Karmøygeddon 2017 – del 2

Årets Karmøygeddon har gitt meg noen gode, nye bekjentskaper. Spesielt av det lokale slaget. Fredagens Evig Natt var ett av dem. Den andre, store opplevelsen fikk jeg lørdag med Ainarikiar. I tillegg er det duket for mange andre godbiter avslutningsdagen.

Klikk her for å lese del 1 av denne artikkelen

Backstreet Girls @ Karmøygeddon 2017 - Photo: Svein Frydnes

Herlig boogie rock n’ roll foran en fullsatt sal, også det ganske utrolig, tidspunktet (14:30) tatt i betraktning!Foto: Svein Frydnes

Lokal overraskelse

Ainarikiar er forsåvidt i samme sjanger som Evig Natt, men uten kvinnelig vokal. Dette var melodiøst, stemningsfullt og med god dynamikk mellom growling og clean vokal. Foreløpig har de bare fem låter på repertoaret, men de spedde på med «Shadowdance» fra Gravemachine (forløperen til Ainarikiar). I tillegg hadde de med «Perfect Strangers» av Purple. Den kunne de med fordel sløyfet. Hold dere til eget materiale, gutter, det holder i massevis! Jeg ser virkelig fram til fortsettelsen av dette Sveio-bandet.

Karmøygeddons «husband», Backstreet Girls spilte halv tre på lørdagen. Normalt veldig tidlig for denne typen musikk, og band. Men Petter Baarli & co gjorde sine saker som bare de kan det. Herlig boogie rock n’ roll foran en fullsatt sal, også det ganske utrolig, tidspunktet tatt i betraktning. Vi har hørt det før, men vi må få det med oss. Ingen norske band speller rock som «Bakgårdsjentene»! For et driv, for et trøkk!

Moonspell  @ Karmøygeddon 2017, Photo: Svein Frydnes

Moonspell fikk god respons hos publikum.Foto: Svein Frydnes

Tid for å trekke litt frisk luft på vei mellom de to scenene, og gjøre seg klar for litt gotisk metal fra Portugal, Moonspell. De var dagens første band på den store scenen. Og også her var det godt oppmøte.

Moonspell gjorde sine saker bra og får pluss for sceneopptreden. Flott driv og engasjert vokalist. Stilig speilbruk fra scenen. Overraskende var det at alle låtene deres var hentet fra de to første albumene til Moonspell; «Wolfheart» (fra 1995) og «Irreligious» (1996).

Tyske Brainstorm vartet opp med heftig power metal fra storscenen, og viste masse spilleglede. Et skikkelig publikumsfrieri, som gikk rett hjem hos en entusiastisk skare i teltet. Og vokalist Andy B. Franck var klar i sin hyllest til Karmøygeddon!

Stor musikk fra Kristiansand

Jeg er stor fan av Green Carnation, og var spent på hva de skulle presentere for Karmøygeddon. I min verden avsluttet de «Light of Day, Day of Darkness»-konsertene på hjemmebane i Kilden kulturhus (Kristiansand) i november i fjor. Så da jeg støtte på bandets Terje Vik Schei ved frokosten på hotellet, og han fortalte at de skulle bare spille en sang, fikk jeg hakeslepp. Ikke minst var jeg spent på hvordan låta, som varer en time, ville bli mottatt av et metal-publikum. Selv digger jeg albumet/sangen. Men det er et krevende stykke, som må lyttes til.

Sørlendinger  @ Karmøygeddon 2017, Photo: Svein Frydnes

Mellom konsertene koste publikum seg i sola. Her to sørlendinger som har tatt turen i vesterled, Tor Hundstad og Hans Magne Pedersen.Foto: Svein Frydnes

Mine betenkeligheter ble raskt gjort til skamme. Publikum omfavnet Green Carnation og «Light of Day…». Fantastisk fremført av et spillesugent Green Carnation. Det var magisk, kjempestemning blant publikum og jeg hadde gåsehud flere ganger. Festivalens høydepunkt!

Det ble litt vanskelig å lande etter Green Carnation, så jeg tok en time out med mat og drikke. Blodhemn og Borknagar fikk jeg dessverre derfor ikke hørt noe særlig på. Men etter hva jeg har forstått, gjorde de begge sine saker bra.

Jeg hadde forhåpninger til Insomnium. Og de innfridde. Musikalsk. Finsk melodiøs doom/death som slo an blant publikum. Hvorfor de kjører et flatt, blått lys på scenen under store deler av konserten skjønner jeg mindre av.

Rendezvous Point er et progressivt metal-band med utspring fra Universitetet i Agder. De imponerer med høy musikalsk kompetanse, og et utrolig driv på scenen. Geirmund Hansen har en kjempestemme, veldig distinkt. For meg skar den litt igjennom på denne konserten, men det kan like gjerne være mine ører som begynte å bli slitne.. Folk jeg pratet med etter konserten var ikke nødvendigvis av samme oppfatning. Gunn-Hilde Erstad imponerer på bass, og bak trommene sitter suverene Baard Kolstad, som for øvrig også håndterte trommestikkene i Borknagar. Totalt sett en energisk og heftig konsert av et tight, samspilt band.

Grand finale

På den store scenen rigges det for kveldens headliner. Selv om Satyricon ikke er siste band ut, er de like fullt kveldens hovednavn. Stort sett vet vi hva vi får når Sigurd «Satyr» Wongraven, Kjetil «Frost» Haraldstad og resten av gjengen i Norges mest kjente black metal-band setter hverandre stevne.

Lyden er perfekt, lyssettingen bra og Satyricon leverer varene. Set-lista spenner over mesteparten av karrieren, med hovedvekt på albumene «Now Diabolical (2006) og «Satyricon» (2013). Publikum synger med, de kan flere av låtene, stemningen er upåklagelig og som seg hør og bør avsluttes det hele med «K.I.N.G.». Jeg er ikke Satyricons største fan, men innrømmer gjerne at det er majestetisk og tøft. Vel gjennomført konsert.

Ross The Boss  @ Karmøygeddon 2017, Photo: Svein Frydnes

Ross the Boss sørget for skikkelig trøkk blant publikum.Foto: Svein Frydnes

Selv om en det begynte å tynnes ut blant publikum etter Satyricon, var det bra oppslutning også når festivalens siste store band gikk på scenen. Mange hadde Ross the Boss som sin headliner, og de leverte en monumental konsert. Ross stod støtt og spilte som en gud, mens bassist Mike Lepond (Symphony X) var sprudlende og solid. Vokalist Marc Lopez sin stemme holdt utrolig bra, og bak trommene sørget «Rhino» Edwards (ex-Manowar) for solid komp. Setlista bestod stort sett av låter fra Ross «the Boss» Friedmans tid i Manowar. Eminente låter som «The Oath», «Kill with Power», «Metal Daze» og «Hail and Kill». I tillegg fikk vi også en nyutgitt single, «Blood of my Enemies». Gjengen på scenen koste seg, publikum koste seg og det ble en flott avslutning på årets Karmøygeddon.

Etter hovedbandene spilte Kolted (fredag) og Maidenheads (lørdag). Kolted spilte også før Ainarikiar lørdag. Disse bandene fikk jeg dessverre ikke med meg, det ble litt for sent/tidlig for meg. En gammel kropp trenger litt hvile.

Glad festivalsjef

Johnny Angelund @ Karmøygeddon 2017, Photo: Svein Frydnes

En fornøyd festivalsjef, Johnny Angelund, konstaterer at årets Karmøygeddon langt på vei er tidenes festival.Foto: Svein Frydnes

Noen dager etter at jeg har kommet meg hjem, ringer jeg Johnny Angelund for å høre hans vurdering etter årets festival. Og det er en strålende fornøyd festivalsjef, som er klar i sin tale:
- Dette var tidenes festival. Et kjempesalg av billetter, et fantastisk vær og en enorm line-up. Publikum i kongehumør, gode tilbakemeldinger. Dette var moro!

Ingenting å sette fingeren på?

- Kun småting; litt på maten, og litt på lyden på den lille scenen. Begge deler tok vi kjapt med de ansvarlige, og det ble rettet opp i. Ellers har det bare vært positive tilbakemeldinger.

I år hadde dere utvidet uteområdet, noe som passet veldig bra med det været som var under festivalen. Hva har det sosiale å bety for festivalen?

- For en slik festival, er det sosiale noe av det aller viktigste. Derfor legger vi stor vekt på at forholdene ligger til rette for at folk kan kose seg, treffe andre mennesker, prate sammen, være sosiale, ikke at en må stå foran en scene hele tiden.

Dere kan vel ikke tillate dere å hvile på laurbærene, regner med dere er godt i gang med planleggingen av neste års festival?

- Det er vi, flere bookinger er allerede i havn. 8.juni kommer første artistslipp, avslutter Johnny Angelund før han tar seg noen velfortjente fridager. Jeg takker for praten, og den utrolige bra jobben han og medarbeiderne hans gjør med festivalen. Det er ikke vanskelig å trives på Karmøygeddon!

Karmøygeddon 2017 er over. Jeg sitter igjen med kun positive inntrykk. Ledelsen for festivalen er allestedsværende og sørger for at alle har det bra. Vaktholdet er solid, uten at jeg registrerte at de måtte trå til i noen særlig grad. Publikum er av det rolige slaget; de er på festivalen for å ha det moro, og det at arrangementet går så prikkfritt gjør nok også sitt til at en slipper bråk. En vel gjennomført festival, med de rette ingredienser: God musikk, et engasjert publikum, velsmurt organisering og et fantastisk vær! Det siste passet glimrende, med tanke på at utearealet i år var utvidet. Og når det gjelder mat: Hamburgeren i restauranten var suveren!

Neste år er det jubileum, og Johnny Angelund & Co er som nevnt allerede i gang med bookingen. I juni legges billettene ut, og det er bare å hive seg frampå og kjøpe billetter. Karmøygeddon 2018 blir neppe noe dårligere enn 2017-utgaven.

Klikk her for å lese del 1 av denne artikkelen.