Kvelertak på Teateret

It’s only Rock n’ Roll..

 

Kvelertak @ Teateret, Kristiansand, 16.03.2018 - Photo: Svein Frydnes

Kvelertak er farlig mye energi i et så lite lokale! Foto: Svein Frydnes

Kvelertak har slått seg stort opp innen norsk og internasjonal rock. Likt av både konger (av trash-metal, Metallica) og av kronprins  (av Norge, Haakon Magnus). For tiden spiller de for tusenvis av mennesker verden over, som oppvarming for Metallica. Fredag og lørdag besøkte de kjelleren på Teateret i Kristiansand, i et lokale som rommer 200 mennesker..

 

Men først fikk vi stifte bekjentskap med et knippe duvende Sjøgress.

Sjøgress @ Teateret, Kristiansand, 16.03.2018 - Foto: Svein Frydnes

Atmosfærisk oppvarming

Sjøgress er en gjeng unge musikere med base i Grimstad. Musikken de spiller er melodiøs og atmosfærisk. Veldig stemningsfullt og fremført på en imponerende måte. Et stykke igjen har de på fremførelsen, spesielt kan Lars Wikander jobbe mer med vokalen. Den type vokal (scream) krever en del for at det blir bra. Men musikalsk imponerte Sjøgress som oppvarmere for Kvelertak.

Spillekåte

Kvelertak er som kjent ute på turné med Metallica. Men spillekåte som de er, legger de inn enkelte intimkonserter på ledige datoer. Lørdag 17.mars ble det satt opp en slik konsert på Teateret i Kristiansand, på en scene som rommer 200 mennesker. Den konserten ble utsolgt på én time. Dermed ble det satt opp ekstrakonsert dagen før, og denne anmeldelsen stammer fra fredagen.

Konserten åpner med «Åpenbaring», som har en herlig intro. Perfekt som konsertåpner. Bandet kommer på scenen én etter en, og helt til slutt vokalist Hjelvik med sin berømte uglemaske. Så er det hele i gang. Det sparker og slår i kropp og sjel. Bandet har masse energi de skal ha ut. Og det spares ikke på noe. Hjelvik og gitaristene er høyt og lavt, både på scene og på publikumsstengslene.

Lokalene yter ikke bandet skikkelig rettferdighet, det er ikke mulig å få god nok lyd i et slikt lokale. Teateret er under ombygging. Det drar lokalene veldig preg av. Intimscenen som var i bruk denne kvelden ligger i kjelleren, og er ikke noe optimalt konsertlokale. Men de fikk mye ut av det. Etter hvert stod jeg helt bakerst for å prøve å få best mulig utbytte av musikken, og det hjelper noe. Lydteknikeren og lysteknikeren gjorde en bra jobb, og publikum fikk en god opplevelse.

Dette spilte Kvelertak fredag 16.mars i Teateret:

 1. Åpenbaring
 2. Bruane Brenn
 3. Mjød
 4. 1985
 5. Berserkr
 6. Evig Vandrar
 7. Ulvetid
 8. Bronsegud
 9. Nattesferd
 10. Ordsmedar av Rang
 11. Liktorn
 12. Svartmesse
 13. Offernatt
 14. Fossegrim
 15. Blodtørst
 16. Månelyst
 17. Kvelertak

Masse energi

Kvelertak live og på plate er to vidt forskjellige ting. Kvelertak må oppleves! På plate får en ikke samme intensiteten, der er det mer melodiøst. På scene er det et vanvittig trøkk. Det betyr ikke at det spilles dårlig på scenen. Tvert i mot. Bandet gir oss en flott musikalsk opplevelse. De tre gitaristene øser på, og bak har de en energisk bassist i Marvin Nygaard og ikke minst en solid trommis i Kjetil Gjermundrød. Sammen utgjør de en sekstett med et solid publikumstekke og et enormt lydbilde. Det er høyt, det er intenst, det er rock n’ roll, og jeg sier som Mick Jagger: It’s only Rock n’ Roll, but I like it!

Kvelertak hadde satt opp ei setliste med låter jevnt fordelt fra deres tre album, med hovedvekt på det selvtitulerte debutalbumet fra 2010. Bare godlåter, og bandet er i storform.

Det er ikke mye prat mellom låtene, men Erlend Hjelvik prøver å dra med seg publikum. Helt fremst ved scenen er det naturlig nok masse energi, mens de mer sedate stiller seg bakerst. Etter hvert tør imidlertid hele salen opp og det blir bra dialog mellom band og publikum, det blir masse liv. Det er også tendenser til moshpit på et par av låtene. Bandets energi smitter, og ølglass seiler over publikum og scene.

Som nevnt har bandet satt sammen et bredt utvalg av låter fra katalogen sin. «Åpenbaring» er nevnt. Jeg er også svak for låta «1985», hvor Hjelvik synger at han vil hjem - til 1985. For øvrig det året han ble født..(!). In the future, the only way forward will be to go back.

Ellers får vi blant annet låter som «Bruane Brenn», «Berserkr», «Svartmesse» og «Fossegrim». Under sistnevnte låt klarer vokalist Hjelvik å skade seg da han hopper ned på scenen fra publikum. Mulig skled han på ølsøl, i hvert fall skadet han foten. Men som han sa noe senere:

- Det er jo ikke med foten jeg synger..

Det er for øvrig ikke første gang det går hardt ut over medlemmer av Kvelertak i kampens hete. I 2013 pådro gitarist Vidar Landa seg knebrudd i et lignende uhell. Han måtte gjennomføre resten av den pågående turnéen sittende i en stol på scenen.

Kvelertak avslutter kvelden med «Blodtørst», «Månelyst» og selvfølgelig – «Kvelertak». En maktdemonstrasjon av for tiden Norges heteste live-band!