Vinterfestivalen 2016

Årets Vinterfestival kunne by på et tettpakket konsertprogram i Buen lørdag kveld, med hele fire konserter i løpet av kvelden. Det høyst varierte programmet inneholdt Ingrid Olava, Steinar Albrigtsen, en høyst etterlengtet Bernhoft og gladguttene i Violet Road.

Jarle Bernhoft @ Mandal Vinterfestival 2016 - Photo: Jan Harald Helmersen

Jarle Bernhoft fylte klubbscenen til randen  Foto: Jan Harald Helmersen

Vinterfestivalen ble i år arrangert for tredje gang, og i år, som sist, ble bibliotekets andre etasje tatt i bruk som konsertlokale. Denne litt spesielle settingen skaper nemlig en helt egen stemning. For anledningen måtte flere bøker og hyller vike plass for stoler og scene, og til og med en bar hadde funnet veien opp i bibliotekets andre etasje, som overasker med særdeles god lyd og som et fullverdig konsertlokale. Kveldens to første artister fikk sette sitt preg på bibliotekscenen, mens de to siste fikk breie seg på Klubbscenen.

Ingrid Olava @ Mandal Vinterfestival 2016 - Photo: Jan Harald Helmersen

Ingrid Olava stod for åpningsnummeret. Det var ingenting å si på humøret til artistene denne kvelden. De sprudlet, alle som en.  Foto: Jan Harald Helmersen

Ingrid Olava åpner konsertkvelden og trollbinder publikum fra første strofe. Olava byr på seg selv og stråler på scenen. Publikum fikk høre en blanding kjente og nye låter, samt små historier om hvordan noen av dem ble til. Blant låtene denne kvelden var «Summer house» fra det siste albumet som kom ut i 2013, «Warrior Song», «Back to Love», samt Ingrid Olavas egen tolkning av Jokke og Valentinerne’s «Her kommer vinteren» og Alf Prøysens «Trass-visa hennes Tora». I tillegg fikk Mandalspublikumet premiere på nye sanger som forhåpentligvis kommer på neste album, Olava røper nemlig fra scenen at hun skal i studio om kort tid.

Ingrid Olava har en fantastisk tilstedeværelse, og publikum får både god lyd og god stemning. 

Steinar Albrigtsen @ Mandal Vinterfestival 2016 - Photo: Jan Harald Helmersen

Det skulle godt gjøres å holde maska når Steinar Albrigtsen skrønte mellom sangene. Foto: Jan Harald Helmersen

Steinar Albrigtsen, den norske bautaen innen countryballader, var neste artist på programmet. Albrigtsen feirer i år 25 års jubileum for sin første plate og er i storform, til tross for brukket ben og gips. Publikum ble servert contryballader og nordnorsk humor i kjent Alrbigtsen stil. Blant kveldens låter var «Music on the Radio», «The Sailor», «She Belongs to the Rain», og ikke minst «Till the Morning Comes”. Albrigtsen blir så godt mottatt at han spiller langt utover gitt tid, til publikums store fornøyelse.

Jarle Bernhoft @ Mandal Vinterfestival 2016 - Photo: Jan Harald Helmersen

Jarle Bernhoft! Foto: Jan Harald Helmersen

Alle gode ting er tre heter det, og på tredje forsøk klarer Bernhoft endelig å komme til Mandal. Et besøk som helt tydelig er meget etterlengtet; Klubbscenen i Buen slår alle tidligere publikumsrekorder, og flere blir til og med stående utenfor en stappfull klubbscene.

Bernhoft er helt alene på scenen, men med seg selv, et piano, en gitar og en hel del tekniske redskap skaper han et helt orkester, og det er uten tvil imponerende å se slike ferdigheter live på en scene. Bernhoft er også for tiden i studio og spiller inn materiale til ny EP, og igjen får Vinterfestivalpublikumet en god blanding gamle og nye låter.

Det er helt fullt og helt mørk i rommet, og på scenen står en artist alene i spotlighten og leverer så til de grader til forventingene. Bernhoft er uten tvil en meget dyktig artist, som er verdt å vente på.

Violet Road @ Mandal Vinterfestival 2016 - Photo: Jan Harald Helmersen

Violet Road var et spennende bekjentskap Foto: Jan Harald Helmersen

Violet Road avslutter kvelden med fantastisk gladmusikk og selv om det begynner å bli seint når gutta endelig får ta over scenen setter det ingen stopper for både dans og allsang. Det er gjennomført show med stor entusiasme.

Violet Road spiller opp til dans med gladpop som treffer over alle generasjoner, med et utvalg av høydepunkter fra guttas tidligere album samt låter fra deres nye plate «In Town To Get You», som for øvrig fikk en 5’er av Fædrelandsvennens anmelder.

Man kan ikke la være å bli i godt humør av låter som «People of the Sun», «Jerico», “We are the Love” og den nydelige akustiske “Out of Words”.

Denne helga er turneåpning for Violet Road og 11. mars er de tilbake på Sørlandet og spiller på Kick i Kristiansand.

Vinterfestivalen hadde satt sammen et spennende spekter av forskjellige sjangre, og det ble noe for enhver smak i løpet av kvelden. Årets festival ble en suksess som forhåpentligvis gjentas neste år.