Top

Intervju med Lucid Dreams

Lucid Dreams er et forholdsvis nytt band. Det er en god opplevelse når man kommer over nye band som spiller denne formen for Heavyrock. Når det kommer til den hardere delen av musikk her hjemme, tenker jo mange automatisk på Black Metal og mer ekstreme saker. Det finnes heldigvis de som også holder det melodiøse Heavyrock flagget høyt hevet! Og da selvfølgelig med innslag av prog!

Lucid Dreams

- Lucid Dreams startet i 2007. Kan dere fortelle litt om hvordan bandet oppsto, samt historien til bandet? Etter hva jeg har skjønt, har flere av dere vært aktive i band siden starten av 80 tallet?

Bandet ble startet over en kopp kaffe med Silvester Pozarnik (som sluttet i 2012) og Rune Hagen i 2007. De ble raskt enige om å kontakte den meget dyktige gitaristen Rune Gutuen som begge hadde spilt med i tidligere bandprosjekter. Vi spilte i ca. 1 år før vi fikk med oss den stødige bassisten Jan Erik Lysø, som var en barndomsvenn av Rune Hagen. Han har også spilt i Total Power med Rune G. og Rune H. Et par år senere kom Henrik Manfredo inn som vokalist og den utrolig musikalske Thorleif Østmoe på Synth. Bandet var da komplett, og begynte å få spillejobber rundt omkring i Oslo og omegn med stor suksess. Etter en stund skjedde det som ofte skjer i bandsammenheng, at det ble litt utskiftninger av medlemmene, ved at Silvester og Manfredo ble skiftet ut med henholdsvis Ådne Olastuen Brandås på gitar og Fredrik Sindsen på vokal som begge var et friskt pust for Lucid Dreams.

Rune Hagen har hatt suksess med bandet Panama på midten av 80-tallet med bl.a. låta Keep On Loving You som var på hitlistene i Norge, og som ble spilt i både TV og Radio, og de har spilt support for bl.a. Europe.
Rune Gutuen har spilt i bandet Pentagon på begynnelsen av 80-tallet, og deretter Total Power, begge i hardrock-sjangeren, og som hadde noen spredte spillejobber i Oslo-området. Han har deretter jobbet litt som produsent og studio-musiker på diverse prosjekter, før han ble med i Lucid Dreams.

Lucid Dreams

Jan Erik Lysø har spilt i Rockefour, Fancy Feet og Total Power sammen med Rune G. og Rune H, før han begynte i Lucid Dreams.
Thorleif Østmoe har vært med på mange prosjekter helt i fra gatemusiker og trubadur til mere heavy saker som White Lies, Crystal Rain, Ostmoe, Bulldozer, Blind Alley og Hush (som han fremdeles spiller i).

Fredrik Sindsen har spilt i The Neighbors Dog, og senere rock/metal-bandet Trendkiller som har gitt ut to studio-album og coverbandet Mudslide.

Ådne Olastuen Brandås har allerede rukket å spille i en del bandprosjekter før han ble med i Lucid Dreams.

Vi er alle opptatt av at musikken skal være kvalitetsmessig på topp, og legger stor vekt på at alle detaljer stemmer, så vel teknisk som musikalsk når låtene blir laget og spilt inn.

- Hva er tanken bak "Lucid Dreams" navnet- er det noe tematikk her som også går igjen i låtene?

En av bandmedlemmene våknet opp etter en fet drøm, og nektet å stå opp før han så hvordan drømmen endte. Han undersøkte litt og fikk vite at dette var en såkalt Lucid Dream. Lucid Dreams betyr bl.a. “drøm i våken tilstand” der du kan styre handlingen selv.
Vi har en låt som heter Lucid Dream som handler om nettopp dette.
En del av låtene er laget med dette i bakhodet på dette albumet, ved at det er lagt inn drømmende synth-tepper som illustrerer dette.

- Hva slags influenser ( band og artister) har vært viktige for dere? Og hva fikk dere til å begynne med musikk?

Våre influenser er selvfølgelig mange og forskjellige, men de fleste liker vel band som Dream Theater, Van Halen, Iron Maiden, Pagans Mind m.m.

Det er også mange forskjellige grunner til at vi begynte med musikk, men alle har vel vært genuint interessert i hard rock, metal og prog siden ung alder.

- Hva slags forhold har dere til prog?

Prog er jo en sjanger som det kan være vanskelig å definere, da det er delte meninger om hva som egentlig er prog. Vi har fulgt med på band som Rush, Blue Oyster Cult, Jethro Tull, Frank Zappa, Saga og Dream Theater fra ten-årene av, men har vel lagt oss mere på metal-siden av prog-sjangeren.

- På hjemmesiden deres ligger det 2 låter. Cassies Escape er en catchy og fengende, melodiøs metal låt som jeg umiddelbart kicka på. Nå er dere i sluttfasen av å mikse Lucid Dreams sitt debutalbum. Miksinga av skiva har foregått hos Tommy Hansen ( velkjent danske!) Jeg hørte selv 2 utdrag fra utgivelsen hos dere, og det som slo meg, var at dette var Progmetall av ypperste klasse, veldig riffbasert og hardt, men også med synthpartier- Ihvertfall de ideene jeg ble presentert for. Hvordan er dette materialet i forhold til de låtene på hjemmesiden? Og hvem står som produsent?

Det er Rune Gutuen som har fungert som produsert på alle låtene som kommer på albumet. De låtene du hørte på øvingslokalet var vel et ganske bra utvalg av hva som blir med på plata. Her var det et spenn ifra rolige ballader som Lucid Dream, mid-tempo (nesten funk) låta Wanton Conquest til vår kanskje mest prog’a låt Stormy. Det kan sies om Lucid Dreams at vi spiller det vi synes er kult selv, uten at vi føler oss bundet til en spesiell sjanger innen heavy musikk. Derfor er det et stort spenn på låtene, noe som gjør det mere interessant og både spille og høre på, også for de som ikke hører på metall til daglig. Man blir heller ikke så fort lei av låtene når det er litt varisajon i både lydbilde og låtmateriale.

- Dere har fått med dere en langt yngre gitarist i bandet ( Ådne Olastuen). Hvordan kom dere over han, og hva har han hatt å si for bandet?

Vi hørte barneskrik utenfor øvingslokalet en sen kveld, og undret oss over hvor dette kom i fra. Da vi åpnet døren, så vi at det lå en kurv utenfor med en liten tass med gitar i hånden. Dette viste seg senere å være Ådne Olastuen Brandås, og vi greide ikke å motstå hans uendelige mas om å få være med å spille med oss store gutta.

Men fra spøk til alvor, vi hadde en annonse liggende på Heavy Metall.no, der Ådne tok kontakt med oss da dette var midt i blinken for han som hadde fått sansen for 80-tallsinspirert heavy metall. Vi falt pladask for hans dyktige gitarspill, og han passet perfekt både som musiker og kamerat selv om aldersforskjellen er meget stor. Ådne har en teknikk på linje med Yngwie Malmsteen selv i sin unge alder, og han har en kjærlighet for musikk som man sjelden ser. Han er også en dyktig scene-artist, og har en utstråling og et scene-tekke som er de færreste forunt. En gutt/mann som må oppleves.

- Hvor godt kjenner dere til " Metal scenen" i Oslo området- Og Norge forøvrig? Jeg tenker her på de mere "tradisjonelle" banda… Artch, TNT, Jørn Lande, Pagans Mind, Circus Maximus, Conception, Triosphere, Sahg, for å nevne noen. Dere kommer også selv fra et område som har fostret flere kjente band og musikere: Marius Muller, Street Legal/ Bjørn Boge, og Circus Maximus feks. Elm street og Smuget var "samlingspunkt" i mange år for mange. Utover 90 tallet roet ting seg betraktelig, og ting har hatt et litt "undergrunnspreg", men på meg virker det som det nå er flere og flere av "de gamle" som er mer aktive igjen. Masse småkonserter og festivaler rundt om, og i Oslo har vi bla Cafe Olsen som booker masse nisjeband. Sweden Rock, Rock The Boat, Live Wire booking,og Untouchables på Jevnaker etc. Mye fett som skjer!

Noen av oss i bandet har vokst opp med flere av disse bandene som du nevner, både på avstand og som gode venner. På 80-tallet var det et mye tettere bånd mellom musikere i Oslo enn det er i dag. Det var mere samhold, og vi hadde mye moro sammen både på utesteder, konserter og øvingslokaler. Bl.a. Luse-Lotta, Kroa, Ridderhallen (senere Stedet) osv. Enig i at det er mange som har gjenoppstått fra 80-tallet av de du nevner. De fleste av utestedene er jo stengt nå, men vi har selv spilt på Olsen en del ganger, og det virker som dette har blitt et samlingssted for litt hardere rock, sammen med DeVilles, Cafe Fiasco, Stopp Pressen osv, selv om alle disse har et variert musikktilbud. Selv om vi har alle disse stedene i Oslo, så er det begrenset med spillejobber her til lands, og man er nødt for å slå igjennom utenlands hvis man skal komme noen vei innen denne sjangeren.

Vi må vel innrømme at det er såpass mange band på markedet nå (både nasjonalt og internasjonalt) at det er vanskelig å følge med på alt. Og når man bor i Norge så er det ikke så mange band innen denne sjangeren som blir spilt på radio/TV, så det blir litt tilfeldig hvem man hører om og ikke. Det går gjerne gjennom venner og bekjente, og det man snapper opp på festivaler og utesteder der man tilfeldigvis er.

- Hva slags planer har dere for resten av året, og 2014? Konsertplaner?

Våre planer for året er å bli ferdige med vårt første album, og så blir det vel en release-konsert når alt er på plass. Vi har kun booket en spillejobb for 2013 pga dette, og det er på Musikkflekken i Sandvika den 9. september.

Planer for 2014 er å booke mest mulige spillejobber, da vi er sultne etter å spille live etter mange måneder i studio. Håper det kan bli noen festivaler også, og kanskje noe i utlandet. Vi har fått høre at musikken vår passer best på større scener, og det hadde vært moro å kunne få litt mere armsleng på scenen.

- Hva er drømmebandet å spille sammen med pr 2013?

I Norge må vel Pagans Mind være drømmebandet å spille support for. Ellers så er vel Dream Theater det aller gjeveste hvis man tenker internasjonalt.

- Siden Blackmoon supporter VINYL, må jeg også spørre hva slags forhold dere har til formatet? 

De fleste av oss har vokst opp med vinyl som standard format, før kassettene og deretter CD’en tok over. Så for oss er dette kanskje ikke så spesielt som for den yngre generasjonens lyttere. Men vi skjønner jo at dette er et eksotisk format for de som kun har hørt CD og mp3, og har ingen betenkeligheter med å utgi noe på dette formatet.

- Noe dere vil tilføye?

Vi er klare for å dele musikken vår med alle som har interesse for den, og vi vil stå på det vi kan for å lage en mektig opplevelse for alle som kommer på våre konserter, og de som kjøper vår musikk. Vi håper selvfølgelig også på kontakt med et større plateselskap og management, slik at vi kan få musikken vår ut til flere lyttere.

Du finner en del informasjon her: http://www.luciddreamsband.com/band/

Bottom