Top

Dalane Blues Festival 2013

Johnny Winter at Dalane Blues Festival 2013

Johnny Winter - The stuff of legends!Foto: JHH

Dalane Blues Festival 2013 – #11 – ble åpnet torsdag, 23. mai av Kristian Arntsen. En kar med mange år på scenen som stand up komiker og ellers en meget musikkglad person.

Årets festival har vært gjenstand for en del justeringer i forhold til noen av de forrige utgavene, som egentlig ikke har vært helt å regne som rene «bluesfestivaler». Det har selvfølgelig vært stort vekt på den sjangeren, men til tider har innslagene omfattet ganske mye annet. Noe som for de fleste nok også har falt godt i smak. Men, det skal jo være en bluesfestival, og det har de tatt fatt i denne gangen.

Andrew Strong

Andrew Strong
Foto: JHH

Så godt som alle punktene på programmet havnet innenfor kravene, med akkurat passe tøying av grensene til at det ikke ble for mye av det ene eller det andre.

Været kom som bestilt, folket var på plass, og Dalane Bluesfestival 2013 ble en meget vellykket festival. Til og med torsdagen lokket folket frem, og kassaoppgjøret i byens vannhull vitnet om en usedvanlig lystig åpningsdag. Dermed var det duket for to dager til med god underholdning og feststemning i bluesbyen, Egersund. Totalt er det anslått over 3000 publikummere i løpet av helgen.

Nytt i år var også utdeling av en pris til en som har bidratt og jobbet mye for musikken i Egersund. Alt fra bandet Asfalt, til å starte opp Egersund Visefestival, og uendelig mye mer har vinneren vært med på. Det er snakk om Tor Kristian Klepp.

Walter Trout

Walter Trout
Foto: JHH

Første artist på scenen torsdag kveld er nettopp Tor Kristian Klepp, sammen med Geirulf Tronerud. Som vanlig leverer de to karene et fint akustisk sett.

Steel’n Pole består av Bjarte Edland og Jon Josefsen. Begge har lang fartstid i musikkmiljøet, og Jon er også en kjent kunstner, noe som gjenspeiles i en del av instrumentene han kommer med. Spade ombygget til gitar er ikke hverdagskost! Det kan også nevnes «sagverket» han har spilt på tidligere. Et stativ med sagblad, mikket opp, og som faktisk låter tøft.

The last Rebels
Et nytt band, som ifølge rykter vil ha det til at de var på sin første jobb på festivalen. Et solid band som holdt sen innen sjanger (sørstatsrock). Her kom den ene godlåten etter den andre. Et kjempebra band som tok for seg låter fra Lynyrd Skynyrd, Blackfoot, Molly Hatchet osv. Bandet består av medlemmer man har sett i flere andre sammenhenger. En rutinert gjeng som fikk godfoten til å gå.

Oli Brown

Oli Brown
Foto: JHH

Trampled Under Foot
Siste band ut på åpningen, og uten tvil det mange ventet på. Ikke mye å si her – det må oppleves! For en energi, og for et band! Absolutt et navn festivalen bør holde kontakt med, publikum storkoste seg.

Jeg fikk dessverre ikke med meg så mye, da jeg var teknikker på Sykkelverkstedet under hele festivalen, men de artistene som var på scenen der var det heller ikke noe å utsette på. Daniel Eriksen & Stig Sjurstrøm åpnet på fredagen, etterfulgt av Pateys Pipe. Det kunne ikke annet enn å bli en fin kveld!

Det var mye å glede seg over disse tre dagene. Trampled Under Foot, gitarlegendene Walter Trout og Johnny Winter, den spektakulære og ekstremt begavede Oli Brown for å nevne de mer kjente på programmet. Men de skal langt fra ha all æren for å forsyne oss med underholdning. Festivalguiden lot seg faktisk rive enda mer med av litt mindre navn. Fantastiske entertainere, og alle veldig dyktige på hver sine ting.

Hawkeye & Hoe

Hawkeye & Hoe - "Praise the beer!"
Foto: JHH

Hawkey & Hoe fikk humøret opp på Pibbaren. En nydelig, sprudlende duo fra Storbritannia. Hjemmelaget gitar av en sigareske, gummihøne og et upåklagelig publikumstekke. Helt ideellt!

Spoonful of Blues i Teltet på lørdage vippet oss helt av pinnen… De var jo spinnville! Uten tvil et av de største høydepunktene!

Walter Trout skuffet i hvertfall ikke. I tillegg til å legge lista ekstremt høy angående hvordan en gitar skal brukes, så var han en morsom og underholdende kar. Han holdt godt kontakt med publikum lot alle sine følgesvenner dele rampelyset og æren. Walter Trout var virkelig verdt å få med seg!

Spoonful of Blues

Spoonful of Blues
Foto: JHH

Av naturlige årsaker kunne ikke Johnny Winter gjøre de samme sprellene. Men, uansett om han satt på en krakk (og spilte Johnny Be Good som ingen andre!), om vokalen var begrenset og det store showet uteble – han skuffet definitivt ikke! Med tommelplekter og gitar kan han spille skjorta av nesten hvem som helst.

Alle var til en viss grad klar over hans begrensninger og helsesituasjon. At han i det hele tatt presser seg til å levere en hel turne, med stopp både i småbyer Egersund, Mandal og store hovedstader – det er bare imponerende, en ære og en stor opplevelse for de heldige som får sjansen til å ta del i det.

Johnny Winter vil alltid holde sin plass som en av verdens største gitarister!

Lørdagen startet med Union Bluescup, hvor Skogmus gikk av med seieren. Etterpå var det jam med husbandet og Joe Rusi. En ryddig og fin jam.

Joe Rusi var også første band ut på lørdagskvelden, etterfulgt av Oli Brown som imponerte som vanlig. Sist på scenen var Hoist. Et band det er vel verdt å merke seg fremover. De ligger et godt stykke fra blues, men for en energi og spilleglede!

Det virket som både fredagen og lørdagen gikk på skinner. Publikum møtte opp, og det var mye folk på de fleste spillestedene. «Godt fornøyd», sa Stian Mong, som var festivalleder. Han legger til: «Vi er slitne, men kjekt er det! Vi vil holde på dette formatet på festivalen framover. Og vi har fått gode tilbakemeldinger fra Politiet om en fin helg.»

For min egen del tør jeg påstå at årets Bluesfestival i Egersund er den beste til nå. Godt jobbet!

En musikalsk hilsen
Jan Egil

NB! Artikkelen blir oppdatert med flere bilder!

Flere bilder finner du på Festivalguidens Facebook side :)

Video fra festivalen? Klikk her!


Bildegalleri (foreløpig...)

Bottom