Geoff Berner @ Sjøboden 29.02.2016

På selveste skuddårsdagen gjestet Geoff Berner Mandal med sine satiriske tekster og klezmer punk.

Geoff Berner fra Canada er på Europaturne med trekkspillet sitt, og starter turen i Norge. Denne gangen besøker han Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Mandal. Med seg på turneen har han Wayne Adams på trommer og Diona Davies på fiolin.

Settliste

 1. We’re On Our Way To Bremen
 2. Dance and Celebrate
 3. Swing a Chicken 3 Times over Your Head
 4. When DD Gets Her Donkey, Everything will be Alright
 5. The Traveller’s Curse
 6. Half German Girlfriend
 7. Vilne
 8. Luck in Exile
 9. The Drummer Requests That You All Continue Dancing
 10. The Maginot Line
 11. Iron Grey
 12. Daloy Polizei
 13. I Don’t Feel So Mad at God When I See You in Your Summer Dress.

Kveldens første låt, «We are on our way to Bremen», er hentet fra hans nye plate «We are going to Bremen to be Musicians» som kom ut i oktober 2015. Det er også «Dance and Celebrate (the misfortunes of people we hate) ». Både Stalin, Thatcher og Ariel Sharon får gjennomgå i denne oppmuntrende sangen om å være glad når det går dårlig med de som fortjener det.

Sanger som «Swing a Chicken 3 times over Your Head» og «When DD gets her Donkey, Everything Will Be Alright» viser en mørk og kanskje sprø humor. Men selv om det ved første øyekast kan virke på randen til det absurde, ligger det alvor bak galskapen. Alle tekstene er på sitt vis dypt politiske, selv om du kanskje må høre godt etter.

Berner skriver om alle sider ved samfunnet, og selvfølgelig er han også opptatt av flyktningsituasjonen. Fra scenen forklarer han at «The Traveler’s Curse» handler om hvordan man skal takle alle de som ikke er særlig imøtekommende når det gjelder flyktninger. Han mener trikset nemlig er å legge til side alle fornuftige argumenter og heller fortelle dem at de vil få en forbannelse over seg dersom de ikke oppfører seg. Sangen er fra albumet «Whiskey Rabbi» som kom i 2005, men stadig dagsaktuell.

En av hans mest kjente sanger, «Half German Girlfriend», er en skikkelig politisk ukorrekt låt om Berner og kjæresten. Sammen med låta «Luck in Exile» er det to skikkelig spark til alt som skal være politisk korrekt og rent, og summerer opp han slagord for kvelden «There is nothing creepier than purity».

Men Berner viser også andre kvaliteter enn humor og høyt tempo, og selv om stemmen hinter til mye whisky, er den også myk og sår på sanger som «Vilne», en gammel sang på jiddisk, og «Iron Grey», to ballader som går rett til hjertet.

Det er uten tvil gøy å være på Geoff Berner konsert, han har en særegen personlighet på scenen som på en intimkonsert som denne virkelig er i sitt ess. Den intelligente og skarpe humoren i tekstene gjør konserten til et skikkelig show, og man kan ikke la være å humre resten av kvelden.