En magisk aften med Monica Heldal

Monica Heldal @ Sjøboden Live Scene, Photo: Jan Harald Helmersen

Monica Heldal. Foto: Jan Harald Helmesen

Fredag gjestet Monica Heldal og Øyvind Blomstrøm Sjøboden Live Scene. Med sine sterke gitarprestasjoner og herlige vokal skapte de en magisk stemning i en ellers hustrig høstkveld. Det var dekket for romanse og vakker musikk denne fredagen. Småbord og levende lys utgjorde rammen, to fantastiske vokalister og en dyktig gitarist dannet selve bildet.

Benedicte Gran @ Sjøboden Live Scene, Photo: Jan Harald Helmersen

Benedicte Gran!Foto: Jan Harald Helmersen

Lokal sangfugl

Først ut var den lokale sangfuglen Benedicte Gran. Med sin nydelige stemme og vakre gitarspill skapte hun god stemning blant publikum. Herlige selvskrevne, melankolske låter som gikk rett hjem hos tilhørerne. Benedicte Gran bør en få høre mer av.

Nytt album og øresus

Etter Benedicte var det klart for hovedartisten, Monica Heldal. Monica Heldals karriere tok av med et brak i 2013, da hun kom med det kritikerroste debutalbumet «Boy From The North». For dette albumet innlasserte den unge Bergens-artisten to Spellemannspriser; for «Beste popsolist» og for «Beste nykommer». Bedre kan det knapt gjøres. Siden da har hun jobbet iherdig, både på veien og i studio. I januar 2015 besøkte hun Mandal og Buen Kulturhus. Den gang med fullt band, og de leverte en herlig konsert. Den gangen lovet hun et nytt album rundt årskiftet, og hun holdt nesten ord. I april i år kom hennes nye album «The One in The Sun». Et album med sterkt bandbasert musikk, med mye folkpoprock og visse progtendenser. Disse låtene har hun nå tatt med seg på veien, men da i «duo-format». Sammen med sin faste gitarist, Øyvind Blomstrøm, serverer Monica Heldal publikum over det ganske land smakebiter fra begge sine album i et mer nedtonet arrangement.

Vakkert gitarlandskap

Øyvind Blomstrøm @ Sjøboden Live Scene, Photo: Jan Harald Helmersen

Øyvind BlomstrømFoto: Jan Harald Helmersen

Monica Heldal og hennes makker Blomstrøm åpner med låta «Siren» fra hennes nye album og fortsetter med «Tape 03» fra hennes forrige album. Det er to dyktige gitarister som står på scenen, og de spiller flott mot hverandre. Monica Heldals særegne stemme formidler budskapet på en vakker måte, i herlig harmoni med Øyvind Blomstrøm. Som nevnt er hennes siste album veldig band-basert, og det er kanskje noe av grunnen til at vi får servert flest låter fra debutalbumet. Men de beste låtene fra det nye albumet får vi, ikke minst «For Saviours». En nydelig countrylåt med Øyvind Blomstrøm på pedalsteel. Monica Heldals første egenskrevne låt, «Silly Willy» får vi ta del i, før duoen presenterer tittellåta fra det siste albumet, «The One in The Sun». Ganske imponerende, faktisk, med tanke på at låta klokkes inn på nærmere 10 minutter og i utgangspunktet inneholder flere progelementer i bandformat.

Naturlig nok ei spesielt utfordrende låt å spille i duoformat, og Monica Heldal er da også ærlig på at det ikke alltid går like bra:

- Denne fikser vi i 50% av fremføringene, vi satser på at kveldens utgave er blant disse femti prosentene, sier hun før de setter i gang. Men låta sitter som et skudd, den. Vakkert, heftig oppbygd og herlig gitarspill. En variert låt som ender i et vakkert gitarlandskap.

Før kveldens konsert er over rekker duoen også å ta med publikum på Bostons megahit «More than a feeling», fremført i sin egen stil. Konserten avsluttes med «In Flight» og «I don’t mind» fra albumet «Boy from the North». Siste låta for øvrig kveldens mest rocka låt. Ellers er det lite variasjon i låtene. I et duo-format som dette er det ikke så enkelt å klare de store variasjonene. Derfor liker jeg best Monica Heldal i bandformat. Da kommer musikken hennes enda bedre til sin rett.

Publikum, derimot, er storfornøyd. De har hatt en magisk aften med Monica Heldal, Øyvind Blomstrøm og ikke minst Benedicte Gran.