Siste natt under dammen

Green Carnation @ Under The Dam, Eikerapen Roots Festival 2014 - Photo: Svein Frydnes

Av Svein Frydnes

Konserten med Green Carnation under Dam3 torsdag kveld ble akkurat så spektakulær og bra som en hadde håpet, men aldri våget å forvente. Det er tross alt nærmere 8 år siden bandet har spilt sammen, men både presisjon og spilleglede var på topp.

Store forventninger
Mange hadde store forventninger til gjenforeningskonserten med Green Carnation. Fra hele verden hadde det strømmet på med gledeskommentarer og konsertoppfordringer på Facebook-siden deres etter at det ble kjent at gruppa ville komme sammen for å avslutte “Under the Dam”-konsertserien på Eikerapen Roots Festival. Fra Belgia, Estland, England, USA, og tilogmed helt fra Australia hadde fans og presse kommet for å oppleve begivenheten.

Green Carnation @ Under The Dam, Eikerapen Roots Festival 2014 - Photo: Svein Frydnes

Entusiastiske musikere
Green Carnation åpnet rolig. Først med “The Boy in The Attic” fra albumet “A Blessing in Disguise” (2003), deretter fikk vi fire låter fra det akustiske albumet “The Acoustic Verses” (2006). Her kom bidraget fra Kristiansand String Quartet veldig godt til sin rett. Bandet serverte et vidt spekter av låter fra sin karriere. Det var vanskelig å forstå at medlemmene hadde vært fra hverandre i nærmere 8 år, presisjonen og samspillet satt som bare det. Låtene ble levert med overbevisning, og lyden var veldig god. Kjetil Nordhus sang veldig bra. Gitarist Michael S. Krumins overbeviste stort, var høyt og lavt og utstrålte en utrolig energi, spilleglede og entusiasme. Det samme gjorde bassist Stein R. Sordal og trommeslager Tommy Jacksonville, mens Terje Vik Schei (Tchort) inntok en mer anonym rolle ute på siden av scenen. I bakgrunnen satt Kenneth Silden på tangent instrumenter. Også lydmessig kom han noe i bakgrunnen, og hørtes best i de rolige partiene. Flere av låtene var rearrangert for å passe med strykere, og Kristiansand String Quartet gav disse låtene en ny dimensjon. Også sist gang Green Carnation spilte under dammen var strykekvartetten med. “Og det var ingen tvil om at de også skulle være med når vi returnerte til Dammen”, sa Kjetil Nordhus til undertegnede. “Det de gjør med låtene er som skapt for det scenarioet en har på et slikt konsertsted”.

Green Carnation @ Under The Dam, Eikerapen Roots Festival 2014 - Photo: Svein Frydnes

Stort spenn i repertoaret
På forhånd var det lovet en lang konsert. Spesielt lang ble vel ikke konserten, men den ble innholdsrik. Og bandet holdt på uten pause. Publikum var engasjerte og responderte på kommunikasjonen fra bandet. Helt fullpakket var det ikke foran scenen, mange hadde satt seg litt på avstand. Flere kjente ikke til bandet på forhånd, de var der stort sett for tradisjonen og stemningen. Men tilbakemeldingene etterpå var utelukkende positive.

Green Carnation hadde som nevnt satt sammen repertoaret sitt fra hele karrieren sin. Å plukke ut noen store høydepunkt er vanskelig, da hele konserten var en stor opplevelse. Ingen spesielle feiltrinn var å høre. Mye av konserten var tuftet på platene “A Blessing in Disguise” og “The Quiet Offspring”, altså den noe tyngre del av karrieren. Vokalist Nordhus spurte publikum om de kjente platene og låtene deres, og ble selvfølgelig møtt med et unisont ja fra de mange fans som hadde tatt veien. Men til de som ikke kjente så godt til Green Carnations låter, kunne han berolige dem med at “vi har måtte høre gjennom platene våre selv noen ganger før denne konserten. Det er tross alt en stund siden vi i bandet sammen har spilt låtene”.

Green Carnation @ Under The Dam, Eikerapen Roots Festival 2014 - Photo: Svein Frydnes

Vakre “Sweet Leaf” fra The Acoustic Verses var som nevnt en av de første låtene, og også et av høydepunktene for undertegnedes del, sammen med låter som “Lullaby in Winter”, “Writings on the Wall” (begge fra Blessing in Disguise) og ikke minst “Quiet Offspring” fra albumet med samme navn. Avslutningsvis fikk vi som ekstranummer utdrag fra det episke albumet “Light of Day, Day of Darkness”, et album som består av en 60 minutters låt. Utrolig bra avslutning!

Dette var en opptur, og forhåpentligvis er det også begynnelsen på en videreføring av Green Carnation. For det kan ikke stoppe med denne en konserten, såpass skylder Green Carnation sitt trofaste publikum.


Klikk her for å se resten av bildene fra konserten!

Tekst og Foto: Svein Frydnes