Norges bluesdronning på Buen

Foto: Svein Frydnes - Kvinner i blues. Rita Engedalen, Gro Gahre Hægeland og Vilde Svendsen under fremførelsen av "Holy Land".

Kvinner i blues. Rita Engedalen, Gro Gahre Hægeland og Vilde Svendsen under fremførelsen av "Holy Land".Foto: Svein Frydnes

Fredag kveld var det duket for ny blueskonsert på Buens klubbscene. Hovedattraksjonen var Norges ukronede bluesdronning, Rita Engedalen med sitt band Backbone. Samtidig fikk Mandal en nye bluesprinsesse, Vilde Svendsen.

Lokal oppvarming

Foto: Svein Frydnes - Bluesndizndaz fra Mandal var kveldens oppvarmere. Fra venstre: Frode Garshol, Torbjørn Schmidt og georg Veggeland. Fremst Gro Gahre Hægeland.

Bluesndizndaz fra Mandal var kveldens oppvarmere. Fra venstre: Frode Garshol, Torbjørn Schmidt og georg Veggeland. Fremst Gro Gahre Hægeland.
Foto: Svein Frydnes

Først ute denne fredagskvelden, var det lokale bandet Bluesndizndaz. Dette er en gjeng som har spilt sammen i lengre tid i andre band, som Har’kje ti’ og Blind Mans Bluff. Gruppa består av Frode Garshol på gitar/vokal, Torbjørn Schmidt på trommer og Georg Veggeland på bass. I tillegg var de forsterket med Gro Gahre Hægeland på vokal.

La det være sagt, Gro Gahre Hægeland er en fantastisk vokalist. Det repertoaret de hadde satt sammen, passet stemmen hennes suverent. Ikke minst den utrolig vakre låta “I’d rather go blind”, udødeliggjort av Etta James. Også Frode Garshol fikk briljere med sitt eminente gitarspill. Forøvrig var sounden i gitaren hans strålende.

Bluesndizndaz leverte et flott sett bestående av covers av artister som Gary Moore, Cream, Doobie Brothers. De avsluttet med Jimi Hendrix’ “Manic Depression”. Denne gjengen kan spille blues, og med Gro G. Hægeland på vokal ble det riktig så trivelig.

Rita Engedalen og Backbone

Foto: Svein Frydnes - Rita Engedalen & Backbone under fredagens konsert på Buen. Fra venstre: Morten Omlid (gitar), Eskil Aasland (trommer), Rita Engedalen og Jens Haugen (bass).

Rita Engedalen & Backbone under fredagens konsert på Buen. Fra venstre: Morten Omlid (gitar), Eskil Aasland (trommer), Rita Engedalen og Jens Haugen (bass).
Foto: Svein Frydnes

Rita Engedalen er uten tvil Norges bluesdronning. På scenen har hun en utstråling og et publikumstekke som går utenpå de fleste andre. Og stemmen hennes er utrolig mektig.
Rita Engedalen åpnet a cappella med “Snow Falls” fra hennes siste album “My Mother’s Blues”. Vakkert! Deretter trakk hun inn bandet sitt, Backbone og fortsatte med Janis Joplins “Turtle Blues”. Rita Engedalens band Backbone er blant Norges dyktigste bluesmusikere. Bandet består av bassist Jens Haugen, trommeslager Eskil Aasland og ikke minst, gitarist Morten Omlid.

Kvinner i Blues

Rita Engedalen spiller en miks av amerikansk blues, gospel, roots og hill-country. Og hun har en stor forkjærlighet for kvinner i blues. Janis Joplin er nevnt. Big Mama Thornton er en annen favoritt. Men først og fremst spiller hun egne låter. Tidlig i konsertem fikk vi høre tittelsporet fra hennes siste album, “My Mother’s Blues”, en sterk og personlig folk-låt, som er dedisert Ritas mor og alle andre sterke kvinner som har kjent “bluesen” i sitt liv.
Publikumskontakten er nevnt. Og publikum responderte på kontakten. Det var flott stemning hele kvelden.

Flere kvinner er allerede nevnt, men de publikum kanskje venter mest på, var de lokale blues-damene - Gro Gahre Hægeland og Vilde Svendsen. Rita Engedalen trekker gjerne fram lokale kvinnelige musikere, og spesielt yngre talenter. Og Vilde Svendsen er så absolutt et talent. Uredd startet hun med «Make You Feel My Love» av Bob Dylan, a capella! Sterkt! De fortsatte med Rita Engedalens egen “Holy Land” og Big Mama Thorntons “Ball and Chain”. Det hele avsluttes med (You Can Have My Husband but please) Don't Mess with My Man av Irma Thomas, hvor Gro G. Hægeland får utfolde seg med sin herlige vokal. Publikum var strålende fornøyd og kvitterte med stående applaus.

Mer blues!

Foto: Svein Frydnes - Queen and princess. Gro og Vilde trivdes sammen på scenen under fredagens konsert.

Queen and princess. Gro og Vilde trivdes sammen på scenen under fredagens konsert.
Foto: Svein Frydnes

Det var tydelig at Vilde Svendsen trivdes med å stå på scenen sammen med sine mer kjente medsøstre. At hun ikke har sunget noe særlig blues tidligere var ikke lett å oppdage. Men at hun gjerne vil fortsette med det, gav hun klart uttrykk for. Så nå er det bare for bluesband som ønsker en dyktig kvinnelig vokalist å kjenne sin besøkelsestid, Vilde er klar.

Rita Engedalen var full av beundring for det arbeidet Mandal Bluesklubb gjør generelt, og for satsingen på unge talenter spesielt. - Vilde har en fantastisk stemme og utstråling, og må absolutt satses på videre. Gro Gahre Hægeland nikker og er veldig enig. Gro og Rita har forøvrig sunget sammen tidligere, og har stor respekt for hverandre. - Rita får alle til å føle seg vel. Og det er så moro at hun ønsker å trekke fram de unge talentene, avslutter Gro Gahre Hægeland.