Top

Helgåfestivalen 2016

 
Helgåfestivalen 2016 - Photo: Egil Jostein Ueland

Skogmus på Helgåfestivalen. En umåtelig trivelig festival! Foto: Egil Jostein Ueland

Helgåfestivalen ble arrangert på Ogna 25 til 25 juni. Dette er en festival som har mer eller mindre holdt det gående rundt 14 år, og avholdes I naturskjønne omgivelser på Ogna I Hå kommune. Ogna ligger strategisk til akkurat pass langt I fra både Egersund og Stavanger.

Selve festivalen markedsfører seg som Jærens triveligste festival, og det er temmelig “spot on”. Triveligere sted skal en lete lenge etter!

Dessverre så var ikke værgudene helt med oss på fredagen, det var rett og slett litt små-surt vær. Men det finnes som sagt ikke dårlig vær, kun dårlige klær.

På festivalens første dag så var det duket for: Olga, Skogmus, General Forsamling, Hellldorado og Supersofa. Med andre ord et skikkelig spennende program.

Olga er et Stavanger basert band som spiller sigøyner inspirert pop og rock. Det var en fryd å høre på Olga, bandet leverte så det holdt. Musikken var bade spennende og givende.

Skogmus var neste band på scenen. Dette er også et Stavanger basert band, som har et lydbildet som får en til å tenke på 70 tallet. Skogmus fungerer bra live og jeg liker det jeg hører.

Neste mann på scenen er Jærens store sønn, nemlig General Forsamling. Som vanlig leverer han så det holder, til tross for skadet hånd. Det er en fryd å se General forsamling live. Vi får høre mørk og dyster blues, med en god porsjon Jærsk humor. Jeg vil nesten dra det så langt å påstå, at det å få med seg General Forsamling er obligatorisk.

Etter et kjempe sett med General Forsamling var det klart for Helldorado. Dette er første gangen jeg får meg en konsert med dem, og ble nesten slått I bakken av dette bandet. Lydbildet og musikken var rett og slett fantastisk! 

Bandet består av særdeles dyktige musikere og jeg føler at alt klaffer. Lydbildet gir meg assosiasjoner med Surf-rock og spagetti western. Helldorado er et band som en absolutt bør få med seg.

En musikalsk kveld avsluttes med bandet Supersofa. Supersofa er også et band som er nytt for meg. De spiller i hovedsak super-hiter som har blitt omarrangert og oversatt til norsk. Det er et skikkelig driv. Og var en verdig avslutting på en ellers trivelig kveld.

Heldigvis så var værgudene I bedre humør på lørdagen, og programme startet med Festivalquiz med Quizmaster Keith John Hensman. Kl 18 var det klart for Helgå Festivalens Gitar Idol.

Gitar Idol gir gitarister mulighet til å vise hva de er gode for. De fikk 30 sekunder til å stille inn forsterker og deretter 1 minutt til å fremføre et riff eller lignede. Teknikk, kontakt med publikum og “Attitude” ble vektlagt av et strengt dommerpanel.

Premien til den som fikk høyest score var 1 dag I studio. Jeg må si at dette var skikkelig underholdene, endatil festivalens arrangør ble klappet opp og fremførte et riff på en skeilag kreativ måte.

På festivalens andre dag var det duket for bandene: Gone2far, Veislakt, Razorbats og The Quireboys.

Gone2far er første band ut. Dette er et band som spiller rock´n roll. Gitaristen her vant forresten Gitar idol tidligere på dagen og det var velfortjent. Jeg må innrømme at jeg koser meg med musikken til Gone2far.

Veislakt er neste band på programmet. Dette er et band som jeg har vært skikkelig spent på.
Jeg har hørt mye positivt, men har dessverre ikke fått anledning til å sett bandet live før nå. Veislakt spiller en blanding av hardcore og punk med norske tekster, på vestlandsk.

Før bandet starter er det klart for en av Helgål Festivlens faste tradisjoner, en gitar skal ofres til gitar gudene. Bandet begynner å spille samtidig som festival arrangør Hans Berge Stokkeland knuser en gitar på scenen.

Vokalist René Undem er et fyrverkeri av en frontmann. En kan trykt si at bandmedlemmene rocket hardt, den ene gitaristen knakk feste til gitar reimen av gitaren under konserten. Og måtte spille sittende på scenekanten.

Veislakt er absolutt et band som man må få med seg.

Etter veislakt var det duket for Razorbatz. Dette er et band som jeg har høye forventinger til. De spiller en blanding av Rock`n roll og punk. De har fått ekstremt gode anmeldelser på albumet Camp Rock. Og for en kort tid siden slapp de ep-en "This High". Til tross for at jeg hadde høye forventninger til bandet, ble jeg imponert. Dette er også et band som en bør få med seg.

Kveldens head liner The Quireboys gikk på scenen rundt kl 23.00. Dette har jeg virkelig sett frem til. Bandet leverer varene så det holder. Det er rett og slett vanskelig å konsentrere seg om fotografering samtidig som Quireboys spiller. Til tross for at Norske tollere ødela en av gitarene under sjekk, var bandet I godt humør, og det gjenspeiles også under konserten.

Vi får server et godt knippe med slagere. Publikum storkoser seg, det er allsang og god stemming. The Quireboys er et kjempe live band, og at festivalen på lille Ogna har fått bandet på plass er fanatstisk.

Helgå Festivalen lever opp til markedsføringen som Jærens triveligste festival. Og anbefales på det sterkeste. Det jeg synes er negativt er ikke relatert til selve arrangementet, men til oppmøte - Her må Jærbuen kjenne sin besøkstid og stille opp når ildsjeler arrangerer gode arrangement!

 
Bottom