foyer
Top

Dana Fuchs løftet taket på Venterommet

 

Dana Fuchs Band på lille Venterommet, i lille Mandal - Utsolgt på forhånd, og med et meget forventningsfullt publikum. Dette hadde mange sett frem til lenge, og Bluesklubben skal virkelig være stolte av denne kvelden. Det er sjelden kost å se både artistene og publikum så fornøyde. Skryt og begeistring preget kvelden, og om folk hadde gledet seg, så ble de ikke skuffet. Inntrykket var at selv de mest forberedte fikk langt mer enn de kunne forestillt seg.

Uten å skryte på meg å være spesiellt musikkyndig, eller å kjenne de andre forholdene rundt dette, så kan jeg ikke annet enn å si at det var overveldende. Energien og engasjementet i hele lokalet var på grensen til det ekstreme. Det ble anslått rundt 330 besøkende, noe som er meget imponerende.

Til og med tilfeldige gjester, uten noen form for kjennskap til Dana Fuchs, kunne ikke annet enn å målløst konstatere at dette var helt rått!

Dana selv uttrykte stor glede over å være der, og hintet endog at hun gjerne ville flytte til Norge, noe som stadig flere utenlandske artister har gjort de siste årene.

Hun engasjerte publikum med litt utfordrende og morsomt småprat, fikk dem til å stemme i når mer velkjente låter stod for tur. En overlykkelig gjest fikk muligheten til å synge sammen med henne på scenen, noe som utvilsomt var den beste bursdagspresangen noensinne!

Bursdagsbarnet, Kåre Ørnevik, synger sammen med Dana. Snakk om bursdagsgave!

Hun fremførte en lang rekke låter, både egne tolkninger av kjente slagere, og flere av hennes egne. En god blanding som traff godt i et variert publikum. Hun har virkelig noe å tilby de aller fleste, fra både rock, blues, soul m.m.

Dana Fuchs sammenlignes ganske ofte, og ikke ufortjent, med selveste Janis Joplin. I lengre tid hadde hun også nettopp den rollen i Eric Nederlander produksjonen av Randall Myler's off-Broadway musikal "Love, Janis". Hun er også kjent som "Sadie" i film-musikalen "Across the Universe" fra 2007. Februar 2012 slippes den amerikanske drama-thrilleren "The Mortician" hvor hun har en nevneverdig rolle, samt har bidratt med deler av filmmusikken.

Dessuten har hun også gitt ut egen musikk, hele tre album, hvor det siste, "Love to Beg", ble meget godt mottatt av kritikerne.

I Norge har hun for mange vært relativt ukjent inntil hun ble introdusert på Notodden Blues Festival for noen få år siden, hvor hun umiddelbart fikk etablert en solid fanskare som bare har vokst siden. Hun har nesten vært fast inventar på Notodden siden den gangen.

2012 blir virkelig året der Norge får oppleve fenomenet Dana. Hele 12 byer skal få gleden av å oppleve henne på nært hold i løpet av året. Hun har et veldig hektisk turneprogram i tiden fremover (og bakover), både i Norge, Danmark, Tyskland og mange andre steder.

Turnéen omfatter flere enkeltkonserter, og en god del festivaler. I Norge kan du blant annet finne henne på følgende festivaler (Se profilen for flere linker og datoer):

Det er med andre ord plenty av anledninger til å få med seg minst én konsert i løpet av året.

"Gudane" fra Mandal
bfv.: Inge Johan Tobiassen, Ole Terje Holte
ffv.: Joakim Lund, Per Bertram Ånensen og Rune Vigeland

"Gudane"

Som oppvarming for utålmodige og forventningsfulle gjester var det "Gudane" fra Mandal som stod for det musikalske.

Bandet, og de individuelle medlemmene, er godt kjent i lokale gjeddekretser, og består av musikere fra flere andre lokale band, bl.a. Per Bertrand fra Deafmazjiin, som vanligvis underholder i en helt annen sjanger. Det skoftet likevel ikke på lovord rundt denne litt uventede (i alle fall for meg) stilen. Det er særdeles dyktige og erfrarne musikere med veldig variert bakgrunn.

Venterommet på piren har snart utspilt sin rolle som klubblokale for Mandal Bluesklubb, og om ikke lenge blir det gravøl og seremoni for bluesklubbens medlemmer før de flytter inn i nye lokaler i Mandals nye operahus. Det blir spennende å se hva fremtiden bringer, og om de klarer å gjenskape sjarmen og stemningen i sitt nye hjem. Med så dyktige og engasjerte sjeler føler jeg at det ikke kan annet enn å gå rette veien.

Takk til Mandal Bluesklubb, Venterommet, Gudane og Dana Fuchs Band for en stor opplevelse!

 
Bottom