Top

Midgardsblot 2015

Stemning @ Midgardsblot 2015 - Photo: Rebecca Hoffmann

Midgardsblot 2015Foto: Rebecca Hoffmann

Etter en lang kjøretur så har vi endelig ankommet Horten og er mer enn klar for å se hva Midgardsblot har å tilby. Vi har lite tid å brenne så etter bagasjen er lempet av på hotellet så er det rett fram til festivalen.

Solen skinner og det er sommer, det gikk virkelig ikke an å bli mer heldig med været. Etter en liten stykke så ser vi noen beige telter, og en del folk ikledd vikingklær. Da visste vi at vi var på rett plass.

Området er svært vakkert og man fikk virkelig en god og ekte vikingstemning før man passerte porten som gir adgang til selve festivalen.

Inne på festivalområdet kunne man i grunnen ikke noe annet enn å måpe litt. Den vakre Gildehallen er det første vi legger merke til, den er majestetisk og mektig samt at den setter en høy standard for hva denne festivalen vil gå i.

Videre på scenen så ser vi at den er pyntet med kvister og blader. Stemningen for årets første konsert på Midgardsblot er allerede på plass før bandet Huldre ryker ut på scenen. Det går ikke lange tid før de gjøre sitt store entre ikledd noe av det kuleste antrekk jeg har sett, spesielt fiolinisten som så ut som en slags skogsfe.

Det var vakkert, dramatisk og satt et stort inntrykk på hvordan fortsettelsen av festivalen ville bli. Jeg for min del hadde gåsehud fra start til slutt.

Danskene i Huldre vet å ta en konsert til nye høyder med et ordentlig show, de var også veldig flinke til å ha en fin dialog med fansen. Dette ble en veldig god start på første dagen.

Bergtatt @ Midgardsblot 2015 - Photo: Rebecca Hoffmann

Bergtatt Foto: Rebecca Hoffmann

Ikke lenge etter Huldre gikk av scenen så var det tid for en deilig blanding av folkerock og metall som er bandet Bergtatt. Med en nydelig vokal og melodier som passet så ypperlig inn i musikken deres ble alt ganske magisk. Jeg likte veldig godt at dette er også en band som tar i bruk en del av de gamle og historiske instrumentene for å få en litt mer unik preg. Hele sette var nydelig men samtidig så fikk vi servert litt hardere slag innimellom, noe som fungerte veldig bra.

Etter Bergtatt så ble det en liten pause på hovedscenen, da samlet alle seg i den vakre Gildehallen og vi fikk en fantastisk show med litt fortellinger av gruppen Folket Bortafor Nordavinden & Kati Ran. Dette var veldig spesielt men på en utrolig bra måte, ikke hverdags med en så ekte musikalsk opplevelse. De tok oss tilbake til gamle røtter med fortellinger og litt historiske fakta, hadde en del humor i showet og ikke minst de fantastiske lydene som kom både i fra stemmene og de gamle instrumentene. Dette var noe de gjorde underveis mellom hovedkonsertene gjennom hele festivalen, lurt, og ikke minst fantastisk trivelig.

Solefald @ Midgardsblot 2015 - Photo: Rebecca Hoffmann

Solefald Foto: Rebecca Hoffmann

Siste bandet på hovedscenen var ingen andre enn Solefald. Dette er et band jeg har hatt lyst å se over mange år men har aldri fått muligheten fram til denne kvelden. For å si det enkelt så gikk det over alle forventningene, for et show! De har noe helt unikt med mye forskjellig innslag av forskjellige sjangere. På scenen så gir de virkelig alt, og de forsvinner litt i en egen verden som gjør at det hele blir enda mer heftig. De hadde også en gjest med seg på scenen, Einar Selvik, det ble litt sånn toppen av kransekaken. Dette var forøvrig den eneste konserten Solefald hadde og skal ha i Norge i år.

Kvelden begynner å nærmer seg slutt men ikke før vi samler oss en gang til i Gildehallen. Jeg visste litt hva jeg kunne forvente her, det jeg aldri hadde sett for meg er at det hadde endt med litt tårer i øynene. Jeg får ikke til å kalle dette for en konsert for det var så mye mer enn som så.

Einar "Kvitrafn" Selvik tok oss på en reise mange år tilbake til en tid der livet var både enklere og vanskeligere. Jeg har aldri opplevd noe så vakkert i mine tretti år og det var så intens at jeg turte såvidt å puste i redsel for å forstyrre denne seansen.

Einar

Einar "Kvitrafn" Selvik Foto: Rebecca Hoffmann

Publikumet forsvant fra synsfeltet mitt selv om det ikke gikk an å få det mer fullt inne på Gildehallen. Dette var kunst i sitt reneste form som for meg krevde stillhet og respekt, jeg tror de aller fleste der inne satt med samme følelsen.

Det eneste fokus var på var mannen som stod på den lille scenen, som ga oss alle noe så fantastisk at det blir nesten umulig å sette ord på. Jeg har veldig lyst å se Wardruna live en dag, men å oppleve Selvik på en så sårbar og "rå" måte var noe helt spesielt.

Jeg kunne sikkert gått enda mer i dybden av selve "konserten" men folk får rett og slett gripe sjansen hvis muligheten byr på seg så skal det være ganske enkelt å skjønne hva jeg mener med denne teksten. Og med det så vil jeg takke deg Einar Selvik for noe av det mest magiske jeg har noensinne hørt og sett.

Fredagen startet helt supert med Norske Glittertind på scenen. Folkrock/metalbandet satt igang med en stemningsfullt og fortryllende konsert. Det var tidlig på dagen men allikevel så var det ganske greit med folk for å få med seg disse, det er noe man ikke alltid opplever på festivaler dessverre så det var utrolig kjekt å se folk støtter opp uansett tid på dagen. Dette var en utrolig fin start på dag to.

Litt underveis Glittertind-konserten hadde Ihsahn gitarklinikk i Gildehallen. Dette måtte vi få med oss selv om ingen av oss kan noe merkverdig om å spille gitar. Det var interessant å høre om teknikkene hans uansett, samt høre på spørsmål og svar fra publikum. Absolutt verdt å få med seg uansett om man spiller eller ikke.

Neste band ut var noe tyngre og litt mer rett fram, From the Vastland med Sina Winter i fronten. Dette var meget rått for å si det veldig enkelt. Blackmetal-bandet imponerte stort. Ikke bare imponerer From the vastland som et band, men også Sina. Å drive med denne sjanger musikk i Iran er virkelig å gamble med egen sikkerthet, så det står virkelig respekt av at Sina har klart å realisere drømmen sin videre med god hjelp fra norske musikere. Du kan høre mer om historiens hans på dokumentaren som kommer etterhvert som heter Blackhearts.

Etter en liten halvtime er Algeriske-bandet Acyl klar for å levere en ganske spektakulær show. Dette var utrolig fengende siden det var både mørkt, mystisk men innimellom mye kule innslag av Algerisk folkemusikk. Det er heller ikke noe man opplever på jevne mellomrom. Virkelig et band som skiller seg ut i mengden, og fantastisk flink å "hype" opp publikumet! Dette var veldig gøy og på en måte lærerikt å se. Håper det lar seg gjenta igjen en dag.

Nå er vi halvveis gjennom fredag og skal gjøre oss klar for det lokalebandet Nidingr som kommer ifra Borre. Godt med litt lokalstøtte fra musikkmiljøet. Nidingr er vel kort fortalt en halvsinna miks av black og deathmetal men med en del andre passende lyder for å skape et meget røff og beinhard helhet, noe som fungerer veldig bra for dem. Når du ser hår flyge rundt i alle retninger fra publikum så har man ikke levert noe dårlig med andre ord. Sykt fett, og igjen; veldig kjekt med noe lokalt.

Einherjer @ Midgardsblot 2015 - Photo: Rebecca Hoffmann

Einherjer Foto: Rebecca Hoffmann

Klokken åtte var det endelig tid for enda et høydepunkt i festivalen, nemlig Einherjer. De leverte en solid og meget rå konsert for å si det mildt. Hele konserten var full av energi, ikke et eneste kjedelig tidspunkt og publikumet var i grunnen like ivrig som trioen på scenen.

Ihsahn stod for kveldens siste konsert, og dette er nok noe de aller fleste kommer til å huske i lang tid fremover. Det var magisk, sprøtt, brutalt og vakkert samtidig siden det er så mye innspill av forskjellige sjangere og lyder. Det ble en fantastisk glede når vi fikk høre en blanding av Emperor-låtene An Elegy of Icaros, I am the black wizards og Thus spake the nightspirit. Ishahn er en musikalsk geni i mine og mange andres øyner, og det man får levert fra scenen er kunst og alt mulig annet digg. En fantastisk avslutning på dag to.

Siste dag på årets Midgardsblot begynte med litt mer sight-seeing rundt festivalområdet og et lite, men nydelig besøk til gravene. Borre Vikinglag hadde satt opp en liten «viking village» der de solgte alt ifra smykker til litt klær. Vi tenkte å spare alt sånne ting til siste dagen for å skape et skikkelig helhetsinntrykk og det er jeg glad for. Vi var og små tittet på tingene hver dag, men brukte litt mer tid til det på lørdag.

Rett etter vi var ferdig tok svenskebandet Fejd sin plass på scenen. Det var kjekt å se at dette også var et band som tok i bruk mer tradisjonelle instrumenter sammen med de mer moderne. Det skaper et fantastisk lydbilde og tar en virkelig tilbake i tid. Flott levert konsert med et godt og kjekt energi. Et veldig fengende band som var veldig gøy å se live.

Litt midt på dagen var det tid for Myrkur. Dette har jeg aldri hørt før så ble ganske positivt overasket. Man får litt sjokk når vokalen setter igang fra den danske damen som kaller seg for Myrkur. Den er uskyldig, lys og myk, men så snur det, og det snur brått. De brølene som kom ifra henne var bare helt utrolig. At det kan gå fra så "fint" til så brutalt -på en digg måte- gjør at man får litt hakeslipp. Dette var mektige greier som jeg håper å se mer av i fremtiden.

Litt flere folk strømmer til når klokken nærmer seg 18.00, for da er det tid for å få med seg en eksplosjon av et band, nemlig Kampfar. De som kjenner til eller som har sett Kampfar før vet som regel noenlunde på hva man kan forvente, og det er akkurat derfor det alltid er mye folk foran scenen for å se disse her. Konserten var som forventet, meget rå. Frontmannen "Dolk" vet å få med seg publikum og bandet sitt sånn at helheten blir bare en episk opplevelse.

1349 @ Midgardsblot 2015 - Photo: Rebecca Hoffmann

1349 avsluttet Midgardsblot 2015Foto: Rebecca Hoffmann

Så var det tid for kveldens, og årets siste konsert på Midgardsblot. Ingen andre enn 1349, og man kunne ikke fått en mer verdig avslutning. Hele konserten var beinhard, brutal, og helt passende til denne festivalen. Når trommisen "Frost" og frontman "Ravn" blåser litt flammer som åpning så vet man at dette kommer til å bli hefig og meget bra. Det ble mye pyro utover konserten, og vi fikk alle oppleve en ordentlig og uforglemmelig blackmetal konsert. Sier ikke nei til å se 1349 igjen!

Noen ord om Midgardsblot:

Ofte på festivaler så kan man oppleve at programmet kan begynne litt "forsiktig" eller tamt for så å bygge seg opp til noe mer spektakulært siste dagen. Sånn fungerer det ikke på Midgardsblot.

Det starter med et pang, og første bandet setter en veldig god standard for hvordan resten av dagene blir.

Midgardsblot er en festival som virkelig imponerer for det tar deg på en magisk reise tilbake til røttene. Ting som ikke alltid blir verdsatt idag, eller som rett og slett blir litt glemt blir oppfrisket på en eventyrlig og briljant måte,slik  at man går bare rundt og gliser, samtidig at det er lett å få en liten klump i halsen.

Vi er ufattelig heldig som bor i dette landet som har folk til å sette igang sånne arrangementer, og det viktigste er at det er også for barn. De får lære litt om kulturen og historien på en utrolig kjekk måte sammen med familie og venner. Det er utrolig deilig å se når det meste i dag går i dataspill, så det er håp for fremtiden.

Dette kan jeg med hånden på hjerte si er den beste og mest vakreste festival jeg har vært med på til nå, og håper inderlig at det lar seg gjenta i 2016. Tusen takk igjen Midgardsblot for en ubeskrivelig opplevelse.


Klikk her for flere bilder!
Torsdag | Fredag | Lørdag | Stemningsbilder

Bottom