jeg gikk til og ble absolutt ikke skuffa denne gangen heller. Jeg er glad for at han starta turneen sin akkurat der og da.

Odd Nordstoga @ Bluebox, Grimstad, 11.10.2017 - Photo: Bjørg Fossli

Odd Nordstoga byr gjerne på saker litt utover det "vanlige". Her har han kopla opp ein vaskekte bandmaskin, (nesten) trolig kjøpt brukt av ein lokal avhopper fra 50-tallets KGB. Foto: Bjørg Fossli

Nye sanger og gamle minner

11. oktober åpna universitet i Grimstad sin blå boks for Odd Nordstoga og hans nye og gamle venner. Sånn føltes det i hvert fall den høstkvelden, som en samling venner. I kafeen utenfor lokalet kom det stadig flere før dørene åpna. Flere av dem var hjemmefra, dvs fra hjemkommunen til både meg og Odd, Vinje. Vi er gamle venner, og jeg både hørte ei kjent dialekt, og så noen kjente fjes fra Vest-Telemark rundt meg mens jeg venta på å komme inn. Men det var også en del lokale fans og studenter som gjerne ville få med seg en stemningsfull opplevelse en mørk høstkveld.

Etter hvert fikk publikum sige inn i lokalet og finne sitteplassene sine foran scenen. Lokalet er stort nok til at det blir livat og lite nok til at det blir intimt og koselig. Det må bli koselig i et lokale som er fylt opp med fansen til Odd. De som liker han er nemlig generelt sett snille og koselige folk. Odd kom inn, og gjorde ting klart, ca 20 minutter før showet begynte. Da var det lyst i salen og mørkt på scenen så han fikk et lite overblikk over hvem som var der. Han så flere kjente og kjære fjes. På scenen stod det to gitarer, ei stortromme, et trekkspill og en bandmaskin. Maskina hadde han med seg som applausbackup i tilfelle manglende applaus påstod han, men vi fikk demonstrert nytteverdien litt ut i konserten. Han starta med sangen «November», som passa bra for en høstturne, så fortsatte han med «Aleine» fra den nye plata, «Aleine heime», en alvorlig sang som handler om hvor viktig det er for oss å ha noen å stole på i en utrygg verden med så mye å forholde seg til.

Mange forbinder Nordstoga med lett og munter musikk og enkel underholdning. Når han blir bedt til TV-show og anna forventer de en slags godslig nissetype. Han har ikke noe mot å være snill, men vil vise at han også har andre sider. De siste singlene hans viser nok litt tydeligere den såre og alvorlige sida hans, og den ene sangen heter «Kaldt vatn». Her synger han om seg selv som en sur og tverr mann som stort sett havner i trøbbel. Han klarer nok ikke å overbevise fans og kjente om at den er helt selvbiografisk, men han gir et veldig godt bilde av hvordan alle kan føle seg noen ganger på dårlige dager. Han beskriver hvordan han blir hel igjen av å være ute i naturen og jeg kan se for meg naturen han beskriver. Jeg kjenner den herlige kalde fjellufta og ser fjellvannet han skal fiske i.

Den neste sangen på lista, «Kunsten å gå» snur stemninga. Det er en ganske lettliva låt som rett og slett handler om hvor godt det er å gå en tur. Han følger opp med en ganske selvutleverende og artig anekdote om hvor kjedelig det kan være noen ganger og særlig når en er småbarnsfar og ungene har førsterett på fjernsynet. Den leder opp til den nye sangen «Kjedeleg iblant». Etter det kommer flere gode og kjente sanger som perler på en snor med noen nye innimellom, og etter hvert tok han fram både munnspill og trekkspill. Det ble både alvor og glede med små historier og finurlige uttrykk og innfall underveis. Alle som var der koste seg og var helt med på alle hans sprell.

Odd ble like glad og rørt hver gang publikum viste at de satte pris på han med utrop og applaus. «Nokre gonger kjæm det ei eller fleire søte unge jæntur på ront 23 år, omtrænt slik som dikkøn her inne som æ studentar i Grimstad, og spør meg om eg kan synge ein heilt spesiell song. Vett dikkøn høtt dei spør ette? Neidå, dei vi ikkje ha ein kul ny låt. Dei vi ha «Svingensongen» Det går et sus gjennom publikum og flere begynner spontant å klappe og le. De er klare som egg og får det de vil ha.

Etterpå kommer det noen flere kjente sanger og nå er folk helt med på allsang der de kan teksten fra før eller lærer den underveis. Publikum får også et lite kurs i folkemusikk og steving og de er med på alt. Odd gir seg ikke før alle synger riktig og til slutt synger de hele stevet så det runger i taket inne i blåboksen. Da er han strålende fornøyd. Han avslutter med den såre nye sangen «Om du reiste din veg» som er dedikert til kona og den kjente og kjære «Farfar» som er henta fra plata «Bestevenn».

Etter konserten kom Odd ut i foajeen og signerte plater, T-skjorter og vesker, og vi fikk oss en klem og en god prat. Han var oppmerksom og blid mot alle og fikk mange gode historier om hvor de hadde hørt han første gang og hvor mye han og hans musikk betyr for dem. En mann hadde med seg ei kråke han måtte signere. Tror ikke jeg var alene om å kjøre hjem med en god og varm følelse av å ha opplevd noe spesielt den mørke høstkvelden. Neste konsert her på Sørlandet er på Kick 28. oktober. Det anbefales herved på det sterkeste å møte opp.