Top

Susperia + Art Of Deception, Flytten, Haugesund 06.04.2018

Fredag 6. april så ut til å være en kjekk dag for metalfansen på Haugalandet. Flytten Pub skulle nemlig få besøk av Susperia og Art Of Deception, de sistnevnte som oppvarmingsband.

Susperia @ Flytten, Haugesund, 06.04.2018 - Photo: Irmina Lunny

Susperia Foto: Irmina Lunnøy

Art Of Deception fra Stavanger ble stiftet i 2012. Så langt har de sluppet en EP «A World in Fire» og LPen «Shattered Delusions» der de presenterte seg som et evnerikt og ambisiøst ungt death metal-band. Det neste albumet er visstnok rett rundt hjørnet, så det er bare å glede seg. Art Of Deception er gode kjenninger for Haugesunds publikumet, siden de har spilt her ved flere anledninger, blant annet på fjorårets Karmøygeddon, der de ga en inspirerende opptreden, som de fikk mye skryt for. Tidligere i år turnerte bandet i Europa med What Should Not Be Unearthed III European tour ved siden av blant annet Nile og Terrorizer.

Kveldens headliner, Susperia er blant Norges mest fremgangsrike thrash metal band. Bandet har eksistert på den norske metalscenen i nokså imponerende atten år. På denne tiden har de spilt inn seks fullengde album. Det sjette av dem «The Lyricist» kom ut for bare noen uker siden, rundt ni år etter forgjengeren «Attitude». I tillegg til å være et vellykket «come back» er «The Lyricist» også Susperias første album med Dagon, eller Bernt Fjellstad, en vokalist som er mest kjent fra The Guardians Of Time. Fjelstad har vært et fast medlem i bandet i de siste tre årene, og rakk til og med å opptre sammen med Susperia på Karmøygeddon i 2016.

Med bandets forbindelser med Norges mest prominente band bl.a. Dimmu Borgir og Satyricon samt tidligere spillejobber som oppvarmingsband for blant annet W.A.S.P., Destruction og Testament var det selvfølgelig høye forventninger til kveldens konsert.

Art of Deception

Art of Deception Foto: Irmina Lunnøy

Konserten begynte klokka 21:30 da Art Of Deception slo til med sin rå, kompromissløse og varierte death metal. Til tross for bare en EP og LP hadde bandet mye mer å by på. I tillegg til de godt kjente «Killing» og «Lunar Eclipse» fra den nåværende fullengderen kunne man blant annet høre «Dark Psychosis», «The Contortionist» og «Path Of Trees» fra den kommende platen. Bandet fikk grei, dog noe grov lyd som framhevet det gode trøkket i musikken. Trøkk var det forresten overalt i konsertlokalet. Art Of Deception er allerede kjent for sine livlige opptredener, og denne var ikke noe unntak. Bandet «bodde» så å si på barrikadene. Hvis de ikke stormet barrikadene, forsøkte de å underholde publikum med helhjertet headbanging. Samtidig sendte de ut låt etter låt, alle like spenstige og dynamiske. Selvfølgelig viste Art Of Deception sin musikalske dyktighet til tross for noen tekniske problemer i begynnelsen av konserten. Publikum satte stor pris på bandets prestasjon og de ble tatt godt imot. Dette var utvilsomt velfortjent.

Etter en kort pause ble scenen innhyllet i dunkelt rødt lys og Susperia dukket opp. Selv om Susperia hadde en ny plate å promotere, begynte de nokså forsiktig med noe eldre materiale. Første låt ut var «Urge», åpningslåten fra 2009’s «Attitude». Så fortsatte bandet med samme platen med den energiske «Live My Dreams». Det så ut til, at bandet tok høyde for de, som ikke hadde så god kjennskap til Susperias materiale, siden Dagon brukte god tid til å annonsere låtene. Selv om jeg ikke er en stor fan av preking mellom låtene, må jeg si at dette ikke dempet konsertens dynamikk. Dessverre var det en annen ting som kunne ha gjort det. Som mange vet, de fleste i Susperia spiller også i Abyssic, et doom metal- band kjent for en forkjærlighet for mørkrød scenebelysning. Dette kom også til utrykk under kveldens konsert. Det var nokså skuffende, fordi dette statiske, mørke scenelyset, som går fint med Abbyssic, passet overhode ikke til Susperias musikk. Det var bare der, til tider overdøvet av lyset fra rømningsveiskilt og gjorde absolutt ingenting for å framheve dynamikken i musikken. For å se det fra den lyse siden, brydde ingen av publikummerene seg om belysningen og bandet klarte å fullføre konserten uten å snuble i sceneutstyret, noe som også fortjener skryt.

Etter låtene fra «Attitude» hoppet bandet to år tilbake med to låter fra «Cut from Stone», «Release» samt tittellåten, sannsynligvis for å varme publikum opp til låtene fra den nye skiven. Og det ble utvilsomt veldig varmt. Publikummere samlet seg tett foran barrikadene og begynte å headbange, stemningen i lokalet ble elektrisk. Susperia presenterte fire låter fra den nyeste skiven «Heretic», «The Lyricist», «My Darkest Moment» og «I Entered». Alle fire låtene er fengslende, veldig godt skrevet og utrolig energiske, så det var ikke akkurat et under, at de fikk veldig godt mottakelse.

Susperia utførte låtene så å si plettfritt og musikerene virket veldig godt samkjørt. Susperia fikk kanskje noe grovere lyd som likevel harmoniserte veldig fint med musikken. De høye registrene var kanskje ikke så godt gjengitt, noe som gikk litt utover Dagons lysere vokal. Dette var likevel så minimalt at det forstyrret ikke noe særlig.

I motsetning til Art Of Deception var energien ikke så «ung» og løssluppen men mer avbalansert og målrettet. Alt var likevel ikke blodig alvor hele veien. Ved en anledning fikk Susperia besøk av Sindre Wathne Johnsen fra Art Of Deception som spilte en låt sammen med dem, noe som var veldig gøy å se på og vekket en del entusiasme blant publikum.

Etterpå fortsatte de videre med blant annet «Chemistry» og «I Am Pain» med like stor trøkk og kraft.

For å oppsummere: Denne kvelden fikk vi anledning til å nyte to konserter på høyt nivå. Godt jobbet!

Bottom