Releasekonsert med The Violent Years

På utgivelsesdagen fredag 9. februar, presenterte The Violent Years sin nyeste utgivelse, «I Blame You and You Blame Me» på Klubbscenen i Buen Kulturhus. Til tross for at publikum ikke hadde hørt albumet tidligere, var det nesten utsolgt. Og publikum fikk virkelig valuta for pengene. For bandet ble det som en stor hjemkomst, med et hengivent publikum.

The Violent Years @ Buen kulturhus, Mandal, 09.02.2018 - Photo: Svein Frydnes

The Violent Years, her forsterket av Tor Helge Løseth på gitar, og Tone Hille Bringsdal på vokal, leverte en overbevisende releasekonsert for sitt nyslupne album, "I Blame You And You Blame Me". Foto: Svein Frydnes

Variert

Det nye albumet er mye mer variert enn tidligere utgivelser. Det er seks år siden forrige album, og på den tiden har The Violent Years langt på vei tatt steget videre fra americana-stilen de har vært så trofaste mot tidligere. Nå er det elementer av både soul, rockabilly og ren pop. Men americana-stilen er ikke helt lagt vekk. Dette ble med andre ord en litt utypisk Violent Years-konsert. Stilmessig. Dette tror jeg kan bli styrken til bandet framover. Det uforutsigbare. Fredag kveld fungerte det i hvert fall utmerket.

Musikalsk var det som vanlig en fryd å høre på. The Violent Years er en gjeng utrolig dyktige musikere, som sjelden trår feil. Selv ikke når teknikken svikter dem, slik den gjorde for gitarist/vokalist Kenneth Bringsdal tidlig i konserten. Men det ble delvis ordnet, og konserten kunne fortsette ufortrødent.

- Men det irriterte meg ganske kraftig, der og da, innrømmet Bringsdal etter konserten.

Forsterkninger

The Violent Years er i det senere blitt redusert fra fem til fire, etter at gitarist Lars Erik Humborstad har trukket seg tilbake fra bandet. Men på platen har han en fremtredende rolle, og på fredagens konsert var han med. I tillegg var bandet ytterligere forsterket med tidligere medlem Andreas Hoff på gitar, noe som bidrog til et gitardominert lydbilde. Det var for øvrig veldig bra lyd under konserten, noe dette bandet er avhengig av, for å få med de finslepne detaljene. På noen av låtene hadde også bandet med seg Tor Helge Løseth på trompet, noe som gav en deilig soul-følelse. I tillegg deltok Tone Hille Bringsdal med sin vakre stemme.

Setlista fulgte nærmest slavisk albumet, og slik fikk publikum en flott gjennomgang av «I Blame You and You Blame Me». Vanligvis synes jeg ikke så mye om at band utelukkende spiller nye (og ukjente) låter på en konsert. Men i dette tilfellet fungerte det bra. Delvis på grunn av at noen av låtene har blitt sluppet som singler tidligere, og dermed var kjent. I tillegg stod låtene seg utmerket kvalitetsmessig. Etter konserten var det så mulighet for å kjøpe albumet, signert av bandet. Noe mange benyttet seg av.

Intenst

The Violent Years på sitt beste er en intens og gåsehud-fremkallende miks av lyd og fremførelse. Med noen få unntak var de ikke helt der denne fredagskvelden. Forståelig nok, dette var første fremførelse av helt nytt materiale. Men spesielt første låta, tittelkuttet fra albumet, samt «Southern Pearl» gav undertegnede skikkelig god-følelse. «Southern Pearl», lang og intens, med bidrag fra både Tor Helge Løseth (trompet) og Tone Bringsdal Hille (sang) var magisk.

Selv om konserten handlet om det nye albumet, så fikk publikum også servert en gammel godbit. Som ekstranummer spilte The Violent Years den ti år gamle «Another Alarm from His Head to His Heart».

Dette smakte det godt av, Violent Years. Litt finpussing før turen går ut i den vide verden, så er dere klar til å hente hjem heder og ære.