Southern Discomfort 2017 – En nagle i Bibelbeltet

Blood Red Throne @ Southern Discomfort Metal Festival 2017 - Photo: Jan Ove Løgevik

Blood Red Throne har holdt det gående i 20 år, gitt ut flere album og har tilegnet seg en posisjon helt på toppen av death metal-miljøet.Foto: Jan Ove Løgevik

Southern Discomfort 2017 er over. To dager med høy og tung musikk. Mye bra, noe mindre bra, men alt i alt en vel gjennomført festival. En nagle i bibelbeltet, kaller arrangørene seg selv, og nagler var det nok av å se.

Scariot

Fredagen åpner med et gjensyn med Scariot gjennom hele deres karriere. Daniel Olaisen hadde klart å samle mange av de gamle medlemmene til en gjenforeningskonsert. Det resulterte i hyppige skift av musikere, og kun noen få sanger på hver. Bortsett fra Daniel Olaisen og Frank Ørland på gitarer, som var med under hele konserten.

De hyppige skiftene av musikere gav et noe rotete inntrykk, samtidig som musikerne knapt ble varme, før de skulle av scenen igjen. Men det ble et flott gjensyn med Scariots historie gjennom tidene, med 2-3 låter fra hvert av de fire albumene deres. Vokalistene som var med, var Øyvind Hægeland, Bernt Fjellestad, Inge J. Tobiassen og Oddleif Stensland. Stort sett bra lyd, men lyden på vokalen til Oddleif ble vel spiss til tider.

Blood Red Throne

Etter Scariot fortsatte Daniel Olaisen med sitt Blood Red Throne.
Det er brutalt, det er tøft og bandet har en stor tilhengerskare. De spiller ekstrem death metal, i mine ører blir det for ekstremt. Men Daniel Olaisen og bandet hans har holdt det gående i 20 år, gitt ut flere album og har tilegnet seg en posisjon helt på toppen av death metal-miljøet.

Konserten på Kick under Southern Discomfort var slett ikke dårlig. Det er dyktige musikere, og spesielt gitarist Ivan "MeathooK" Gujic imponerer.

Dark Funeral

Siste band ut på hovedscenen denne fredagskvelden, var svenske Dark Funeral.
Musikken er black metal, med tekster som handler i stor grad om satanisme og anti-kristendom. De har et stilig sceneshow, som står til tekster og musikk. Tradisjonelt er medlemmene sminket med liksminke og bærer kostyme som passer til uttrykket deres (men som må være uutholdelig varmt på en så intim scene som Kick…). Dark Funeral er store innen sin genre, og har lagt seg til en del «sære» krav i forhold til opptredenene sine. Blant annet var det totalforbud mot fotografering etter tredje sang, inkludert mobilfotografering. Noe som gjorde at vaktene måtte løpe rundt og snakket til alle som dro fram mobiltelefonen under konserten..

Dark Funeral er dyktige på sitt område, og de har en stor tilhengerskare. Denne kvelden presenterte de en «best of»-setlist, med låter fra hele karrieren deres, med flest låter fra deres nyeste album; Where Shadows Forever Reign. Musikken er intens, melodisk og tung. Også her sliter lydmannen med å tune vokalen godt nok. Det er synd, for det skjemmer lydbildet. Men ellers er det en bra konsert. «Open the Gates», fra ep’en In The Sign (2000) er spesielt effektfull. Konserten avsluttes med den nye skivas tittellåt.

Det virker som en del publikummere har forlatt Kick før Dark Funeral er ferdig. Det er synd, for et slikt band fortjener en stor tilskuerskare. Det gjør for så vidt alle som spiller på festivalen. Det syntes som det var noe tynt med folk inne i lokalet gjennom hele kvelden. Det er viktig at folk stiller opp når det arrangeres slike festivaler. Forhåpentligvis går det rundt økonomisk for arrangørene.

Dark Funeral var siste band på storscenen (Kick). Resten av kvelden foregikk på musikkpuben Onkel Aksel. Her var det Heidra og From the Vastland som avsluttet første kvelden av Southern Discomfort. Dessverre hadde undertegnede ikke mulighet til å være til stede der, og rapportene etterpå tilsa at jeg gikk glipp av to flotte konserter.

Harm

Lørdagen startet som fredagen sluttet, ved at jeg gikk glipp av en god konsert. Kristiansandsbandet Blot åpnet ballet på Kick med sin Viking-/Blackmetal. Og informerte kilder kunne fortelle at det hadde vært en glitrende konsert!

Jeg var veldig spent på neste band, Harm. Det er lenge siden jeg har hørt dem live. Ikke siden før de kom med siste skiva, October Fire fra i fjor. Setlista deres var imidlertid ikke konsentrert bare om den skiva, de hadde nesten like mange fra Devil og Demonic Alliance.

Konsertopplevelsen ble en positiv opplevelse. Bandet var i toppform, lyden var god og Steffan sang veldig bra. Og han stilte som vanlig i bar overkropp.. Jeg opplevde denne konserten som mindre aggressiv, mer melodisk, enn tidligere. For all del, aggressiviteten var der i fullt monn og trykket til å ta og føle på. Så jeg tviler på at Schulze & Co er blitt noe mykere i kantene. Likevel… Jeg likte det jeg hørte. Låtene fra det nyeste albumet fungerte også veldig bra live. Et bra set.

div class="bilde wFull"> Green Carnation @ Southern Discomfort Metal Festival 2017 - Photo: Svein Frydnes

Green Carnation, med Kjetil Nordhus i spissen, opptrer med pondus. De eier scenen, de eier publikum.Foto: Svein Frydnes

Green Carnation

Neste band ut var Green Carnation. Veldig bra at de stiller opp for den lokale festivalen, og det så ut som de storkoste seg. De siste gangene jeg har sett dem, er det mesterverket Light of Day, Day of Darkness som er blitt fremført i sin helhet. Nå er den epoken lagt til side, og på Kick fikk vi høre andre låter. Men ikke med så mye variasjon, for hovedtyngden av låtene kom fra albumet A Blessing in Disguise fra 2003. I tillegg hadde de to låter fra albumet The Quiet Offspring, samt en helt ny låt! Den nye låta kalte de «Another Way», selv om Kjetil Nordhus ikke var helt sikkert på at det var det den ville hete til slutt. Jeg likte den nye låta godt, og den gikk rett hjem hos publikum. Progressiv låt, med mye av «Light of Day…» i seg.

Green Carnation, med Kjetil Nordhus i spissen, opptrer med pondus. De eier scenen, de eier publikum. Et publikum som så ut til å ha en noe høyere gjennomsnittsalder enn dagen før, sannsynligvis nettopp på grunn av Green Carnation. Variasjonen i musikken er så fascinerende med Green Carnation. Fra det tunge til det sarte, varme og tilbake igjen. Det hadde ikke gjort noe om de hadde inkludert låter fra andre album, også. Men nå er det fokus på A Blessing in Disguise en stund, og det aksepterer vi. Det er et strålende album.

Avslutning på Onkel Aksel

Green Carnation var siste band på Kick, og publikum dro seg etter den konserten over til Onkel Aksel. Her var det bandene Wyruz og Son of a Shotgun som stod på plakaten.

Wyruz kommer fra Hamar, spiller Death-/Trash-metal, og har gitt ut to album. Jeg hadde ikke hørt om dem før, og ble positivt overrasket. Mye god musikalitet og en utrolig vitalitet på den lille scenen på Onkel Aksel. Vokalist Vegar Larsen synger stort sett bra, i tillegg ligger trommis Kenneth Skårholen bakpå og growler. Gitarist Kim Nybakken og bassist Atle J. Sjørengen sørger for at totalbildet blir veldig bra. Absolutt et band å sjekke ut nærmere.

Gitarist i Blood Red Throne, Ivan Gujic, hadde fått æren av å avslutte hele festivalen med sitt enmanns-prosjekt Son of a Shotgun. Her har Gujic spilt inn gitar, bass og vokal på forhånd, og bruker det som playback mens han selv spiller trommer på scenen. Kult opplegg, men noe ensformig i lengden. Det er ingen tvil om at Ivan Gujic er en dyktig musiker, men for min del fenger det ikke helt med kun trommer på scenen. Men for all del, det er nok mange som ikke er enig med meg. Onkel Aksel ble i hvert fall fylt opp når det nærmet seg spillestart for Son of a Shotgun. Og musikken isolert sett, var bra. Det funker bare ikke helt for meg, jeg vil helst ha et helt band foran meg.

Southern Discomfort er over for denne gang. En flott festival, bra arrangert og et fornøyd publikum. En flott atmosfære, som det som regel er på metal-festivaler. Metalheads er som en stor familie. Lyd og lys fungerte bra på Kick, noe det ikke alltid har gjort. Noen feilskjær, selvfølgelig, men det skal godt gjøres å treffe 100% hele tiden. Bare synd det ofte er vokal-lyden som får de største utfordringene.

Vel blåst, Southern Discomfort!

 

Klikk her for å se bildene på Facebook!