Top

Civil War og Hex A.D. @ Buen, Mandal, 05.09.2015

Svenskene i Civil war sparker liv i Buen Kulturhus i Mandal, og beviser at man ikke trenger et stappfullt lokale for å spille tung og tøff rockekonsert.

Civil War w. Victoria Hille/Black Diamond Music @ Buen kulturhus, Mandal, Norway 05.09.2015

Backstage, etter "meet'n'greet" - Gutta fra Civil War og jentene fra Mandal (og Buhølen), Anne Marie Svenningsen og Victoria Hille (Black Diamond Music).  Foto: Jan Harald Helmersen

Hex ad

...

HEX A.D. setter standarden for resten av kvelden. Lista legges høyt! Foto: Jan Harald Helmersen

Hex A.D. setter i gang kvelden fra scenen men en energi som rykker tak i treige trøtte sørlendinger. Det er ingen tvil om at Larviks-gutta i Hex A.D. vet hva de driver med, vokalisten har en utstråling og tilstedeværelse på scenen verdig en ekte frontfigur, men dette er og en helhetlig innsats fra alle i bandet.

Hex A.D spiller kontrollert og proff doom med høy energi, og det er alt annet enn kjedelig. Publikum får en skikkelig energibombe i fleisen allerede fra første låt og lar seg rive med. Hex A.D. har det gøy på scenen og viser at de er komfortable i rollen som oppvarmingsband.

Civil War

Publikum fortsetter å la seg rive med når Civil War entrer scenen. Frontrekka stiller i frakker tatt rett ut av den amerikanske borgerkrigen, som understreker kveldens tema helt i tråd med musikken til Civil War. De starter tung og kraftig med låta «USS Monitor» fra albumet «Gods and Generals» som ble sluppet tidligere i år, en fet power-metal låt.

...

Civil War leverte en forrykende konsert i Mandal. Foto: Jan Harald Helmersen

Daniel Myrh på keyboard, Richard Sundén på gitar og Daniel Mullback på trommer er tidligere medlemmer av Sabaton og det er tydelig at de hører hjemme på scenen. Petrus Granar er ny gitarist, men dette har ingenting å si for jobben han gjør på gitar. Vokalen til Nils Patrik Johansson er treffende og råtøff, men dessverre drukner den i den ellers veldig høye lyden.

Metal er vanskelig å få til å låte skikkelig live, og i kveld er dessverre intet unntak. Klubbscenen i Buen har høyt potensiale for bra lyd, men i kveld holdt det ikke helt i mål. Det setter derimot ingen stopper for stemningen og Civil War kjører i gang kveldens andre låt «Saint Patrick’s Day». En låt noe litt utenom det vanlige for Civil War, med keltiske elementer, men så unektelig fengende. 

Settliste (Civil War)

 1. USS Monitor
 2. Saint Patrick’s Day
 3. Gettysburg
 4. Sons of Avalon
 5. Braveheart
 6. Admiral over the Oceans
 7. War of the World
 8. Schindler’s Ark
 9. Gods and Generals
 10. I will Rule the Universe
 11. Bay of Pigs
 12. Rome is falling

Knallåpningen følges opp med låter som “Gettysburg”, “Braveheart”, “War of the world” og “Gods and Generals”, og det sitter solid og kontrollert, Civil war lar nemlig ikke labert publikumsoppmøte ødelegge stemningen. Gutta har timing og vet nøyaktig hvordan man unngår ødeleggende stillhet i et heller lite oppfylt lokale. Nils Patrik Johansson har god kontakt med publikum, selv om han godt kunne vist noe mer energi.

De som har møtt opp i kveld er få, men til gjengjeld er de der for å få meg seg konserten. At publikum er tilstede for å høre og se bandet har mye å si for fremførelsen på scenen, noe man tydelig merker i Buen denne kvelden. Stemningen stiger i løpet av kvelden, og når Civil War avslutter med låtene «Bay of Pigs» og «I will Rule the Universe» er det lett å glemme alt rundt seg og la seg rive med av disse drittøffe låtene som dundrer ut av høyttalerne.

Kveldens publikum ble utvilsomt oppslukt i begge bands innsats på scenen, det krever en god del fra et band å skape stemning på et lite sted som Mandal, når sola fremdeles skinner utenfor og ikke den helt store mengden møter opp. Forventninger ble innfridd og vel så det av både Civil War og Hex A.D.

Bottom