Top

Ekslusivt intervju med Glen Matlock

 

"PUNKEN OPPSTO I EN KLESBUTIKK I LONDON!" Denne påstanden (med visse modifikasjoner) kommer fra Glen Matlock, original bassist i SEX PISTOLS.

FestivalGuide.no/festivalplassen.no var så heldige å få en liten time ansikt til ansikt med denne levende Punk legenden unner årets Dalane Blues Festival.

Som en gjeng unger henger vi rundt backstage utgangen, jeg og 5-6 andre godt voksne gutter. Vi har nettopp sett Matlock i aksjon og håper nå på en autograf og muligens et intervju. Jeg har med meg to ivrige fotografer, en notisblokk og diktafon, og ei bunke med gamle vinyler som jeg håper han vil signere. Før vi dro på Dalande Blues Festival, hadde vi bestemt oss for å prøve å få et intervju med denne gamle punkeren, og dette på tross av mange advarsler om hvor legendarisk jævlige SEX PISTOLS alltid har vært mot pressen. Men det tok ikke mer enn et øyekast på Glen før jeg skjønte at han var en sivilisert voksen mann. Det nærmeste vi kom "Punk fakter" unner denne konserten var da han høflig ba folket på første bord om å holde kjeft.

Ut av backstage kommer en litt svett Glen Matlock med en alkoholfri Claustaler i hånden. Han ser absolutt ikke ut som en punker. Alene med en kassegitar har han nettopp gjennomført en times sett med gamle punk låter og og annet fra hans musikk historie. Vi flokker oss rundt og han er alt annet en avisende, ikke noen av Jonny Rotten sine spydigheter eller verdensmester nykker å spore her. Han leder oss ned til et ledig bor ved sjøkanten og bruker 15-20 minutter på å signere all verdens greier, alt fra vinyler, plakater, t-skjorter, visittkort og til og med foto linsene til fotografen vår får hans gullgraverte navntrekk. Så var det intervju, og jeg spør ham rett ut:

Hvor gammel er du?
55.

Hvordan kan en 55 år gammel punker se så frisk ut som deg? Kuttet du ut drugsen i den uhellige treenighet; Sex, Drugs and Rock and Roll?
Nei, svarer han. "I did it all, i did it all..." Men jeg oppfører meg for tiden. Han holder opp Claustaleren...

 

Kan du si noe om hvor punken kom fra?

Det var vi (Sex Pistols) som startet Punken.

Javel, men hva med band som Ramones og Iggie and the stooges, Mc 5, var ikke de også der i begynnelsen av Punk æraen?

Jo... men Sex Pistols var først, og i kjølevannet dro vi med oss en hel bataljon av nye punk band. (Matlock tenker seg om...) Vi kjente ikke til hverandre i begynnelsen. The Stooges startet vel egentlig samtidig, men vi hadde ikke hørt om de. Vi hadde hørt om Ramones, men de hadde ikke gitt ut noen plater enda, og første gang Ramones spilte i england gikk jeg for å høre dem, og det slo meg at de gjorde samme greie som oss. Vi hadde ikke hørt dem, og de hadde ikke hørt oss heller..det er nesten som om en bevegelse oppsto på begge sider av Atlanteren samtidig, som om det var noe i tiden, at alle ble lei av de samme tingene samtidig om du skjønner hva jeg mener.

Hva var motivasjonen til hele denne bevegelsen? I Norge har punken alltid hatt en politisk undertone. Var det slik på din tid, hadde dere en misjon?

Det var ikke politisk, men vi hadde en misjon. Det var mer det at en hel genrasjon unge mennesker kjedet ræva av seg, det var et opprør mot en livløs voksen genrasjon. Jeg føler at vi var nøtt til å skape noe selv, om ikke så hadde vi ikke noe fremtid (no future).

 

Kan du si noe om tiden rett før Sex Pistols, hvor lenge spilte dere sammen før dere begynte å bli kjente?

Et år. I begynnelsen var det bare meg, Paul og Stew. Johnny ble med etter ca 9 måneder. Før det var det Stew som sang. Han var ikke særlig god. Han trodde han var Stew Allis fra The Love affair.

Hvordan startet dere bandet?

Det var en klesbutikk i London som i en periode het Sex, og dette var det hippeste stedet i byen. Vi pleide å henge her. Det var på denne tiden vi begynte å spille. Vi så på oss selv som "pistolene" til dette stede, altså "The Sex Pistols".

Kommer det til å bli flere Sex Pistols konserter?

Det vet jeg ikke.

 

Hvor mange av original medlemmene er fremdeles i live?

Alle fire. Jeg er et original medlem, Sid Vicious kom til etter meg.

Ja det vet jeg. Du spilte sammen med Sid i ettertid, gjorde du ikke det?

Jo, vi spilte en gigg sammen med et band som het "The Vicious White Kids. Faktisk så snakket jeg med en produsent, Rob Dickens, som mente at det var det beste bandet jeg hadde spilt i, og når jeg spurte han om hvorfor ikke hadde han hadde hukket tak i oss, sa han at det var fordi Sid var så på trynet.

 

Han kunne vel egentlig ikke spille så bra?

Han kunne synge veldig bra.

Hvordan var han som person.

Sid? Han var en tosk.

 

Hva var grunnen for at du sluttet i Sex Pistols? Rykte sier at det var fordi du likte Beatles og vasket føttene for ofte, men hva var det egentlig som gjorde det?

Johnny Rotten og jeg gikk ikke bra sammen. Han ble helt oppblåst etter at han kom i avisa. Han var også paranoid og trodde det var han mot meg, Stew og Paul.. Sid likte heller ikke Jonny foresten.

 

Hva vil du si er "høydepunktet" i karrièren din, etter Sex Pistols?

Vel, når jeg først ble kjent med Stew og Paul så spurte de meg hvlke favoritt band jeg hadde, og jeg svarte The Faces. De var på en måte punk, men sang mest om damer og festing. Stew og Paul digget også The Faces,,Johnny hata dem,,men uansett, for et par år siden spilte jeg med dem. Det var spesielt...

Har du et fremtidig mål?

Jeg vet jo at ikke jeg kommer til å bli noen verdensstjerne, jeg er tross alt 55, det er jo ikke slik det fungerer, men jeg bare fortsetter, og tenker som så at man er ikke bedre enn den neste sangen man lager. 

Er punken død?

Jeg vet ikke helt. Jeg liker egentlig ikke at folk går rundt å kler seg som punkere.

Mener du de unge, nye punkerene, eller de gode gamle?

Alle sammen egentlig. Det er som om mann kjøper et image, at det har blitt kommers på en måte.


Bildegalleri

 
Bottom