Heftig start på Månefestivalen 2017

Fredag 21.07 ankom vi Fredrikstad etter en 19 timers kjøretur og noen få timers søvn på en parkeringsplass. Som vanlig var det en del timer til innslipp da vi fant Månefestivalen, så vi tok oss en tur og så på den koselige Gamlebyen. Da vi kom oss inn løp vi naturlig nok rett fram til scenen. Violet Road skulle tross alt være først ut. Vi måtte jo være klare.

Månefestivalen 2017- Photo: Ketil Martinsen

Madcon på årets Månefestival.Foto: Ketil Martinsen

Før de begynte å spille var det nokså smått med publikum, men så snart konferansieren introduserte dem med en spesiallaga rap strømmet folk til scenen. Der kom bandet endelig på, og da var både vi og de mer enn klare. Violet Road har nemlig ikke spilt konserter siden november, og dette skulle være den første av tre i sommer. De tok scenen med storm og spilte alle de største hitene sine, som “Can You Hear the Morning Singing”, “Jericho” og “Face of the Moon”, i tillegg til to helt nye sanger. Gammelt som nytt ble fremført med den samme kvaliteten som alltid, av samtlige av fem bandmedlemmer. Vi blir i hvert fall aldri lei av å se disse gutta live.

Etter dem var det Mari Boine sin tur. Også hun fikk en flott rap før hun entret scenen og fremkalte den magiske stemningen som kjennetegner musikken hennes. Publikum sto trollbundet og lyttet hele konserten. Det er virkelig noe helt spesielt ved det. Og vi, som aldri har fått se det live før ble mektig imponert. Hun har en helt unik utstråling og sangene hennes får en til å stoppe og lytte. Håper virkelig vi får se henne igjen på en senere anledning.

Så kom australske Lissie. Etter sin skreddersydde introduksjon hilste hun på publikum og satte i gang. Hun er ei tøff dame som leverer låt etter låt med stødig musikalitet. Fansen elsket henne og bandet hennes, som forøvrig besto av én nordmann i tillegg til hennes faste musikere. For vår del ble det nok litt lite variasjon i energi, så konserten føltes noe lang og ensidig. Men for all del, veldig koselig å høre på.

Den rappende konferansieren var tydelig glad for at det var Madcon som fikk æren av å avslutte kvelden. Idet de kom på scenen lovte duoen at det skulle bli en fest, og de holdt løftet sitt. Det ble et forrykende show. De spilte naturlig nok alle de største hitene sine, som “Barcelona”, “Beggin’” og “Glow”. Under sistnevnte havnet Yosef Wolde-Mariam på et punkt nedi publikum og fikk dem til å lage en lenke etter ham, mens Tshawe Baqwa ble stående på scenen og holde stemningen oppe derfra. For hver sang gjentok de “Er det noe liiiiiv her?” to eller tre ganger, noe fansen svarte jublende bekreftende på hver gang. Og det var virkelig det.

Samtlige av artistene hadde flotte lysshow, men Madcons tok kaka. Dette har selvfølgelig noe å gjøre med at det innen de sto på scenen hadde rukket å bli mørkt. Lyden var nokså perfekt gjennom hele, selv om Madcon også her overgikk de andre. Vel å merke i volum. De hadde så høy lyd at det kunne være plagsomt om man ikke var interessert i musikken, men for dem som var engasjerte bidro det bare til feststemninga.

Den første kvelden på Månefestivalen var en festkveld, med masse bra musikk. Vi nøt å være der, selv om ikke alt er musikk vi hører på til daglig. Uansett personlig smak er det alltid gøy å se hvordan artister er live, og ingen av ovennevnte band skuffa. Vel anvendt tid i Fredrikstad med andre ord.