Top

Mods - Ein gang te!

Hva er det som får halve kongeriket til å gå av kosteskaftet for å sikre seg billetter til konsert med et band som ikke har gitt ut mer enn et tjuetalls låter, som ingen har verken sett eller hørt fra på nesten 30 år? Den andre halvdelen vet snaut hvem de var, de toppet aldri en liste utenfor landegrensene, og populariteten var heller ikke overveldende i store deler av landet.

Einar "Engelen" Engelstad fra Bergens Tidende

Likevel, Viking Stadion var utsolgt før man fikk sagt "Jarlsberg", og de hadde garantert kunne solgt mange fler billetter hvis det var forsvarlig. Det var publikum i alle aldre, rogalendinger, sørlendinger, østlendinger, nordlendinger og en bergenser. Det var endog en danske som stjal den reserverte plassen min. Mot slutten av konserten kunne jeg såvidt overhøre ham ringe hjem og proklamere "hører du? Hører du? Det her er helt vanvittigt, helt utrolig...".

Den samme følelsen hadde jeg også. Jeg har aldri eid en Mods plate, men sangene sitter i hjerterota. I 1984, når bandet ble oppløst var jeg for ung til å ha noe forhold til musikken. Likevel har jeg i løpet av ungdommen gitt dem en egen krok inni meg. Når jeg minnes "de gode gamle dager", så er de der med en gang. Jeg husker hvem jeg var sammen med, hvor vi var, hva vi gjorde, og jeg husker stemningen hver gang noen spilte Mods. Det var noe helt spesiellt...

Magne Høyland fra Asfalt

Mods er ikke en samling sanger med intelligente og kritiske tekster, ikke musikalske mesterstykker eller politiske brannbomber. Selvølgelig er det slike elementer i tekstene, og de har nok spilt en stor rolle for populariteten, men den gangen, på 80-tallet, var jo ikke populariteten i samme skala som nå. Så hvorfor kom det 25.000 mennesker til stadion denne kvelden?

Ærlig talt, så vet jeg ikke, men jeg er sjeleglad for at jeg fikk muligheten til å være en av dem!

Må jeg risikere å drite meg ut som en filosoferende, avdanket hippie, så vil jeg våge å tro at vi kom for å bli med tilbake til den gangen. Ikke nødvendigvis 80-tallet, men "den" gangen! Når vi var lykkelige, nyforelsket, uten forpliktelser, uten mas og stress. Jeg tror faktisk mange opplevde det slik, og jeg vet at det flere ganger i løpet av kvelden var ganske så sentimentale øyeblikk rundt om i folkemylderet.

Vamp

Mods er ungdomstida, de gode gamle dager, kjærlighet, poesi og frihet. De er en del av oss, en kulturarv, et historisk monument!

Jeg vil faktisk gå så langt som å takke Mods for å ta oss med på denne reisen, for å minne oss på hvem vi er, og hvor vi kommer fra. Dette kan vi leve lenge på!

Kveldens suksess ble ytterligere styrket av den øvrige underholdningen. Her fikk man i bøtter og spann. Mods ble hedret av mange andre kjente og kjære navn, både fra fordums tid og nyere generasjoners representanter. Lokale helter som Ingenting, Vamp, Løgnaslaget og Høyland fra gamle Asfalt, kom som perler på en snor

Senjahopen var representert både på scenen og i publikum

Ylvis pisket stemningen som en del av oppvarmingen, Polkabjørn, DeathBarrel og flere andre sørget for at oppløpet til hovedattraksjonen gjorde oss så forberedt som overhodet mulig. Programmet var spekket med noe for enhver. Til og med tilfeldig forbi passerende band slapp til. Særlig Senjahopen var en gledelig overraskelse.

Det var også moro å se hvordan artistene koste seg sammen med publikum. For mange av dem var det nok sensasjonelt å opptre foran 25.000 mennesker, med både radio og TV dekning. Spesiellt gøy var det å se hvordan medlemmene i Mods strålte på scenen. At de fremdeles kunne spille og ha det gøy sammen.

frøken Hummelvoll fra Young Mods

Det var heller ingen tvil om at publikum også storkoste seg. Der jeg ålte mer rundt i mengden var det ikke en sur mine å spore. Humøret var på topp, og forventningene store. Enkelte var nok en smule frustrerte innimellom når do-køene ble i lengste laget. 

Mot finalen var jeg godt plassert oppe på tribunen, og kunne med klump i halsen se folkemassen i unison allsang, svaiende armer og et brennende ønske om at kvelden aldri skulle ta slutt. Det var en mektig opplevelse. Det var virkelig noe magisk vi fikk ta del i denne lørdagen. En stor dag i den norske musikkhistorien!

Stort mer er det ikke å si om dette. De som var til stede vet hvor sykt bra det var, og jeg tror mange av de som ikke var der, smertefullt og angrende  innser hva de gikk glipp av.

Takk, Mods! Og takk til Stageway, Viking Stadion og alle de andre som var med på å gjøre denne kvelden mulig.

Eventyrlig!


Mer bilder og info kan du blant annet finne her:


Bildegalleri

Bottom