Top

Glimrende Dalane Blues Festival 2012

 

Festivalguidens offisielt første festival i 2012 ble Dalane Blues Festival i Egersund, noe vi slettest ikke angrer. Etter fjorårets opplevelse var det ikke noe å tenke på. Denne festivalen legger seg helt på toppen av listen når det gjelder trivsel, underholdning og organisering. Selv om navnet tilsier "blues", så tror jeg de aller fleste likevel setter pris på at de flesker til med et meget variert innhold, langt utenfor sjangeren.

Det er ikke spart på noe når artistene ble booket. Irske Waterboys svei nok mest i lommeboka, men skal det være, så skal det være! Kjempeflott at de klarer å få til slike store navn.

Det var min første konsert med Waterboys, og jeg syntes det var en høvelig avslutning av festivalen på lørdagskvelden. Det er musikk for alle aldre, til fest og dans!

Glen Matlock

Glen Matlock

Torsdagen førte ikke til det helt store oppmøtet, men det var heller ikke forventet. Man skulle tro Glen Matlock hadde tiltrukket seg en større skare, men kombinasjonen av kveldens øvrige program var tydeligvis ikke nok til å lokke frem den store feststemningen. Musikalsk var det vel heller ikke så mye å skryte av. Han har hatt en lang og interessant karriere sammen med mange av de store navnene i musikkhistorien, men alene stiller han likevel litt svakt. Uansett var det for vår del artig og spennende å både oppleve ham på scenen, og å prate med ham etter konserten. Han fortalte villig fra livet sitt, svarte på spørsmål om både Sex Pistols, Iggy Pop, og de andre, inkludert hva som skjer videre fremover, turne i Norge og om sitt siste band, Glen Matlock & The Phililstines.

 

Intervjuet med Glen Matlock er publisert i en egen artikkel.


Sol Ruiz

Sol Ruiz

Musikalsk ble torsdagen reddet av Cubanske Sol Ruiz. En fantastisk dame, som raskt fenget det som var møtt opp i publikum, og gav dem valuta for pengene på festivalens første dag.

Selv om programmet og oppmøtet var litt labert denne dagen, så var likevel stemningen, været og forventningene til resten av festivalen på topp. Vi opplevde bare positiv respons blant publikum, og ellers rundt om i Egersund, hvor vi tilbrakte hele dagen.

På fredagen ble vi plutselig underbemannet, da mesteparten av teamet vårt ikke klarte å innfinne seg. Dermed ble både fotografering og rapportering begrenset til vår fotograf, Millard Paulsé fra LiveFoto.no. Han kunne imidlertid ikke annet enn å uttrykke stor begeistring for hele kvelden. 

Byteltet ble ikke fullt denne dagen heller, men mer enn nok til at arrangørene var godt fornøyd. Det er jo tross alt ikke bare i teltet det skjer. Hans Theessink fra Nederland underholdt denne dagen solo på PibBaren og Nelliken, og på lørdagen overveldet han oss med fullt band i by teltet. Fabelaktig dyktig mann, med et meget rutinert band!

Vidar Busk & His Bubble of Trouble

Orango var på forhånd utnevnt som et av de musikalske høydepunkt på fredagen, hvilket de uten tvil levde opp til. Med over 40 konserter og andre arrangement var det ikke mulig for oss å få med alt som skjedde. Vi får bare konstatere at både publikum og arrangører var strålende fornøyd, og de av artistene vi pratet med var også imponert over selve festivalen, publikum, stemningen og for de som ble booket inn fra det store utlandet, selvfølgelig Norge! Og med tanke på været, var det ikke mye som kunne gå galt.

Flere av artistene og bandene vi talte med var veldig ivrige etter å få flere spillejobber i Norge, og dere skal ikke bli overrasket om det ikke kan skiltes med en aldri så liten konsert med en av dem i ganske nær fremtid. Følg med, så annonserer vi det på nettsidene våre så snart det er en realitet! Vi håper det går i orden.

CC Cowboys avsluttet en super fredagskveld i byteltet, og selv om de var det største, eller i alle fall mest kjente navnet på plakaten, og at de selvfølgelig leverte som forventet, så kan vi ikke annet enn så slå fast at flere av de andre bandene var minst like viktige for totalopplevelsen. Blant andre Graine Duffy regjerte Sykkelverkstedet, War of Low Frequency tilfredsstilte den harde kjernen i Kjelleren og Armadillo Bluesband sikret bluesfølelsen.

Dana Fuchs

Dana Fuchs

Høydepunktet for oss ble likevel Dana Fuchs med band i byteltet. Hun overgår som vanlig alle forventninger og tidligere inntrykk. Energien og råskapen, personligheten og kontakten hun skaper med publikum skal man lete lenge etter. I 2011 var det Beth Hart som gjorde det hele fullkomment, og til tross for at det var en perfekt opplevelse, så er det faktisk ikke feil å si at Dana Fuchs klarte å måle seg med fjorårets sensasjon, og gi oss enda litt mer. For de som enda ikke har opplevd denne dama, så må det bare anbefales! Hun har enda noen konserter i løpet av sommeren i Norge, så klikk her og sjekk hvor det er mulig å få med seg noe helt spesiellt i tiden fremover!

 

Rocket in a Pocket

Lørdag var vi på plass igjen. Første bandet vi fikk med oss var tyske Rocket In A Pocket. De spilte rockabilly i høgt tempo på Corner. På bildene kommer det tydelig frem at de trivdes på scenen, og spillegleden var stor. Vi hadde en lenger samtale med dem etter konserten, og de var strålende fornøyd med sin første opplevelse i Norge. De ville gjerne være lenger, men måtte dessverre reise hjem allerede neste dag. Bare turen fra Stavanger til Egersund var mer enn nok til å frelse dem med norsk natur. De vil garantert benytte sjansen til å spille igjen i Norge så snart de får muligheten. Festivalen hadde også satt sitt spor, og de var meget fornøyd med organiseringen og behandlingen de fikk av vertskapet.

Det skal nevnes at fordi om de spilte rockabilly denne kvelden, så var de ikke fremmed for andre kategorier. Ramones, og Sex Pistols, har hatt stor innflytelse på deres utvikling, punk og rock var derfor noe de var mer enn komfortable med.

Trivlige karer, med en sjelden innlevelse og underholdningsfaktor!

Mary Lou

Mary Lou

Mary Lou, også fra Tyskland, leverte fengende, nostalgiske toner fra noen tiår tilbake. Relativt unge og nye, men dyktige og hengivne artister. For de som liker 50 og 60 tallets musikk, så er de definitivt et navn å bemerke seg.

Vidar Letho var som beskrevet, stor i kjeften. Han gav noen fremførelser det virkelig stod respekt av. Helt på egenhånd leverte han musikalsk og underholdningsmessig i toppsjiktet. Han kunne glatt tatt over på storscenen i teltet på lik linje med flere av de andre. Humor og musikk - godt blandet!

 

Earth Died Screaming

Earth Diead Screaming - Tribute to Tom Waits

Vi var også så heldige å få presset oss inn på Sykkelverkstedet når Earth Died Screaming for andre gang på en dag fylte lokalet til randen. Rått og brutalt - En Tom Waits tribute i særklasse! De som elsker Tom Waits, kan godt trøste seg med Earth Died Screaming. Dette var meget bra! Skulle bare ønske vi hadde vært ut i bedre tid og fått med oss hele konserten fra første rad...

Vidar Busk And His Bubble of Trouble

Vidar Busk And His Bubble of Trouble var også en opplevelse. Første for meg igjen, så jeg har ikke noe sammenligningsgrunnlag. Det var uansett veldig bra, og hadde absolutt en høy kulhetsfaktor. Han er helt i toppen når det gjelder gitar og formidling av blues. At han har vunnet flere priser, bl.a. Spellemannsprisen i 2003 (blues/country), er helt forståelig og velfortjent. Vidar Busk, med det rette publikum, kan ikke slå feil!

Hans Theessink (bilde kommer)

Hans Theessink

På lørdagen var det likevel Hans Theessink som overbeviste oss musikalsk. At vi aldri har hørt om ham tidligere, må nok bare regnes som et grovt feiltrinn, og må nesten beklages offentlig. Uten kunstneriske begavelser skal jeg heller ikke forsøke å beskrive hva han leverte. Men roen, beherskelsen og perfeksjonismen strålte fra scenen. Respekten bare økte i løpet av forestillingen, og kvaliteten på bandet sørget for at vi satt igjen med en følelse av ærefrykt og fullkommenhet. Det var nesten som det ikke spilte noen rolle om Waterboys skulle på scenen etterpå...

Slitne, men fornøyde, kunne vi konstatere at Dalane Blues Festival 2012 holdt mål. 2011 var fantastisk, og det var det i år også. Vi håper flere av landets festivaler kan lære noe av denne! Uten å nevne navn, så vil vi i alle fall anbefale de såkalte «by festivalene» å ta lærdom herfra. Hvis noen lurer på hva jeg mener, så er de velkomne til å ta kontakt.

Takk igjen til Dalane Blues Festival i Egersund! Festivalguide.no, Festivalplassen.no og LiveFoto.no er strålende fornøyd og takknemlige for disse uforglemmelige dagene og vi gleder oss stort til 2013. I mellomtiden vil vi gjerne også ta en kikke på alt det andre som skjer i det området, og det bør alle som leser dette også gjøre!

I og rundt Egersund kan blant annet dette oppleves (profiler blir oppdatert i kalenderen etterhvert):

Flere bilder og info blir publisert på Festivalguidens Facebook (og takk til GT for disse!)side underveis. Egne galleri finner du også hos LiveFoto.no som var med oss og sikret noen fotografiske høydepunkt.

Vennligst kontakt de respektive fotografene for eventuelt bruk av de enkeltes bilder :)

Bildegalleri

 
Bottom