Top

De Press, Flytten, Haugesund 12.10.2018

De Press @ Flytten Pub, 12.10.2018 -  Photo: Irmina Lunny

Man kan trygt si at De Press stelte i stand en uforglemmelig kveld. Foto: Irmina Lunnøy

De Press var muligens et av de mest kontroversielle band i 80-tallets Norge. Dette punk-rock/new-wave bandet ble stiftet av den polsk-norske vokalisten, bassisten og kunstneren Andrej Nebb, gitarist Jørn Christensen og trommis Ola Snortheim. Gruppen hadde utvilsomt en turbulent karriere. Etter å ha utgitt tre LP-er og en EP, blant annet den Spellemannspris-belønte «Block to Block» gikk bandet i oppløsning rundt 1982 da Nebb stiftet et nytt industrielt band Holy Toy. Tersetten ble gjenforent rundt 1990 for så å avslutte samarbeidet igjen etter tre år. Dette hindret ikke frontmannen Andrej Nebb fra å spille inn flere album under De Press navnet, denne gangen beregnet for det polske musikkmarkedet der bandet har hatt kultstatus siden 80-tallet. Siden den gang har Nebb utgitt flere album både med polsk og norsk besetning i Norge og i Polen. Nå for tiden er De Press en kvartett bestående av bassisten Atle Rakvåg, gitaristen Helge Hovland, trommisen Jonas Kjærnsrød og selvfølgelig Nebb på vokal. Året 2018 er tilsynelatende et nytt kapittel i De Press’ historie. Bandet begynte å spille konserter i Norge samtidig som de arbeider med sitt nye album. Da jeg fant ut av Haugesund var et av stedene De press skulle spille, var det bare å komme seg inn på Flytten og sjekke ut bandet med sin legendariske frontmann.

Da jeg kom inn i konsertlokalet, Flytten Pub, oppdaget jeg til min store overraskelse at klubben var tettpakket med folk. Ut i fra snittalderen som var på godt over femti vil jeg gjette på at publikum hovedsakelig besto av fans som har fulgt bandet helt siden 80-tallet. Tross alderen på publikum var stemningen veldig ungdommelig. Alle virket veldig glade, ivrige og entusiastiske. «Bo jo cie kochom», refrenget til bandets største hit fra debutalbumet ble brølt fra flere steder i lokalet. Før konserten begynte ble det helt tett med folk foran scenen.

Som mange vet er Nebb kjent for sine uvanlige stunt. Ikke så få husker sikkert hans «spill» på vinkelsliper og oljefat. I begynnelsen av en av polske konsertene tilbake på 90-tallet ble han båret inn på scenen i en likkiste pyntet med det polske flagget. Med tanke på dette lurte sikkert alle på hva han skulle finne på denne gangen. En ting var sikkert, på grunn av Flyttens størrelse var bruk av vinkelslipper veldig uaktuellt.

Bandet ville nok holde oss i uvisse en stund til siden det var Rakvåg, Hovland og Kjærnsrød som dukket opp på scenen først og begynte å spille. Så var det tid for Andrej Nebb å gjøre en entre. Man må innrømme at han gjorde inntrykk, da han ruslet inn med hodet og skuldrene dekket av en svær gryte. Snart hevet han gryten og begynte å synge en av De Press’-klassikere «Kalhoz». Kvartetten hadde selvfølgelig mer enn dette på programmet. Snart slo de til med «Block to Block», «Double Station» og «Kejk». Den punkete, vitale rocken De Press spiller bidro til enda mer positiv energi i lokalet. Folk begynte å reagere mer og mer livlig, noen gynget i takt med musikken, og noen begynte til og med å danse.

Scenerutinen til Andrej Nebb var kanskje ikke i det vanlige slaget. Han smådanset stort sett med blikket rettet mot bakken. Til tross for en nokså innesluttet utstråling oste det overbevisning og kontroll av ham. Dette ble videre forsterket av den utagerende trommingen på gryten han tillot seg med jevne mellomrom. Nebb kom seg av og til ut av sin «transe» for å hive seg mot barrikadene og håndhilse på fansen, og oppmuntre dem til å synge noen vers i mikrofonen. Forståelig nok vekket dette sterk entusiasme som nådde toppen da bandet hev på tidenes slager «Bo jo cie kochom», en sær men catchy blanding av punk, folkemusikk fra Nebbs hjemtrakter og reggae. Etter denne kanonen klarte bandet å holde trykket oppe med flere kjente låter blant annet «Tavarish», «Lars Hertevig», «Fiskepudding» og «Kvite Fugler». Nebb annonserte en del av sine låter på gebrokkent norsk, noe som utvilsomt sjarmerte fansen ytterligere.

Selv om øynene til publikum hovedsakelig var rettet mot frontmannen, lå ikke resten av bandet på latsiden. I tillegg til plettfri gjengivelse av materiale utstrålte de også masse iver og entusiasme.

For å sikre seg at de skulle bli husket enda lengre sa de farvel til fansen med «Bo jo cie kochom». Dette falt selvfølgelig i god jord. Selv om Haugesunderene var skuffet etter at bandet ikke lot seg lure til flere ekstralåter snakket de veldig varmt om konserter. Man kan trygt si at De Press stelte i stand en uforglemmelig kveld.

De Press
De Press, Flytten, Haugesund, 12.10.2018 (Owner: Irmina Lunny) De Press, Flytten, Haugesund, 12.10.2018 (Owner: Irmina Lunny) De Press, Flytten, Haugesund, 12.10.2018 (Owner: Irmina Lunny) De Press, Flytten, Haugesund, 12.10.2018 (Owner: Irmina Lunny) De Press, Flytten, Haugesund, 12.10.2018 (Owner: Irmina Lunny) De Press, Flytten, Haugesund, 12.10.2018 (Owner: Irmina Lunny) De Press, Flytten, Haugesund, 12.10.2018 (Owner: Irmina Lunny) De Press, Flytten, Haugesund, 12.10.2018 (Owner: Irmina Lunny) De Press, Flytten, Haugesund, 12.10.2018 (Owner: Irmina Lunny) De Press, Flytten, Haugesund, 12.10.2018 (Owner: Irmina Lunny) De Press, Flytten, Haugesund, 12.10.2018 (Owner: Irmina Lunny) De Press, Flytten, Haugesund, 12.10.2018 (Owner: Irmina Lunny) De Press, Flytten, Haugesund, 12.10.2018 (Owner: Irmina Lunny) De Press, Flytten, Haugesund, 12.10.2018 (Owner: Irmina Lunny) De Press, Flytten, Haugesund, 12.10.2018 (Owner: Irmina Lunny) De Press, Flytten, Haugesund, 12.10.2018 (Owner: Irmina Lunny) De Press, Flytten, Haugesund, 12.10.2018 (Owner: Irmina Lunny) De Press, Flytten, Haugesund, 12.10.2018 (Owner: Irmina Lunny) De Press, Flytten, Haugesund, 12.10.2018 (Owner: Irmina Lunny) De Press, Flytten, Haugesund, 12.10.2018 (Owner: Irmina Lunny) De Press, Flytten, Haugesund, 12.10.2018 (Owner: Irmina Lunny) De Press, Flytten, Haugesund, 12.10.2018 (Owner: Irmina Lunny) De Press, Flytten, Haugesund, 12.10.2018 (Owner: Irmina Lunny)
Bottom