The Violent Years - vakre toner og dype refleksjoner - 24.03.2016

Vokalist Kenneth Bringsdal var opptatt av det å bo i en småby, da The Violent Years holdt sin tradisjonelle påskekonsert på Sjøboden Live Scene Skjærtorsdag kveld. Konklusjonen til Bringsdal var nok at livet i en småby er ganske så mye bedre enn i en storby, og publikums konklusjon var at The Violent Years denne kvelden leverte en av sine beste konserter.

Intenst: Yhe Violent Years skaper intens stemning på sine konserter. Fra venstre: Kenneth Bringsdal, Jack van der Hagen og Kjetil Sjølingstad - Photo: Svein Frydnes

Intenst: The Violent Years skaper intens stemning på sine konserter. Fra venstre: Kenneth Bringsdal, Jack van der Hagen og Kjetil Sjølingstad Foto: Svein Frydnes

Best of

Tekstene til The Violent Years er ikke av det lystige slaget. Det er heller ikke musikken. Men de rører en nerve hos publikum, som i tillegg lar seg dra med i vokalist Bringsdals små anekdoter og dystre spådommer mellom låtene. Og de har et bra utvalg låter. I tillegg vartet vikarierende lydtekniker Salve Austrud opp med suveren lyd denne kvelden, noe som gjorde konserten til en utrolig flott opplevelse av vakre toner og dype refleksjoner.

På forhånd var vi lovet en «Best of»-konsert, i tillegg til noe nytt materiale. Og bandet holdt ord. Gjennom nærmere to timer presenterte de låter fra både den selvtitulerte EP’en (2008), albumet «Trying to get over» (2012), samt nye låter som kanskje kommer på det nye albumet som kommer i år. Kanskje.

Musikerne i The Violent Years er utrolig dyktige, de leverer stilsikkert, samtidig som de improviserer på en mesterlig måte. Det er nevnte vokalist/gitarist Kenneth Bringsdal som er det selvskrevne midtpunkt. Og det er tydelig at han trives i rampelyset. Lars Erik Humborstad tar seg av det øvrige gitarspillet på en glimrende måte; intenst, vakkert og forførende. Sistemann i frontlinja er Kjetil Sjølingstad på keyboard. Bak seg har de Jack van der Hagen (bass) og Eivind Thorsvik (trommer), som utgjør et solid komplag. Til sammen er dette noe av det fremste Mandal kan vise til av musikere. Noe en fullsatt Sjøboden Live Scene viste å sette pris på.

Intenst og brutalt

Som nevnt var vi lovet premiere på låtene fra den siste singelen. Og låtene ble fremført, riktignok uten «tilbehør»; på «Knifefighters» manglet for eksempel Tone Hille Bringsdals vakre koring. Men ellers fungerte låtene like bra som resten av repertoaret. Nå er det bare å vente på det nye albumet som skal komme i løpet av 2016.

En konsert med The Violent Years er en intens opplevelse om en lar seg rive med av bandets til tider heftige innlevelse. Denne kvelden holdt bandet seg mer innenfor rammene av låtene under store deler av konserten. Imidlertid tok det skikkelig av mot slutten, hvor blant annet den selvtitulerte låta «The Violent Years» ble dratt ut lenger enn langt. Herlig intenst og brutalt.

The Violent Years leverte en kvalitets-konsert, og avsluttet som seg hør og bør – med et kreativt, musikalsk kaos.