Sigøynerleir på Hogstad

Sigøynerleir på Hogstad - Photo: Oddvar Johnsen

Sigøynerleir på Hogstad Foto: Oddvar Johnsen

Tilfeldigheter gjorde at Festivalguiden kom over at det skulle være Sigøynerleir på Hogstad i Sola kommune. Vi tok da kontakt med Inger Valen som sto som arrangør for dette, og lurte på om vi kunne ta oss en tur for å se hva dette gikk ut på. Og vi var hjertelig velkomne.

På en mark sto det tre flotte sigøynervogner med fine farger og dekoreringer, og bland disse gikk det hester og hunder fritt sammen med en fin gjeng av trivelige mennesker, som var kledd i forskjellige utgaver av sigøynerklær.

Det hele startet med at Inger i 2009 var på et hestetreff på Kaupang Gård. Også året etter var Inger igjen på Kaupanger, før hun fant ut at hun nå ville lage sitt eget treff. Og i 2011 kjøpte hun sin første sigøynervogn sammen med Sissel Heigre. Med denne gikk turen til Ølberg, Dysjaland og Borestranden. Etter dette har hun kjøpt 2 vogner til og vært stasjonert på Hogstad, hvor hun tilbyr overnatting i sigøynervogner. Eller en kan ha med seg telt og slå opp i leiren.

Den dagen vi kom, var de nettopp kommet tilbake fra en ridetur ril Solastranden. En mor og datter kom da også ridende på hest og ponni fra Dysjaland gård, mens andre kom med hester i hestevogn fra Moi.

Hestene som Inger bruker til å trekke vognene er av rasen Tinker, og disse har hun fire stykker av i tillegg til noen andre hester også.

Inger driver også firmaet Hesteeventyr.com, hvor hun tilbyr kjøring med hest og kjerre, og har også en fantastisk lukket vogn som brukes til bl. annet bryllupskjøring.

Dette er ikke av de største festivalene i området, men jeg vil vel påstå at det må være den koseligste, hvor alle var opptatt av å kose seg med hester og hunder og hverandres selskap.

Kaffen ble kokt over åpne flammer, og barna koste seg rundt leirbålet, mens de voksne satt rundt bålpannen i gapahauken.

Nytt av året var at det var kommet et nytt utedo, tidligere år så var det skogen som var løsningen på disse behovene.


Klikk her for flere bilder: