Valentourettes @ Sjøboden Live Scene, 14.12.2017

Valentourettes, Sjøboden Live Scene, Mandal, 14.12.2017 - Photo: Svein Frydnes

Publikum har talt: Det var dritfett! En meget rustikk affære. Til terningkast 6. Jokke lever!Foto: Svein Frydnes

Her kommer vinteren…

Og med vinteren kommer Valentourettes. Fjortende desember entret tribute-bandet til Joachim «Jokke» Nielsen scenen på Sjøboden for femte år på rad. Og til tross for at det var en torsdag, så var det utsolgt.

Tribute-band blir kanskje litt underlig å kalle Valentourettes, siden alle i bandet har spilt sammen med Jokke. Bortsett fra vokalist Tarjei Foshaug. Resten av bandet; Petter Pogo (bass), Runar «Kula» Johannessen (trommer) og Petter Baarli har stått på scenen sammen med Jokke.

Tida er inne

Dette spilte Valentourettes på Sjøboden Live Scene

 1. Tida Er Inne
 2. Alt Kan Repareres
 3. Sitter På En Bombe
 4. Paranoid
 5. Aldri Stol På En Fyllik
 6. Hvis Jeg Var Deg
 7. Suksess
 8. Da Har Du Driti Deg Ut Igjen
 9. Her Kommer Vinter’n
 10. Trall
 11. Narkoman
 12. Sitte
 13. Jeg Er Redd
 14. For Pen
 15. Øl
 16. Verdiløse Menn
 17. To Fulle Menn

Encore

 1. Sola Skinner
 2. Gutta

Konserten åpner med sangen «Tida er inne», som handler om å treffe venner, treffe fine damer, kose seg. Og det er nettopp det publikum på Sjøboden Live Scene denne torsdagskvelden gjør. Ikke minst koser de seg. Helt fra første låt er det kjempestemning. Publikum kan tekstene, og det er allsang på så å si hver eneste sang. For tre år siden ble vokalist Foshaug sittende værfast i London da han skulle stått på scenen i Mandal. Men det gjorde ikke noe, lokale artister og publikum overtok mikrofonen og det ble konsert. Det er det som er så spesielt med musikken til Joachim Nielsen. Den er allemannseie, og folk kjenner både tekstene OG kjenner seg gjerne igjen i tekstene. Uansett hvor på rangstigen man står, tekstene til Jokke er en hyllest til enkeltmenneskets verdighet.

Vinteren

Én av de mest kjente sangene til Joachim Nielsen er «Her kommer Vinteren, fra 1991. Ikke en feiring av triumfer på snø og is, snarere heller en antisommer-sang, som Joachim Nielsen selv uttrykte det da sangen ble gitt ut. Uansett er den blitt mektig populær, og flere artister har laget cover av den. Mest kjent er Ingrid Olava sin versjon. Men den beste versjonen hadde Jokke og Valentinerne selv. På loftet på Sjøboden Live Scene er vi veldig nærme den nest beste versjonen, med Valentourettes og Sjøboden Blanda Kor. Lista over kveldens sanger er et «best of»-repertoar fra Joachim Nielsens rikholdige sangbok. Sanger som «Sitter på ei bombe», «Paranoid», «Jeg er redd» og «Verdiløse menn» slynges ut over publikum med entusiasme og presisjon. Og sangen «For pen» tilegnes selvfølgelig de vakre jentene blant publikum.

Noen mer «ukjente» sanger får vi også. Blant annet låta «Trall» fra albumet «Alt Kan Repeteres» (1994). Her er det bassist Petter Pogo som trår til som vokalist.

Utsolgt

Det er som nevnt utsolgt denne torsdags-kvelden. Flest Mandals-folk. Men også folk fra mer perifere strøk, som Oslo og til og med Kristiansand..

At bandet trives utrolig godt i Mandal, bør ikke være noen hemmelighet. Det er femte gang de besøker byen, og neppe siste gang:

- Det er godt å være tilbake i Mandal. Sjøboden er et nydelig sted, åpner Tarjei Foshaug konserten med.

Og det er ingen tvil om at Mandals-publikummet synes det er godt at Valentourettes er tilbake. Bandet er i storform. Publikum er i storform, og allsangen runger. Det er en herlig, befriende «skrangle-rock» med høy partyfaktor. Låtene handler jo nettopp om det, om å glede seg over livet selv om det går litt i mot av og til. Være god med hverandre:

- Hvis jeg var deg, så ville jeg spandert en øl på meg, synger Foshaug i sangen «Hvis jeg var deg». Mange av sangene handler om livets skyggeside, men med blikk for det positive. Når dette blir omgjort til fengende låter, treffer det publikum midt i hjerterota.

Terningkast 6

Er det bare fint og flott alt sammen? Selvfølgelig ikke. Det spilles litt feil, litt falskt innimellom og så videre. Men hva gjør det? Ingenting. Absolutt ingenting! For dette er ikke en konsert med fokus på de små detaljene. Dette er en konsert med fokus på underholdning. Og publikum lar seg virkelig underholde av Valentourettes. Og Valentourettes lar seg underholde av publikum!

Konserten avsluttes med «To Fulle Menn», før ekstranumrene «Sola Skinner» og «Gutta»

- Dette var fantastisk. For en stemning! Og så på en torsdag. Herlig!, sa Petter Pogo etter konserten, strålende fornøyd.

Og hva var publikums dom?

- Magisk!
- Bedre enn dette blir det ikke!
- Det var dritfett! En meget rustikk affære. Til terningkast 6. Jokke lever!

Så da sier vi det – Terningkast 6 for musikken til Jokke som lever i beste velgående!