Top

Dalane Blues Festival 2011

Beth Hart overgikk alle forventninger med konserten på siste dag av Dalane Blues Festival 2011!

Les også:  Dalane Blues Festival 2012

Dalane Blues Festival har i løpet av 8 år etablert seg som en velrenomert aktør i musikkfestivalenes verden. Når den 9. i rekken avholdes har det ikke blitt spart på noe. Store navn fra både inn- og utland har blitt booket og strategisk fordelt over 3 spennende dager.

Vi fikk dessverre ikke med oss torsdagen, men det vi så de to andre dagene var veldig bra, og da har nok ikke publikum blitt skremt noe videre på torsdagen heller.

Susi Varming

Faktisk har jeg ikke vært i Egersund tidligere, men jeg ble øyeblikkelig sjarmert! Selvfølgelig var byen litt annerledes denne helgen, men slik skal det være. Det må piffes litt opp i hverdagen fra tid til annen, og jeg har oppdaget at Egersund gjør både det ene og det andre for å sørge for at det blir ganske så mange lysglimt i tilværelsen, ikke minst når det gjelder kunst og kultur. Byen, og Bluesfestivalen, har absolutt gjort sitt til at jeg garantert svinger innom og tar en spasertur og litt mat neste gang jeg skal vestover! Eller kanskje jeg bare legger turen til Egersund, f.eks. til Visefestivalen.

Zydeco Playboys

Dette er ikke en typisk musikkfestival på et avgrenset og gjørmete jorde, men det hele er på en ryddig og smakfull måte integrert rett inn i bybildet. Man trenger nesten ikke kjøpe billett engang for å få det med seg.

Musikken høres rundt om i gater og smug. Selve festivalteltet og noen utvalgte spillesteder fordret billett, men det skulle være fullt mulig å oppleve stemningen og livet uten billetter. Men, når prisene definitivt var på et nivå som var langt fra avskrekkende, så gav det mulighet for at de aller fleste kunne ta del i hele spekteret om ønskelig.

Jeg tror oppmøte og stemning var mer enn tilfredstillende for både artister, arrangører og publikum. Fler hadde jo vært bedre, men det er ikke så mye som skal til for å lage fest og moro. Og foran de store navnene var det jo egentlig ikke plass til så mange flere i teltet. Knall show!

Erik "Slim" Zahl

Hovedattraksjonen i år var nok uten tvil Beth Hart, etterfulgt av Jace Everett. Dette var også åpenbart når man så på publikumsmengden. Selv om "Slim" Zahl underholdt og laget show for et betraktelig mindre publikum enn headlinerne, så var det likevel moro for oss som var tilstede. Scenen var ganske enkelt ikke stor nok for ham, så både dansegulv, benker og bord ble benyttet, til stor glede blant publikum.

ZZ-Top Jam ble varmt omtalt av publikum, og var en klar suksess. Blant alle de andre innslagene var det mye å velge mellom, men felles for dem alle var kvaliteten. Arrangørene har skutt mer enn en gullfugl denne gangen!

Jace Everett

Jace Everet er en energisk rebell, med usedvanlig publikumstekke!

Denne energiske amerikaneren får nok mest oppmerksomhet fra den yngre garde, spesiellt med tanke på at de fleste nyere tilhengere har kommet i kjølvann av den den enormt populære TV-serien, True Blood. Lydsporet, og spesiellt sangen Bad Things har gjort sitt til at denne unge mannen har fått litt ekstra fart på karrieren. Han har også mottatt en pris for nettopp denne låten, selv om den allerede var gitt ut så tidlig som 2003. Gjennombruddet kom imidlertid ikke før den ble gjort kjent via True Blood i 2009.

Han er ikke ukjent som musiker, men har nok vært forbeholdt "kjennere". Over årene har han hatt tilhold i flere av musikk-"hovedstadene" i USA, og har dermed skapt et navn for seg selv innen blant annet country og blues.

Personlig er jeg en stor fan, og det var uten misnøye jeg for første gang kunne konstatere at den helt spesielle stemmen hans fungerer like godt live, som på radio og TV. For å skille seg fra mengden i underholdningsbransjen er det sjelden tilstrekkelig bare med sine musikalske gaver. Utstråling, holdning, kreativitet, originalt materiale er saker de kan bidra med selv, men det er ikke til å komme fra at man trenger hjelp for å bli hørt. Det har han fått via en TV-serie, og resten har jeg stor tro på at han glatt klarer selv!

 

Beth Hart


Beth Hart

Når Beth Hart stod for tur var det nok ikke plass til stort flere i teltet, og oppmøtet må ha vært langt over forventet. Det var ifølge fotografen en magisk konsert, og etter publikum og dømme, så var det ingenting som manglet. Det fikk det de kom for, og hvis det var noen som var skuffet, så var det nok bare fordi det ikke varte lenge nok, og at de ikke kunne komme til i trengsel helt foran. Det var nesten ikke mulig å komme til med kamera hvis vi ikke hadde vært ute i tide!

Beth Hart høster ikke annet enn lovord, og beskrivelsene av musikken omtales med flere adjektiver enn de fleste andre i denne sjangeren.
Ofte betegnet som vår tids Janis Joplin, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor.

Denne konserten, som ble avslutningen på årets festival viste henne fra sin beste side. Hun fremførte sanger fra hele karrieren, og spesiellt fra hennes foreløpig siste CD, som ble gitt ut i 2010. Den inneholder tekster som er basert på Beth's eget liv, positivt og negativt, om rusproblemer, livskriser og situasjoner som mange kan kjenne seg igjen i. Hun når virkelig inn i hjertet til et stort publikum, ikke bare de som allerede er fans, men alle som er så heldige å få oppleve stemmen, musikken, og magien som bare er Beth Hart.

Når sant skal sies, så var nok ikke alle de musikalske innslagene helt representative for Blues. Men, for de som ikke er så pirkete, var det utvilsomt med på å skape litt ekstra liv og energi.

 

 
 

Booze Brothers

"Ekte" blues fikk vi uten tvil fra de svenske The Booze Brothers! Ofte beskrevet som svensk "party blues", og som virkelig drevne musikere med mange år bak seg, så vet de hva folk vil ha. Om det er blues-atmosfære, slik de skapte på Corner, eller om det dans og fest som i teltet på lørdagen, så er dette et band som raskt bemerker seg og gir mersmak. Det er vel derfor de nå for 3. gang er invitert til Dalane Blues!

Booze Brothers ble for vår del en skikkelig bonus, og vi falt helt for bandet fra første stund. De skapte stemningen som burde være det en slik festival skal tuftes på. Dette er blues!

 

Rune Ellertsen


Rune Ellertsen innlevelse og prestasjon var intet annet en imponerende!

Rune Ellertsen, som bare bør beskrives som genial når det kommer til gitar og musikalske tolkninger, imponerte stort! Dette foregikk på lørdagen, og da var jeg ikke personlig tilstede, men min "utskremte" medsammensvorne la ikke skjul på sin begeistring.

Ellertsen var relativt ukjent for oss, men aldeles ikke for folk fra Egersund og i Rogaland generelt. Denne unge virtuosen har gjort seg bemerket i flere år allerede.

Han har vunnet Gitarkappleiken (2006), vært på TV, radio og dukker stadig opp i forskjellige sammenhenger. Ofte er han assosiert med Hard Bargain Band, som han har vært en del av i mange år, og følgelig også spilt sammen med i Egersund mange ganger.

Nå er han aktuell med ny plate, "Straight Lines", som bør dukke opp i butikkene i løpet av sommeren. Den ses frem til med spenning, og anbefales på forskudd!

 
Dalane Blues Festival gjorde seg fortjent til heder og ære. Tilnærmet knirkefri avvikling, trivsel og stemning i alle lag, strålende fornøyde gjester, publikum, og utvilsomt arrangører også! Det er langt mellom slike, så vi håper virkelig de holder koken og lager Norges beste bluesfestival i 2012 også!

Takk til festivalledelsen som ordnet pressepass og la alt til rette for oss på så kort varsel - Dette var en meget positiv opplevelse, og vi følger dere gjerne i årene fremover :)
 

Les også:  Dalane Blues Festival 2012

Bottom