Green Carnation @ Kilden, 26.11.2016

Green Carnation @ Kilden, 26.11.2016 - Photo: Jan Ove Løgevik

Det skal mye til for å måle seg med denne konserten!   Foto: Jan Ove Løgevik

Green Carnation

Kilden, Konsertsalen, Lør 26. November 2016

Hva tenker du på når du sitter i konsertsalen og holder på å bevitne fremføringen av ei låt de fleste av setenaboene dine har et personlig forhold til? Eller, har de? Egne første gjennomlyttinger av Light of Day, Day of Darkness er typisk knyttet til en rekke hendelser og følelser rundt det som skjedde på den tida (2003); det er ikke uvanlig at man projiserer seg selv i musikk.

Green Carnation @ Kilden, 26.11.2016 - Photo: Svein Frydnes

Light of Day, day of Darkness er, i følge mange fans, «deres» plate. Musikken har de hørt på gjennom diverse faser i livet, den kan ha hjulpet dem til å komme seg gjennom diverse situasjoner. For noen fans er Light of Day, Day of Darkness hellig. Med dette kommer også forventninger om konserten. Enkelte ser gjerne at stykket blir spilt akkurat som på plata, som en fremstilling av et individuelt stivt minne. De trenger å få leve seg inn i musikken uten forstyrrende, ekstra ytre elementer.

I kveld virker det imidlertid som bandet har et informeringsbehov. Den tomme scenen gir innledningsvis plass til en stor skjerm. Gjennom det droneaktige lydsporet som akkompagnerer den koreografer jeg i hodet og bygger opp spenningen etter å se bandet spille på denne «Last Day of Darkness»... Selv om mange har en viss idé om bakgrunnen for Light of Day, Day of Darkness, er den meg bekjent ikke blitt fremhevet i så stor grad tidligere som når den nå lyser opp på skjermen. Ordene av musikeren Terje Vik Schei setter plata i perspektiv og påvirker måten jeg vil lytte til den på i kveld. Jeg lar meg til og med bli noe revet med av innspillingen av emosjonelle bekjennelser fra fans, de fleste på arketypiske «følsomme» språk (spansk, italiensk, fransk, russisk), men bare fordi språk er musikk til mine ører.

Så du frem til å høre musikken, ble introduksjonen i lengste laget. Selv var jeg nysgjerrig på hva bandet kom til å gjøre ut av den kjente og kjære låta live denne gangen, hvilket åpnet opp for å ta imot forspillet annerledes.

Minner kan man jo velge forholde seg til på forskjellige måter i tid.
I Light of Day, Day of Darkness sitt tilfelle kan man ikke si annet enn at Green Carnation har klart å fremheve og berike en allerede svært lovende opprinnelig komposisjon. Denne høres ut til å være i konstant utvikling. Spilte nemlig ikke Green Carnation 20 minutter av den på «Another Night under the Dam» i 2015? Spilte ikke de Light of Day... i sin helhet på Blastfest 2016? Det konkluderes i skrivende stund med at konserten på USF Verftet kan regnes som en simpel oppvarming. Opplegget som tar sted i Kilden i kveld er bearbeidet, pakket inn annerledes enn tidligere. Fremføringen av stykket er per definisjon flyktig, unik og minneverdig.

Green Carnation @ Kilden, 26.11.2016 - Photo: Svein Frydnes

Green Carnation, bandet, har lagt seg i skyggen av låta de spiller. Kveldens konsert handler ikke om selve bandet, men om Light of Day, Day of Darkness. De har klart å sublimere den med dyktig og utsøkt håndverk.

Jeg skuer rundt og nedover fra sidegalleriet mot parketten for siste gang: venner og bekjente på rekke og rad, en familiær stemning uten like; jeg blir plutselig transportert tilbake til tiden hvor musikklytting var et primært behov...

Som ikke visuelt medium, gir musikk lett anledning til å forbindes personlige opplevelser, sinnstilstander og humører. «Problemet» med å anmelde en konsert er at den uansett blir en partisk rekonstruksjon av en subjektiv opplevelse av øyeblikket. Hvor spennende det er for andre å lese om andres tanker rundt en konsert er derfor ikke noen selvfølge. Det er klart at Light of Day, Day of Darkness format, form, progressive karakter hjelper på å identifisere seg med det vellet av følelser den, som vi nå vet, inneholder. Det ble lett engasjement og diskusjon rundt dette i etterkant, slik at det kanskje ga mer mening å skrive om egen opplevelse denne gangen.