Mimrekveld med Beatles-låter

Beatlesaften i Buen kulturhus 30.10.2015 - Photo: Svein Frydnes

Takk for oss: Til stående ovasjoner avsluttet ensemblet med "Day Tripper"Foto: Svein Frydnes

Atle Pettersen, Trond Granlund, Tom Mathisen og resten av ensemblet skapte en magisk stemning i Buen da de fremførte låtene fra Beatles sine to album fra 1965; «Help» og «Rubber Soul». Men det var lite hylende jenter foran scenen.

Help og Rubber Soul

«Alt fra The Beatles 1965» heter forestillingen som produksjonsselskapet It Was Fifty Years Ago Today reiser land og strand rundt med. Alt i den hensikt å presentere The Beatles sine låter for det norske publikum.

I 1965 kom The Beatles ut med filmen «Help». Filmen gir også tittel til albumet, med sanger som «Ticket to Ride» og «Yesterday», foruten selvfølgelig «HELP!». I tillegg gav de også ut den mer eksperimentelle «Rubber Soul», blant annet med låtene «Drive My Car», «Nowhere Man» of «Michelle». Alle disse låtene, og mange flere, fikk vi høre under kveldens konsert.

Samme interesse, tross stort aldersspenn

Før konserten hadde Lindesnes en liten prat med Jonas Groth, Tom Mathisen og Atle Pettersen. De kunne fortelle at konseptet de holder på med, er en evigvarende turné. Tidligere har de tatt for seg 1963 og 1964, og nå presenterer de altså musikken fra 1965.

- Vi har et aldersspenn fra 26 til 65 år, men vi har alle en genuin interesse for The Beatles. Noen av oss oppdaget dem gjennom foreldrene våre, andre ved at vi kjøpte platene når de kom ut, forteller Jonas Groth, som for øvrig er sønn av legendariske Jan Groth (Aunt Mary).

- Jeg skal debutere som vokalist i matrosdress, forteller Tom Mathisen. Hans primære oppgave er å binde låtene sammen med små anekdoter omkring låtene og The Beatles sine medlemmer.
-Ski-karrieren min gikk i dass den dagen jeg oppdaget The Beatles, fortsetter Mathisen.
- Fra den dagen ble det mer interessant å sitte inne og høre på musikk.
Atle Pettersen er yngstemann på laget, og han fikk The Beatles inn med morsmelka.
- Fra jeg var liten har jeg hørt på The Beatles, og jeg oppdager stadig nye ting; sangteknikker, gitarspilling og ikke minst –stemming, avslutter Pettersen, mens de andre nikker samtykkende.

Trampeklapp

Konserten starter med at Tom Mathisen gir et innblikk i 1965-universet, på hans sedvanlige humoristiske måte. Deretter entrer musikere og vokalister scenen og åpner kveldens konsert med låta «Help». Herfra og ut går det slag i slag med The Beatles sine låter fra året 1965. Blant annet får vi høre evigunge Trond Granlund tolke «You’ve Got To Hide Your Love Away». Tom Mathisen ikler seg rollen som Ringo Starr (eller Bingo Bar, som han kaller seg), og synger «Act Naturally».

De øvrige vokalistene på scenen er Eirikur Hauksson, og Stian Joneid. Bak seg har de en solid gjeng musikere: Rolf Stagre (gitar), Jens Jakobsen (bass), Frank Rune Johansen (trommer), Erling Henanger (keyboard) og kapellmester/gitarist Jan Erik Arntsen.
Publikum, ca 200 mennesker, er godt fornøyd med det de hører. Trampeklapp gir de når Trond Granlund trykker til med rockelåtene «Dizzy Miss Lissy» og den noe mindre kjente «Bad Boy».

«Mandal blanda kor»

Siste del av konserten tok for seg albumet «Rubber Soul». Som nevnt var dette et mer eksperimentalt album. Blant annet fikk vi på dette albumet «Michelle», «Girl» og den vakre «Norwegian Wood». Den kvelden vakkert fremført av Trond Granlund, selvfølgelig i en indisk-inspirert sceneutsmykning akkompagnert av blant annet sitar.

Etter to timer (med innlagt pause) nærmer konserten seg slutten. Avslutningsvis får vi høre musikken fra singelen med to A-sider: «We Can Work It Out» og «Day Tripper». Den siste fremføres foran et stående publikum. Så er det slutt. Tror folk. Men Atle Pettersen vil ha en siste låt, fra publikum. Og slik ebber konserten ut, med publikum (Mandal blanda kor) som vokalister på kanskje The Beatles sin mest kjente låt – «Yesterday».