foyer
Top

Eikerapen Roots 2012 - Uten sidestykke!

 

HellbilliesFoto: Millard Paulsé/Livefoto.no

Eikerapen har gjort det igjen! Med ny festivalsjef, allsidig line-up, påkostede og forbedret arena, sanitæranlegg og en meget velfungerende organisasjon av både frivillige og fast stab. Ikke mye som kan gå galt når alt gjøres riktig. Til og med naturen pleier å spille på lag når rootsfestivalen går av stabelen, med noen få unntak…

Glenn Håland smiler fornøyd over nok en suksesshistorie :)Foto: Eikerapen Roots Festival

Festivalens nye sjef, Glenn Håland, tuslet rundt og smilte stort sett hele tiden, og det var ikke så merkelig med tanke på stemningen og tilbakemeldingene fra så vel publikum som artister. Så vidt oss bekjent var det bare lovord å høste. Enkelte artister sammenliknet Eikerapen Roots med andre steder de hadde besøkt, og konklusjonen var at en del arrangører absolutt burde ta lærdom denne festivalen!

Så lenge artistene er fornøyd og koser seg på scenen, så tror jeg det er en godt speilbilde av den generelle trivselen på en festival. I år koste de seg virkelig og det var ikke vanskelig å se.

Til tross for heftig regnvær på torsdagen var det likevel flere hundre, kanskje nærmere 1000, som var med på åpningen Under The Dam. Etter at Myrull fra Flekkefjord hadde trollbundet den søkkvåte tilskuerskaren med sine vakre toner og spennende rytmer, så lettet været og regnet holdt opp for Bjørn Eidsvåg. Myrull og Eidsvåg sørget for at festivalen fikk en seriøs og respektabel åpning.

Jonas Alaska på LåvenFoto: Millard Paulsé/Livefoto.no

Våte, men fornøyde, med en flott opplevelse og følelsesladde musikalske inntrykk, ble publikum brakt tilbake til selve festivalområdet hvor kalaset virkelig kunne sette i gang. Heldigvis hadde det regnet fra seg, og godværet holdt resten av festivalen.

Olav Larsen & The Alabama Rodeo Stars holdt liv i leiren, eller nærmere bestemt på Låven. Det er en intim og stemningsfull scene. Perfekt for country! Det er ikke plass til all verdens med tilskuere, men med et «sofistikert» køsystem får de som ønsker det likevel muligheten til å bli med. Det blir ganske enkelt låvedans når det spilles riktig musikk, og gulvplassen tillater det!

 

For å få med seg det beste fra Låven er det smart å være ute i god tid. Det var selvfølgelig ikke vi…

 

Jan Eggum på teltscenenFoto: Millard Paulsé/Livefoto.no

Jonas Alaska ble også plassert i løa, og der synes jeg han passet bra. Han kunne naturligvis også gjort nytte av en større scene, men denne gangen var det et vellykket scenevalg.

Tønes har jeg enda til gode å oppleve. Nesten flaut å si det, men omstendighetene gjorde at jeg ikke kunne få det til denne gangen heller. Jeg hiver meg på så fort sjansen byr seg! Det samme gjelder for Sordal. Dårlig timing fra min side…

De som var til stede i Ellings hage var imidlertid overbegeistret. Tønes finner veien inn i folkets hjerter hvor enn han stiller opp, og jeg gleder meg til det er min tur.

Jan Eggum

Jan Eggum var i sitt ess! Han engasjerte både musikalsk og humoristisk. Med humøret på topp underholdt han alle som en, og det var nok flere som satt igjen med helt nye inntrykk etter denne opptreden. Garantert positive!

 

Aasland Bros.

Aasland Bros. med Anita BekkeheienFoto: JHH/Festivalguiden

Aasland Bros. var ikke annet enn perfekt på høyloftet! Sammen med Anita Bekkeheien som June Carter ble det på grensen til skummelt når de dro den ene etter den andre av Johnny Cash’s legendariske repertoar. Fjøset ble en tidsmaskin med høy gåsehud faktor. 

De er hjertelig velkomne hjem til meg neste gang jeg skal ha fest!

Sammen med Hey Tonight!, en tribute til Credence, med flere fellesnevnere fra Aasland Bros., sørget de for at stemningen ikke ble dempet mellom de store slagene.

Fredagen åpnet med en etterlengtet gjenforening med Mandalsbandet, Violent Years, en gruppe som ikke har gjort så mye av seg på noen år. Nå er de tilbake for fullt, og vi er nok ikke alene om å glede oss til å høre mer fra dem fremover!

Hellbillies!

HellbilliesFoto: Millard Paulsé/Livefoto.no

Hellbillies inntok hovedscenen på Eikerapen for ørtende gang siden de i 2004 ble booket som Eikerapen Roots aller første band - og de gledet publikum og imponerte til de grader! De blir bare bedre med årene, vel og merke så lenge de fremdeles gir meg de gode gamle slagerne - hver eneste gang!

Ispedd nyere materiale leverte de med brask og bram. Hellbillies viste definitivt hvorfor de er regnet som et av Norges beste og mest populære liveband! Dialekten, trøkket, fengende melodier og slående tekster veldig mange kjenner seg igjen i.

Karakterene i sangene er både morsomme og beskrivende, både for den romantiske, råneren eller for bygdeoriginalen alle kjenner.

 

Lindesnes Trekkspillklubb 

LIndesnes Trekkspillklubb med Wendel Adkins, Arne Vigeland og Arthur StorlienFoto: JHH/Festivalguiden

Lørdagen ble dominert av trekkspill og country på hovedscenen. Lindesnes Trekkspillklubb møtte opp med en hel bataljon belgespelere.

Hele 65 «bandmedlem» var annonsert! Jeg talte dem ikke, men det var ikke plass til stort fler på scenen. Så mannsterke har neppe noe band vært på Eikerapen Roots Festival tidligere?

Arthur Stulien beæret dem med en gjesteopptreden, og Arne Vigeland bidro også til at dansefoten løsnet blant de som følte trangen til å svinge seg litt foran scenen. I begynnelsen var også Charlie Blackwater med på dette fantastiske spetakkelet. Han bidro med sine eksepsjonelle musikalske gaver på opptil flere munnspill (han har mange hundre hjemme i samlingen sin!).

Ikke overraskende tok Wendel Adkins også et lite ekstranummer i lag med trekkspillklubben for å varme opp litt før han selv skulle overta rampelyset sammen med The Waylors, Waylon Jennings trofaste musikanter i flere tiår. Han har etter hvert blitt et slags støttemedlem i trekkspillklubben, og har hatt flere forestillinger sammen med dem i det siste.

Her var det virkelig litt av hvert, blanda drops, alle gode på sine måter, men sannelig passet de godt sammen også!

Wendel Adkins & The Waylors

Wendel Adkins & The WaylorsFoto: JHH/Festivalguiden

Wendel Adkins & The Waylors representerer ekte «Outlaw» musikk, en egen retning innen countrymusikken. Det var Waylon Jennings & The Waylon Jennings Band som tryllet frem denne meget vellykkede varianten som etter hvert ble adoptert av veldig mange i bransjen. Stilen lever videre i beste velgående den dag i dag, takket være nettopp karer som Wendel og Waylons gamle band.

I mangel av den vanlige gitaristen har de på denne turnéen hatt med seg country-vidunderet, Hawk Christensen fra Åmli. Han har også spilt relativt fast sammen med Wendel på hans mange små opptredener i løpet av de siste månedene.

Konserten var en fulltreffer på Eikerapen, og de passet på den store scenen – slik legender skal! De gav oss mange av de virkelig store sangene. Du skal ikke engang være country fan for å kjenne store deler av teksten til slike låter – de er etset inn i underbevisstheten til de aller fleste. Det var nok ikke mange blant publikum som ikke hadde en liten «Highway Man» i seg denne kvelden.

 

Bjørn BergeFoto: Millard Paulsé/Livefoto.no

Bjørn Berge

Bjørn Berge var intet annet en et fyrverkeri på gitaren(-e)! Helt alene rocket han teltet så det gjallet oppetter åssidene. Han er viden kjent utenfor våre landegrenser og er ofte på reisefot med strengene sine. Han høster ære og beundring overalt, og platene hans blir mottatt med bare positiv omtale, gang etter gang. Spellemannspriser har han også fått, så denne karen vet hva han driver med!

Det var veldig moro å oppleve ham i disse omgivelsene, og vi skal holde ørene åpne fremover for å få med oss flere av hans enestående gitar-eventyr.

 

Orbo & The LongshotsFoto: JHH/Festivalguiden

Orbo & The Longshots

Orbo & The Longshots er kanskje mer ukjent for oss på Sørlandet, men lovordene har kommet dem også i forkjøpet. Ikke bare i programbladet til roots-festivalen, men som veldig sterkt anbefalt av andre festivalarrangører rundt om i landet.

Det var første gang jeg så dem personlig, og de gjorde ikke skam på sitt rykte. En dyktig gruppe med stor underholdningsverdi! De lokket folket ut på dansegulvet, og fikk virkelig kontakt med publikum.

 

The Lucky BulletsFoto: Millard Paulsé/Livefoto.no

The Lucky Bullets

Den Oslobaserte kvartetten Lucky Bullets fyrte opp swing fansen i teltet på fredagen. Rockabilly musikk er kanskje ikke det veldig mange utsetter seg for i det daglige, men det viser seg som regel å slå godt an foran et dansegulv. Det har vi sett flere ganger tidligere, så vi ble ikke overrasket av responsen.

Det er vel og merke avhengig av at bandet faktisk kan formidle sjangeren på en respektabel måte, noe disse gutta behersket til fingerspissene. Vi har jo også sett dem i fjorårets Melodi Grand Prix, hvor de gjorde seg veldig godt bemerket.

Selv om de faller godt utenfor roots-sjangeren, så var det nok for mange som godtok dem uten å blunke. De var jo tross alt ikke de eneste som var omfattet av den sjangermessige kvote-reguleringen vi stadig ser mer til på forskjellige festivaler rundt omkring. Nytt må til for å overleve, og jeg føler det faller i god jord hos de aller fleste. Det er jo tross alt festen og stemningen som betyr noe.

 

VestlandsfandenFoto: JHH/Festivalguiden

Vestlandsfanden

Siste band for meg denne kvelden var Vestlandsfanden. Et gledelig første møte med et veldig underholdende band. Musikken var fengende, tekstene morsomme og showet likeså!

Den fargerike frontfiguren, Reidar Brendeland, hintet spøkefullt om å avslutte karrieren i sin beste alder, noe som ble entydig nedstemt av publikum. Likevel var han nær å førtidspensjonere seg når han på hengende håret klarte å unngå å falle av scenen i et forsøk på å dele ut noen CD-plater til de som stod nærmest i folkemengden.

Jeg gikk glipp av Hellbillies i år, men fant god trøst i Vestlandsfanden. De skal jeg definitivt få med meg mer av når det lar seg gjøre!

Eikerapen Roots har vært veldig flinke til å booke høvelig og variert i år også. Kjempeprogram!

 

Vil du se flere bilder fra festivalen? De finner du på vår Facebook side og hos LiveFoto.no :)

 

Og så var det slutt...

Stort mer rakk vi dessverre ikke å dekke denne gangen. Det burde uansett være mer enn nok til å formidle en enestående festivalopplevelse og et veldig klart budskap:

Eikerapen Roots Festival blir bare bedre for hvert år – Den skal absolutt anbefales alle som ikke har vært her enda, og de som var her i år tror jeg nok vi finner igjen til neste år også!

Vi gleder oss til Eikerapen Roots Festival 2013 og håper vi ser dere igjen da :-)

 
Bottom