AC/DC

 

AC/DC er et hardrock-band fra Australia.

Brødrene Malcom, Angus og George Young ble født i Glasgow, Skottland, og flyttet til Australia sammen med flesteparten i familien i 1963. I 1973 startet Malcolm Young og Angus Young AC/DC, og fikk med seg bassist Larry van Kriedt, vokalist Dave Evans, og Colin Burgess som trommeslager. De fikk ideen til navnet AC/DC etter å ha sett denne påskriften bakpå en symaskin. Navnet er abbreviasjoner for vekselstrøm / likestrøm.

Det var mange utskiftinger i begynnelsen, Burgess var den første som fikk sparken. Allerede på den tiden hadde Angus den karakteristiske skoleuniformen, noe som var en ide fra søsteren Margaret. I september 1974 erstattet Bon Scott Evans. Bandet hadde kun innspilt en single med Evans, med sporene «Can I Sit Next to You, Girl» og «Rockin' in the Parlour». Det første sporet ble innspilt på nytt med Scott under navnet «Can I Sit Next to You Girl», og ble utgitt på den australske versjonen av T.N.T., og på den internasjonale utgaven av High Voltage.

Suksess
Debutalbumet kom i 1975 og var den australske versjonen av High Voltage. Albumet ble innspilt på kun 10 dager. På denne tiden hadde bandet en stabil besetning med Young brødrene, Scott som vokalist, og Mark Evans på bassgitar, mens Phil Rudd spilte trommer. I tiden fra 1974 til 1977 ble bandet et av de mest populære og suksessfulle i Australia, mye takket opptredener på nasjonalt TV.

I 1976 signerte de en internasjonal platekontrakt med Atlantic Records, og turnerte igjennom Europa. De var oppvarmingsband for blant annet Black Sabbath, Aerosmith, Kiss, og Blue Öyster Cult. Bandet ga ut den internasjonale versjonen av High Voltage i 1976, og den solgte tre millioner eksemplarer. Dirty Deeds Done Dirt Cheap kom ut samme år. Etter utgivelsen av Let There Be Rock fra 1977, ble Mark Evans sparket grunnet konflikter med Angus Young. Han ble erstattet av Cliff Williams.

Kilde: Wikipedia