Kraftfull trubadur

Tommy Tokyo @ Sjøboden Live Scene, 20.02.2015 - Photo: Jan Harald Helmersen

Tommy Tokyo tilbake på Sjøboden. .Foto: Jan Harald Helemersen

Svein Frydnes: Tommy Tokyo på plate og Tommy Tokyo live er to vidt forskjellige ting. På plate virker han til tider kjedelig, på scenen er han kraftfull og trollbinder sitt publikum.

Fredag var det Sjøbodens publikum som fikk gleden av å oppleve denne samfunnskritikeren fra Østfold.

Hev deg over det derre der

Det var en harmonisk stemning som møtte publikum da de entret andre etasje på Sjøboden; dempet belysning og stearinlys. Artisten de var kommet for å høre, Tommy Lorange Ottosen, bedre kjent som Tommy Tokyo, innbyr da også til harmoni og sjelefred.

Presis klokken ti entret han scenen. Som en etterlevning fra hippie-tida introduserte han oss for en del av låtene fra sitt siste album, “Hev deg over det derre der”. Låtene er på norsk, de er lavmælte og samfunnskritiske. Vi får høre om hvordan vi pynter på virkeligheten, om møtet hans med Olav Thon (“TV-show”). Tommy Tokyo gav oss alvorlige sanger som “Hilsen dem du svek”, en sang om vold, og ikke minst “Eventyret Ute”, med henvisning til 22.juli 2011. Og publikum lytter. Tommy Tokyo har dem i sin hule hånd. Hans stemme er mektig. Han forteller historier. Og et smekkfullt Sjøboden Live Scene ønsker å høre historiene. En bragd i seg selv, med tanke på at det er fredag kveld og mange er ute for litt liv. Men Tommy Tokyos intense stemme og vakre gitarspill får dem til å lytte. Får dem til å høre at Olav Thon ba ham heve seg over fordommer mot Fretex-klær og langt hår og skjegg. De lar Tommy Tokyo styre stemningen.

Fasinert publikum

Men vi får også kraftige låter. Når Tokyo slår over på engelsk er det klart for mer heftige låter. Blant annet gjennom “Snow White Ford Coupe” fra 2013 og “King Neptune”, en sang om hans far som var sjømann og kom hjem med gaver de andre i gata bare kunne misunne ham.

Som nevnt har Tommy Tokyo publikum i sin hule hånd. De lytter, de er fasinert. Og noe de ihvertfall er enige om: - Tommy Tokyo har en mektig stemme, og en fantastisk evne til å trollbinde publikum.

Ekstranummer

Artisten Tommy Tokyo hevdet å ikke ha for vane å presentere ekstranummer. Men etter at han avslutningsvis presenterte “Jenta”, ei låt om sorteringssamfunnet hvor en kan velge hvilke barn vi vil ha, noe han forøvrig var sterkt imot, lot han seg likevel overtale til et par ekstranummer. Blant annet den dypt personlige “Ida”, som handler om en venn av familien som gjennomgikk en alvorlig sykdom.

Tommy Tokyo hadde en herlig publikumskontakt. Folk lyttet ettertenksomt, og de som prøvde seg med litt høylytt prat ble fort hysjet ned av folk rundt. Selv var Tommy Tokyo kjempefornøyd med konserten, og takket for at publikum var så oppmerksomme. - Da sier jeg takk for meg, takk for at dere kom, men nå har dere vel annet å bedrive en fredagskvel, avsluttet Tommy Tokyo. Men publikum ville aller helst hørt mer til trubaduren fra Onsøy i Fredrikstad.