Top

U.D.O., support Red Partizan og Reece @ Byscenen Haugesund, 08.03.2019

Udo Dirkschneider er en av de mest ikoniske skikkelsene på metal-scenen. Ikke bare var han vokalist i et av verdens mest kjente band Accept, han driver også sitt eget vellykkede prosjekt U.D.O. Bandet har holdt det gående siden 1987 med unntak av en fem års pause. Selv om Udo, sannsynligvis revet med av en nostalgibølge, brukte 2016 til å opptre med Accept låter under navnet Dirkschneider er han nå tilbake til gamle rutiner. I august i fjor utga han et sterkt album «Steelfactory». I år vil Europa være åsted for en omfattende turne. Denne gangen fikk den norske metalfansen fire konserter i Hamar, Haugesund, Stavanger og Drammen. Jeg fikk sjansen til å være med på konserten i Haugesund i regi av Karmøygeddon Metal Klubb. Siden U.D.O. er et formidabelt band med en stor fanbase i område tok konserten plass på Byscenen Haugesund, en av de største scener i byen.

Red Partizan @ Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 -  Photo: Irmina Lunny

Red Partizan var første episode på byscenen i Haugesund, 08.03.2019. Foto: Irmina Lunnøy

Med seg brakte U.D.O. Red Partizan og David Reece. Red Partizan er soloprosjektet til Manuel Mijalkovski. Selv om Mijalkovski vokste opp i Tyskland besøkte han ofte sine slektninger i det forhenværende Jugoslavia. Der hørte han krigsfortellingene til sin bestefar, en gammel geriljakriger. Det var nettopp disse historier om mot og stolthet som inspirerte prosjektet. Bandet har eksistert i et par år og har så langt sluppet ut tre singler. For et fullengde album må man dessverre vente fram til slutten av oktober i år.

Siden Red Partizan nærmest er ukjente på Haugalandet var det dessverre ikke så mange på golvet foran scenen da konserten begynte kvart over sju. De som gadd å komme så tidlig ble heldigvis ikke skuffet. Med to gitarister, bassist, trommis, kvinnelig støttevokalist og Mijalkovski på lead-vokalen var det sikkert nokså trangt på den lite romslige scenen. Bandet brydde seg tilsynelatende ikke om det. De stelte i stand et spenstig show med masse trøkk og dynamikk. Det var hårslenging, positurer med gitarene og forførende gestikulering, det sistnevnte i regi av den kvinnelige vokalisten. Til tross for sitt småskumle, bikeraktige utseende lot Manuel Mijalkovski til å være en kjempejovial type som klarte å dra alle med på leken i løpet av de første låtene. Også låtene appellerte tilsynelatende til de som var tilstede. Musikken kan beskrives som hardere heavy metal i tysk stil med et litt industrielt utrykk og noen ekko av balkanske motiver. Selv om kvaliteten på låtene kunne bli litt ujevn og lyden i perioder var dundrende klarte Red Partisan å gjøre et slående inntrykk med sitt livlige, genuine showmanskap. Publikum likte dem så godt at de faktisk begynte å bue i misnøye da frontfiguren annonserte siste låt.
Man kan trygt si at Red Partisan skaffet seg flere nye fans den kvelden.

David Reece @ Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 -  Photo: Irmina Lunny

David Reece på byscenen i Haugesund, 08.03.2019. Foto: Irmina Lunnøy

Etter en kort pause var det tid for kveldens neste deltaker David Reece. Reece tiltrakk seg oppmerksomhet fra metalmiljøet da han erstattet Dirkshneider på Accepts album «Eat the Heat» i 1989. Etter hvert viste han seg å være en mann med mange jern i ilden. Tidligere hadde han tilknytning til blant annet Bangalore Choir, Sircle of Silence og Bonfire for å nevne bare noen. Nå for tiden fronter han Sainted Sinners samtidig som han driver sitt soloprosjekt Reece. Hans tredje soloalbum «Resilient Heart» kom ut i begynnelsen av november i fjor.

De første taktene av «D-Train» fra «Eat the Heat» gav meg en mistanke om at David Reece skulle prøve å spille på sin tidligere tilknytning til Accept. Mine antagelser viste seg å være riktige da Reece serverte tre Accept låter til i løpet av kvelden. Man fikk høre «Generation Clash», «X-T-C» og «Hellhammer» som avsluttet settet. Resten av settet ble viet til det nyeste materialet fra «Resilient Heart». Etter «D-Train» kom derfor åpningslåten fra det siste albumet, den fengslende «Any Time at All». Man må si at amerikaneren presenterte seg veldig godt med denne låten. Kanskje hans vokal ikke er blant de mest originale, likevel har han en sterk, dynamisk stemme og klarer å synge live omtrent like godt som på albumet. Resten av bandet slurvet heller ikke. Alle låter ble utført på fremragende teknisk nivå, selv om bandet ikke alltid var like heldig med lyden. Etter «Any Time at All», hev kvintetten på to andre låter fra den nyeste skiven «Karma» og «Two Coins and a Dead Man». Disse to heftige stykkene av skikkelig, amerikansk hardrock forsterket bare det gode inntrykket Reece og hans team allerede klarte å skape.

David Reece er nemlig ikke bare en fin stemme. Han er en erfaren frontmann som klarer å få med publikum så å si med en gang han kommer på scenen. Han er ekspressiv, sympatisk og veldig oppmerksom på sine fans. Han gjorde heller intet unntak på Byscenen. Amerikaneren vanket på scenekanten, hi-fivet alle rundt og vendte stadig mikrofonen mot et nå tettpakket publikum. «Taktikken» lønnet seg fordi alle foran scenen hadde det tilsynelatende veldig gøy og responderte veldig ivrig på bandet. Reece smisket voldsomt med sitt publikum og U.D.O. flere ganger, likevel klarte han å komme seg unna med det takket være sin naturlige, uanstrengte sjarm.

Ved anledning av kveldens neste cover «Generation Clash» presenterte han resten av sitt team på en humoristisk måte samtidig som han skrøt veldig mye av dem. Og disse karene fortjente utvilsomt gode tilbakemelding fra «sjefen» med tanke på deres gode innsats og engasjement som skinte gjennom alt de gjorde den kvelden.

Presentasjonen av bandet varslet overhodet ikke slutten av konserten. Kvintetten hadde enda mer å vise fram. I tillegg til Accept covere kom det en del av Reece sine låter, blant annet «Perfect Apocalypse» og «Live Before You Die». Reece viste seg å være like overbevisende både med sitt eget materiale og Accept sine låter. Man må si at amerikaneren og hans lag klarte å stelle i stand første klasses underholdning samtidig som de satte listen veldig høyt for U.D.O. Veldig god prestasjon!

U.D.O. @ Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 -  Photo: Irmina Lunny

U.D.O. på byscenen i Haugesund, 08.03.2019. Foto: Irmina Lunnøy

Endelig kunne de spente fans nyte kveldens hovedattraksjon U.D.O. Opptredenen begynte med den heftige åpningslåten fra «Steelfactory», «Tongue Reaper». Etter de første takter med vill riffing og like ville positurer hos gitaristene kom sjefen selv på scenen. Selv om Dirkschneider måtte lene seg på en krykke virket han ikke noe særlig hemmet av det. Syngingen i begynnelsen av konserten var nærmest like god som på skiven. Han ristet med krykken over hodet med jevne mellomrom, noe som ga ham et ekstra krigersk uttrykk. Etter den eksplosive entreen kom den uhyre catchy «Make the Move» også fra den siste skiven. Denne sangen rev definitivt alle med. Selvfølgelig måtte fansen også få noe eldre materiale. Derfor hev kvintetten på «24/7» fra den tretten år gamle «Mission No. X». Denne forsterket bare den festlige stemningen blant publikum og samtidig åpnet den en kavalkade av eldre låter helt tilbake til «Independance Day» fra «Solid», et album fra 1997.

Så gikk bandet tilbake til det nyeste materialet med «In the Heat of The Night». På denne låten begynte man å høre en viss slitasje hos Dirkschneider sin stemme. Likevel, innlevelsen og overbevisningen var fortsatt der, selv om Udo er kjent for sitt nokså nedtonede showmannsskap. Resten av bandet var derimot langt fra sjenerte. De slengte med hår, tok spektakulære positurer og skapte generelt masse trøkk på scenen.

Et betydelig nivå av fysisk aktivitet gikk heller ikke utover bandets spilleferdigheter og alt ble gjengitt nærmest plettfritt, til tross for noen hørbare utfordringer i lyd-departementet. Udo har utvilsomt talent til å velge seg dyktige medarbeidere.

Kvintetten hoppet tilbake til fortiden med den over ti år gamle «Vendetta» for så å presentere en av de nye låtene igjen. Denne gangen var det den dynamiske «Rising High». Så måtte gemyttene roes litt ned siden U.D.O. «gravde opp» den stemningsfulle «In the Darkness» helt tilbake fra debutalbumet «Animal House». Den nostalgiske delen av konserten var nok ikke over siden bandet hev på «I Give as Good as I Get».

Etter en slik opphopning av småmelankolske låter gjorde nok det at noen eldre og slitnere metalfans tok seg en lur i de mørke kroker i lokalet. De skulle likevel vekkes til live av «Timebomb» fra 1991. For sikkerhets skyld brukte trommisen, den yngre Dirkschneider, Sven og bassisten Tilen Hudrap den forlengete introen til «Hungry and Angry» for å ryste nytt liv i publikum. Sven Dirkschneider dro inn elementer av sosialanalyse «It’s Friday in Norway, so you must be shitfaced!». Hudrap satset på å appellere til publikums vikingånd. Jeg vet ikke hvilken av de to tilnærmingene som var den mest effektive. Uansett kunne man etter hvert se effekten. Småslitne Haugalendinger begynte å bli synlig piggere.

Siden stemning ble på topp igjen kunne U.D.O. fortsette å pøse på med sine spenstige slagere med blant annet «Heart of Gold», «Holy» og «Animal House». I avskjedsgave fikk fansen «They Want War» fra debuten.

Selv om alle var synlig skuffet over at de ikke skulle få høre mer, hadde publikum god grunn til å være fornøyd. Udo Dirkschneider & co. ga en veldig god konsert med godt gjennomtenkt låtutvalg.


Klikk her for å se bildene på Facebook.


David Reece
David Reece, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) David Reece, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) David Reece, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) David Reece, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) David Reece, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) David Reece, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) David Reece, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) David Reece, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) David Reece, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) David Reece, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) David Reece, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) David Reece, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) David Reece, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) David Reece, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) David Reece, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) David Reece, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) David Reece, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) David Reece, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) David Reece, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) David Reece, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) David Reece, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) David Reece, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) David Reece, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) David Reece, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) David Reece, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) David Reece, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) David Reece, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) David Reece, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) David Reece, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) David Reece, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny)
Red Partizan
Red Partizan, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) Red Partizan, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) Red Partizan, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) Red Partizan, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) Red Partizan, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) Red Partizan, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) Red Partizan, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) Red Partizan, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) Red Partizan, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) Red Partizan, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) Red Partizan, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) Red Partizan, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) Red Partizan, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) Red Partizan, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) Red Partizan, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) Red Partizan, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) Red Partizan, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) Red Partizan, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) Red Partizan, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) Red Partizan, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) Red Partizan, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) Red Partizan, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) Red Partizan, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny)
U.D.O
U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny) U.D.O, Byscenen, Haugesund, 08.03.2019 (Owner: Irmina Lunny)
Bottom