Top

Møt Pussy Riot under Festspillene

Fotograf/eier: Denis Bochkarev<br>Kilde: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pussy_Riot_at_Lobnoye_Mesto_on_Red_Square_in_Moscow_-_Denis_Bochkarev.jpg?uselang=no<br>Pussy Riot at Lobnoye Mesto on Red Square in Moscow - Denis Bochkarev

Pussy Riot at Lobnoye Mesto on Red Square in MoscowFoto: Denis Bochkarev (CC/Wikipedia)

De to løslatte Pussy-Riot medlemmene kommer til Festspillene i Bergen for å vise filmen «Pussy vs Putin» og snakke om sitt nye prosjekt.

Maria Aljokhina og Nadezjda Tolokonnikova, som slapp ut av fengselet lille julaften, ble så begeistret da de fikk se Gogols Wifes Productions sin unike dokumentarfilm, at de ønsket å bli med til Bergen for å presentere den lørdag 24. mai på Logen Teater.

Festspilldirektør Anders Beyer er svært glad for at de alle kunne takke ja til invitasjonen.

– I år er det grunnlovsjubileum og Festspillene ønsker å markere dette ved å diskutere demokrati og identitet. Det vil gå igjen som en råd tråd i festspillprogrammet. Pussy Riot har kjempet hardt for ytringsfrihet og demokratiske verdier og det blir interessant å høre på dem, sier Beyer.

Skildring fra innsiden
«Pussy vs Putin» fra 2013 er en insider-film laget av Taisiya Krugovykh og Vassily Bogatov. De to har fulgt hvert skritt i punkkollektivets kamp mot Putin fra deres første opptreden på taket av en trolleybuss iført fargerike balaklavaer. Her er scener fra musikkvideoinnspillinger, deres fremførelse av «Jomfru Maria, frels oss fra Putin» i Kristus Frelser-katedralen og scener fra tiden i fengselet. De har også fulgt støtteaksjonene og protestene i inn- og utland.

– Filmskaperne har fulgt oss fra den spede start. De er viktige medspillere i utviklingen av de politiske og estetiske uttrykkene våre. Denne filmen er unik. «Pussy vs. Putin» gir en objektiv skildring fra innsiden. Vi håper alle som støtter oss kommer og ser, skriver de to Pussy Riot-medlemmene Maria Aljokhina og Nadezjda Tolokonnikova i en e-post.

Etter filmvisningen arrangerer Festspillene en samtale hvor også filmskaperne, den russiske kulturlederen Alexander Cheparukhin og Russland-forskeren Martin Paulsen deltar. Sistnevnte er også leder av priskomitéen til Raftostiftelsen.

Norske fengsler
Når Pussy-Riot er i Norge, ønsker de å snakke om sitt nye prosjekt Zona Prava. De planlegger også en tur til Oslo, og vil besøke fengsler og se fjordriket når de er i landet.

– Prosjektet Zona Prava har som mål å slå ned på alt som berøver og ødelegger menneskers frihet. Vi kjemper for å reformere inhumane fengselssystemer. Norge har et reformert, verdensledende fengselssystem som vi vil lære mer om. Derfor blir møtet med et norsk fengsel viktig for oss, skriver de to.

Hele festspillprogrammet lanseres 6. februar, og billetter legges ut for salg samme dag.

Silje Gripsrud
Kommunikasjonssjef/
Communications manager

M +47 92 43 87 27

Bottom