Top

Kim Larsen & Kjukken + Stavangerkameratene, Mandal. 15.07.2017

 

Tok publikum med storm

Det var en legende innen skandinavisk rock som besøkte Mandal en lørdag kveld midt i juli. En legende som levde opp til forventningene; Kim Larsen tok publikum med storm i Mandal sentrum.

Kim Larsen & Kjukken @ Skalldyrfestivalen 2017 (pre-party) - Photo: Jan Harald Helmersen

Kommer Kim til Mandal for å synge om kvinner, ja da blir det utsolgt, kan du vite.Foto: Jan Harald Helmersen

Stavangerkameratene

Før Kim Larsen entret scenen, var det en gjeng glade gitarkamerater som hadde fått jobben med å få publikum i den rette stemningen; nemlig Stavangerkameratene.

Stavangerkameratene @ Skalldyrfestivalen 2017 (pre-party), Photo: Jan Harald Helmersen

Ingen tvil om at Stavangerkameratene har fotfeste langt utenfor Rogaland. Kjempeshow som oppvarming for Kim Larsen.Foto: Jan Harald Helmersen

Stavangerkameratene er fra, ja nettopp, Stavanger-området. Gruppa består av fire unge menn, som alle har deltatt i sangkonkurranser på fjernsyn. Med vekslende hell. Men for to av dem gikk det veldig bra. Både Kjartan Salvesen og Glenn Lyse har vunnet Idol. I tillegg består kvartetten av Tommy Fredvang og Ole Alexander Mæland.

Dette er en kvartett som elsker rampelyset. De shower og skaper liv, og det er ganske så tett foran scenen. Imponerende, med tanke på at dette kun er oppvarmingsbandet. Men som sagt, de vet hvordan de skal få liv i publikum. Og det elsker publikum. Publikum vil bli sjarmert.

Romantikk

Det er søte låter vi får presentert, låter som skaper romantiske følelser. Som Ole Alexander Mælands «Adle Verdens Finaste Ting». Det er tid for å holde rundt hverandre.

Glenn Lyse får også presentert sin låt «Walk Upon Water», også det en nydelig ballade.

Som nevnt består låtene stort sett av lett pop og ballader. Bak seg har de solide musikere, som backer dem opp og gir musikken nødvendig tyngde. Stort sett synger de på norsk, og de får med seg publikum på allsang. Som på «Vil du shalala». Og når de trår til med deres mest kjente sang «Bare så du vett det» blir det skikkelig liv i publikum. Morsomt. Og imponerende bra.

Om det har vært pent og pyntelig før så, så når det nye høyder på avslutningen, sukkersøte «Time after Time» av Cyndi Lauper. Men det er vakkert sunget, det er vakkert spilt og publikum har kost seg med Stavangerkameratene.

Riktige spillemenn

Men det er en «gammel dansk» publikum egentlig er kommet for å få servert, nemlig dank rocks legendariske Kim Larsen.

Kim Larsen entrer scenen støttet opp av stokk, haster over podiet og finner sin plass på stolen sin. Eller skal vi si tronen? Han tar fram sin gitar og synger et vers av «Haveje» (fra albumet «Midt Om Natten»). Deretter presenterer han bandet sitt, Kjukken: Jørn Jeppesen (gitar), Jesper Haugaard (bass), Jens Langholm (trommer) og Karsten Skovgaard (sologitar).

- Dette er riktige spillemenn, sier Larsen, før bandet drar i gang med «Strengelegen» fra Gasolin’s storhetstid i 1977.

Deretter får vi et par sanger fra Kim Larsens soloperiode, før han presenterer første låt fra hans nye album «Øst for Vesterled», som kom ut i år. En flott, rolig sang med punch. Han har ikke glemt sine kunster som låtskriver, den 71 år gamle kongen av dansk rock.

På fest med Kim

Det låter bra, lyden sitter perfekt, og lyssettingen er det ingen ting å si på. Men stemningen blant publikum er noe laber. Foreløpig har det da også vært få gjenkjennbare låter. Og publikum er litt rare sånn: De aller, aller fleste blant de 4500 menneskene ute på parkeringsplassen foran Andorsengården har et forhold til Kim Larsen. På godt og vondt. Det er de gode, gamle kjente låtene de vil ha. Sangene de nynnet og sang med til i sin tidlige ungdom. Heldigvis, de låtene de venter på, de kommer. De må bare vente litt til.

Kim Larsen er i perlehumør. Smiler og ler og lar seg ikke bringe ut av fatning selv om gitarist Skovgaard bommer litt under fremføringen av «Sømand Om bord». Og hvorfor skulle han det, han som har vært gjennom det meste med bandet Gasolin?

En av de mer kjente låtene, er «De smukke unge mennesker» fra 1988. Denne sangen får folk til å livne til, og mer skal det bli.

Når introen til neste låt toner ut over publikum, går det et sukk gjennom dem. «Det Bedste til Mig og Mine Venner» fra albumet «Gør Det Noget» (1977) kjenner de aller fleste, de kan teksten og de synger med. Vakkert. Også for bandet løsner det skikkelig. Heftige riffs fra gitarist Karsten Skovgaard og råe basslinjer fra Jesper Haugaard. Det begynner å bli gøy og være på fest med Kim Larsen.

Spilleglede

Litt alvor bringer den gode dansken også inn, gjennom låta «All the Things We Said», en sang som handler om å be om unnskyldning. Men i kveld er det ingen som trenger å be om unnskyldning. Spesielt ikke Kim Larsen. Stemmen hans er presis som før, utrolig nok etter all den nikotinen han har inhalert. Eller kanskje nettopp derfor? Den er i hvert fall raspende, den er hes, den er rå.

Vi får «Sirenesangen», med en flott solo av gitarist Skovgaard, og vi får en rocka versjon av «Køb Bananer», før Larsen ber oss spisse ørene:

- Mine damer og herrer, her er en ny sang, En sang til de smukke gamle mennesker: Nostalgi.

En dansevennlig, rolig låt. For det skal sies, etter at Gasolin ble historie er det ikke så veldig rocka, det som Kim Larsen har produsert. Men det er hørbart. Og live høres det flott ut uansett, så lenge det spilles av en Kim Larsen i storform og et «Kjukken» med en slik spilleglede som de viste denne lørdagskvelden. Bandet er tight og spiller veldig bra. De trives på scenen, og da trives publikum. En høyenergisk Jens Langholm på trommer holder sammen med Jesper Haugaard (bass) et utrolig bra komp.

Legenden leverer

Så er det klart for litt mer Gasolin: «This is My Life» toner ut over publikum. Den er bra spilt, men noe mangler. Der hvor Birgitte Lindhardt originalt sang solo så vi fikk gåsehud første gang vi hørte den i 1976, burde det vært lagt inn en vakker gitarsolo. Nå ble det bare en liten «fislete» solo, som ikke imponerte. Men bevares, det er kanskje bare undertegnede som har et litt for nært forhold til Gasolin sin musikk. Ut over det, fungerte låta bra. Og nå er Kim Larsen klar for mere gammelt stoff:

- Jeg håper våre norske venner beklager at vi nå går i gang med noen gamle sanger, sier han og kjører i gang med «Susan Himmelblå» og «Rabalderstrede».

Kim Larsen & Kjukken @ Skalldyrfestivalen 2017 (pre-party) - Photo: Jan Harald Helmersen

Kim & Kjukken er helt fantastisk! Det er like overveldende hver gang å se hvordan han skaper liv og engasjerer forsamlingen. En gammel dansk gjør faktisk bare godt! .Foto: Jan Harald Helmersen

Det er bra gang i bandet, og publikum følger godt opp. På «Rabalderstrede» trykker bandet skikkelig på i avslutningen. Dessverre nærmer nå konserten seg slutt. Siste sang blir velkjente «Midt Om Natten».

Men selvfølgelig har den aldrende danske et par ekstranummer til et sultent sørlands-publikum. Etter en kort pause kommer Kim Larsen og Kjukken tilbake på scenen:

- Egentlig er jeg for gammel til å synge om kvinner, sier Larsen, før han fortsetter:

- Men kan man egentlig noen gang bli for gammel til å synge om kvinner?, og drar i gang signaturlåten «Kvinde Min, til stor jubel og allsang.

Det hele rundes av med «Langebro» fra Gasolins første album. Bandet takker publikum, og går ut i den ventende bussen som straks drar av gårde.

Mandal har hatt besøk av en levende legende, i hvert fall sett med skandinaviske rocke-øyner. En legende som, sammen med sitt band har levd opp til forventningene. Og kanskje litt til.

 
Goggen
Goggen, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Goggen, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Goggen, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Goggen, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Goggen, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Goggen, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Goggen, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen)
Kim Larsen & Kjukken
Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Kim Larsen & Kjukken, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen)
Stavangerkameratene
Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen) Stavangerkameratene, Skalldyrfestivalen 2017 pre-party (Owner: Jan Harald Helmersen)
Bottom