SKALLDYRFESTIVALEN 2015

Rundt 10.000 mennesker samlet i Mandals gater på Ylvis konsert under Skalldyrfestivalen 2015

Rundt 10.000 mennesker samlet i Mandals gater på Ylvis konsert under Skalldyrfestivalen 2015! Foto: Jan Harald Helmersen

Skalldyrfestivalen har gått gjennom en formidabel utvikling siden den startet i 1988. Da bestod den av ett langbord med skalldyr gjennom Bryggegata, og det hele var over på noen timer. I dag varer festivalen i fire hele dager, og det handler om sjømat. Besøkende kan velge mellom 25 restauranter i Mandal sentrum, hvorav 16 av dem er oppsatte telt i hele Bryggegata.

Gjennom gågata finner man europeisk marked der bodene er fylt med ost, kjøtt, snacks, diverse matretter og mye bling og dilldall. Så her finnes det noe for enhver smak og stil. Festivalen har anslått at så mange som 50.000 vil gjeste Mandal og festivalen i løpet av de fire dagene den varer.

Og i år var værgudene på festivalens side. Etter en heller dårlig sommer, passet det godt at solen tittet fram og temperaturen steg noen grader. Det var mye folk i gatene, spesielt på kveldstid og stemningen var jevnt over god. Det er vel ikke til å stikke under en stol at det hjelper på stemningen når været også er bra.

Hysterisk vellykket booking på Skalldyrfestivalen i år.

Flere timer stod enkelte og tviholdt på plassene sine for å få med seg Ylvis på siste dag av Skalldyrfestivalen 2015 Foto: Jan Harald Helmersen

I år har Skalldyrfestivalen holdt en høy profil og gjort store bookinger når det gjelder artister. Størst i år var Ylvis som avsluttet sin turne med å spille på lørdagskvelden, på ny og større scene.
Programmet har vært tett og fullpakket med marked på torvet, utstillere og salgsboder, barnas egen kokkeskole, trylleshow, tivoli og vm i rekepilling. Det var gode konserter hver dag og hver kveld med lokale og kjente og folkekjære artister som Lila, Ray Lee, Admiral P, Staysman & Lazz/Katastrofe, Dire Straits tribute, Donkeyboy og Ylvis som i år var det store trekkplasteret. Det er anslått at så mange som 10.000 mennesker var innenfor gjerdene og så Ylvis sin opptreden. Dette er publikumsrekord for Skalldyrfestivalen.

I år ser det ut til å ha vært mer fokus på liv og røre over hele byen, og ikke bare scenen i hjertet av sentrum. Det var satt opp en småscene, Marnascenen, i det man entrer byen. Her var det god musikk og mye mat å få kjøpt som man får rett i hånden og kan spise der og da. Tidligere år har det vært ganske rolig i den enden av byen, så det var flott å se mer liv her og vi håper og tror det blir en tradisjon. Alle kveldskonsertene ble holdt på scenen i sentrum med unntak av Ylvis, som fikk innvie ny og større scene i nedre del av sentrum ved politistasjonen.

Det har vært holdt kulturmarked over broa på andre siden av byen på Kulturfabrikken. Der har lokale håndverkere stilt ut og solgt sine ting. Sjøboden Live Scene har hatt flotte og livlige konserter hver kveld. Så dette er helt klart en festival som setter hele byen i ånde, og må være en stor opptur for hele handelsstanden, utelivsbransjen, og aller mest restaurantbransjen. Vi håper Mandal skjønner hvor stor og flott og viktig denne festivalen er blitt, og det er helt tydelig at den er kommet for å bli nå på 27. året på rad.


Klikk for flere bilder fra Skalldyrfestivalen 2015

Del 1 | Del 2 | Ylvis