Frecce Tricolori som er et oppvisningsteam fra det italienske flyvåpenet, fikk ikke vist seg frem for fullt på lørdagen, men søndagens opptreden var veldig bra.Foto: Oddvar Johnsen
Stavanger lufthavn fyller 80 år, og det må selvsagt feires med et stort flystevne.
Selv om Håvard Vetrhus i programmet håpet på solskinn, 25 grader og opp mot 50.000 besøkende i løpet av disse to dagene så tror jeg de må være fornøyde med både været og besøkstallene. For 25 grader og solskinn ble det ikke, men oppholdsvær og grei temperatur på lørdagen, og litt mere vind på søndagen. Så er dette mye bedre vær enn vi har hatt på Sola dagene før stevnet.
Event | Sola Airshow 2017 |
Venue | Sola Flystasjon |
Date/time |
10.-11.06.2017 0900-1700 |
Når portene åpnet lørdag morgen, var det allerede lang kø av skuelystne, mye menn med stoler og kamera med store telelinser. Men også hele familier med små barn med øreklokker som holdt ut langt ut på dagen.
Området var fylt av store og små fly, helikoptre og annet som hørere med på et slikt stevne.
Selv om det ble noen avlysninger i forhold til programmet, og litt lavt skydekke på lørdagen gjorde at ikke alle program ble helt optimale koste folk seg på showet. Og enkelte av opptredener eller display som det kalles på fly språket var jo mere spektakulære enn andre. Frecce Tricolori som er et oppvisningsteam fra det italienske flyvåpenet, fikk ikke vist seg frem for fullt på lørdagen, men søndagens opptreden var veldig bra.
Lørdagen ble stevnet opplevd fra stevneområdet, men på søndagen valgte Festivalguiden å se deler av showet fra gratishaugen, som ligger like ved innflygningen til flyplassen. Både her, og langs veien og sykkelstien sto det mye folk og fikk med seg mye av stevneprogrammet som forgikk i luften. Men jeg vil vel si at for å få oppleve stevnet fullt ut, så er inngangsbilletten verd hver en krone.
Det private Breitling Jet team imponerte også med sin oppvisning.
Ellers vil vi også få nevne den lille toseteren fra Boeing, Sterman 75 var et kult fly å se i luften. Piloten som sitter i en åpen toseter, sitter her i baksetet, og under taxing og takeoff har han problemer med å se foran seg, da nesen på flyet er så høyt i forhold til hvor han sitter. Men i luften er det ingen tvil om at han har full kontroll, og gir oss et fint display.
Det er også imponerende å se hvordan flyene som flyr i formasjon klarer å holde en så tett og fin formasjon. Spesielt artig å se den store Catalina’en fly i formasjon med Spitfiren.
Alt i alt vil vi oppsummere at arrangørklubbene Sola Flystasjon Flyklubb, Stavanger fallskjermklubb og Sola Flyklubb i samarbeid med Avinor har gjort en formidable jobb med årets program.
Og for noen var kanskje høydepunktet søndagens overflyvning av det amerikanske bombeflyet B52 Stratofortresse som er hjemmehørende i Barsdale Lousiana USA, men for tiden er på øvelse i Europa, og kom rett fra et flyshow i England. Dette var annonsert i 13 tiden, på søndag, men var på plass litt tidligere, og hadde kun en overflyvning. Det kan bli lenge til vi får se dette store bombeflyet på disse kanter igjen.