Hallingcore på Sjøboden Live Scene, 08.04.2017

Bandet Blodsmak gjør noe så uvanlig som å blande hardrock med folketoner, og de gjør det på rockespråket nynorsk! Lørdag 8.april presenterte de denne miksen for et entusiastisk publikum på Sjøboden Live Scene.

Blodsmak @ Sjøboden Live Scene, 08.04.2017 - Photo: Svein Frydnes

Hallingcore, HMS, sauna og finkultur godt blandet i en sildetønne? Nok en fandenivoldsk helaften på Sjøboden Live Scene.Foto: Svein Frydnes

Blodsmak har holdt på siden 2012, og gitt ut to album; «Av jord er me komne» (2014) og «Gjennom marg og bein» (2016). Lørdag presenterte bandet et rikt utvalg låter fra de to albumene, musikk de selv kaller Hallingcore.

Ikke bare skjemt

De åpnet med heftige Fåfengt fra deres siste album, og hadde med seg publikum fra første stund. Vokalist Tom Ostad er engasjerende og intens, og kaster ut sitt budskap på tilnærmet perfekt nynorsk. Første virkelige høydepunkt kommer med sangen Sveltihel. Den er fengende og Ostad får med seg publikum på allsang, mens bandet på Under mørke tyrirot også drar med seg publikum på dans.

Det er vanskelig å stå stille når Blodsmak trykker til. Innimellom sangene småprater vokalist Ostad, både skjemt og alvor. Før Av jord er me komne retter han oppmerksomheten mot de nylig grusomme hendelsene i Sverige, og ber oss tenke på dem som sliter.

Oppmerksomheten dreier seg mye om Tom Ostad. Men han har et solid lag med dyktige musikere i ryggen: Åsgeir Størdal (gitar/kor), Steinar Evant (bass), Geir Johansen (trommer) og selveste gitarguden Magnus Tveiten. I tillegg til å synge, spiller også Ostad gitar.

Dette spilte Blodsmak

 1. Fåfengt
 2. Elva
 3. Sveltihel
 4. Under mørke tyrirot
 5. Daud manns bøn
 6. Av jord er me komen
 7. Himalaya
 8. Giljotin
 9. Ulvedans
 10. Høyrde me skål
 11. Rosa mi Rosa
 12. Bang Bang
 13. Hammarsong
 14. Når eg døyr

Fett med nynorsk

Før konserten starter, veksler vi noen ord med Tom Ostad, som kan fortelle at det ble merkbart større interesse rundt bandet etter deres opptreden på fjorårets Norway Rock i Kvinesdal:
- Det var flere som spredte ordet om bandet, noe som økte nysgjerrigheten rundt konsertene våre.

I forhold til å spille på store eller små scener, foran mange eller få publikummere, svarer Ostad at det betyr ikke så mye:
- Vi er et live-band, og gir alltid 140%. Vi spiller uansett for dem som har valgt å komme og høre på oss, ikke for dem som valgte å gjøre noe annet. Og så trives vi veldig godt på små scener, med nærheten til publikum.

Stort sett spiller vi i helgene, alle har vi andre sivile jobber pluss familie utenom. Selv har jeg drømmejobben; leser vitser i Pondus på dagtid (Tom Ostad er én av redaktørene i humorbladet Pondus, journ. anm.), og spiller i band i helgene.

Er det noe nytt materiale på gang, lurer vi:
- Ikke noe nytt materiale i første omgang, men vi planlegger å gi ut noe live-innspillinger.

Og så det uunngåelige spørsmålet – hvorfor synge på nynorsk, når ingen av dem i utgangspunktet snakker nynorsk?
- Vi synes det låter fett med nynorsk, svarer Ostad, og fortsetter:
- Språket har så gode diftonger, har så mye mer trykk enn «lettmelka» bokmål. Det er rett og slett stas å synge på nynorsk. Og hvorfor ikke synge på tålig godt nynorsk, når en tenker på hvor mange norske som synger på dårlig engelsk,
avslutter vokalist Ostad i Blodsmak.

Dyktige musikere

Om Tom Ostad er en dyktig vokalist, så er ikke Magnus Tveiten noe dårligere gitarist. Flere ganger får han briljere, som på låta Himalaya. Herlig driv over gitarspillet hans. Også resten av bandet gjør et solid inntrykk. De utfyller hverandre godt, og er dyktige musikere. Lyden er upåklagelig, styrt av Sjøboden Live Scenes eminente lydtekniker Lars Erik Humborstad.
Sangene til Blodsmak handler gjerne om svik og død, historier som er gjenkjennbare for folk flest. Likevel er det ingen dyster stemning under konserten. Tvert imot, publikum koser seg, syngr med, danser og er strålende fornøyd. At det ikke er fullsatt, gjør bare at publikum får mer boltreplass til å danse og bevege seg. De responderer på Ostad sine publikumsfrierier, og Ostad på sin side er overstrømmende i sine tilbakemeldinger til publikum.

Tung gammeldans

- Det er mye en kan prate om, mye en kan diskutere, men jeg mener ulver ikke skal jaktes på – de skal danses med.

Slik introduserer vokalist Ostad sangen Ulvedans. En introduksjon som går bra i Mandal, men kanskje ville avstedkommet mere mishagsytringer på Hedmarken.

Blodsmak spiller hardrock med folketoner, og da er det også på sin plass å få en skikkelig gammeldans av den tyngre utgaven. Noe vi får med sangen Rosa mi Rosa.

Avslutningsvis kommer Tom Ostad med nok et alvorsord:
- Det er ikke så viktig hva en kjemper mot, bare en har noe å kjempe for!

Og med det avsluttes kveldens konsert med sangen Når eg døyr fra albumet «Av jord er me komne». Både publikum og band gleder seg stort over en svett og heftig konsert.
Gitarist Magnus Tveiten uttalte sin slående hyllest til konsertstedet etterpå:
- Sjøboden, Mandal was Ivar -f##king- Awesome!